Pretraga

Ustavni sud reagirao na EU izbore: Pripremili su posebno povjerenstvo za nadzor političara

A- A+

Ustavni sud je osnovao Etičko povjerenstvo koje će nadzirati pošten pristup političara tijekom kampanje za izbore za Europski parlament. Sedam je članova, od kojih je jedan predsjednik. Dio članova povjerenstva je predložila saborska većina, a dio oporba. Povjerenstvo će izraditi etički kodeks s kojim će se morati usuglasiti sve parlamentarne stranke. Ako ga netko bude kršio, Povjerenstvo će izdati upozorenja i priopćenja tijekom svog nadzora.

zgrada europskog parlamenta u strasbourgu

Europski parlament | foto: Canva

Nakon drama parlamentarnih izbora, krenula je od ovog tjedna kampanja i za Europske izbore. Dok i dalje traju prepucavanja tko će sastaviti većinu u Saboru te tko se korektno ponašao tijekom izborne kampanje, Ustavni sud se oglasio glede novog političkog natjecanja. Naime, imenovali su članove Etičkog povjerenstva za EU izbore.

Nestranačko tijelo općepriznatog ugleda: Sve po kodeksu

Zadatak ovog šesteročlanog povjerenstva bit će nadzor ponašanja izbornih sudionika. Ustavni sud je napomenuo kako su ovo povjerenstvo sastavili prema članku 70 Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske.

Kao nestranačko tijelo, Etičko povjerenstvo ima općepriznati javni ugled. Zadatak im je donijeti Izborni etički kodeks koji će propisati pravila ponašanja pojedinaca i stranaka tijekom kampanje. Oko tog kodeksa se moraju usuglasiti i parlamentarne stranke. Samo Etičko povjerenstvo može jedino priopćenjima i upozorenjima opominjati političare koji će kršiti kodeks.

Izdvojeni članak
europski parlament

Evo tko su sve kandidati za Europski parlament: Izborna kampanja je i službeno krenula

Većinom sveučilišni profesori

Kao predsjednik Etičkog povjerenstva, postavljen je Velimir Neidhardt. Inače je riječ je o akademiku i predsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Što se tiče ostalih članova, oni su izabrani na temelju prijedloga saborskih zastupnika. Troje članova su izabrali većinske političke stranke, a tri oporbene političke stranke.

Što se tiče saborske većine, odlučili su se za profesora Marka lvkošića sa splitskog Pravnog fakulteta u Splitu, kao i za Franu Staničića sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. Tu je još i Jasenka Markeljević, pročelnica Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Interne klinike na zagrebačkom KBC-u  Sestre milosrdnice.

Izdvojeni članak
europski parlament

Mreža mladih Hrvatske razočarana EU kandidatima: Evo koliko je među njima mladih, a koliko starijih od 60

Što se tiče oporbe, ona se odlučila profesora Tvrtka Jakovinu s Filozofskog fakulteta u Zagrebu te Antoniju Petričušić koja predaje na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Tu je još i Jakov Žižić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Kao što smo ranije pisali, EU izbori su zakazani za 9. lipnja. Hrvatska u Europski parlament u Strasbourg i Bruxelles šalje 12 svojih zastupnika. Ove godine, građani će moći zaokružiti jednu od 25 izbornih lista. Sve skupa, natječu se 43 stranke i dva nezavisna kandidata.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem