Pretraga

Mreža mladih Hrvatske razočarana EU kandidatima: Evo koliko je među njima mladih, a koliko starijih od 60

A- A+

Mreža mladih Hrvatske (MMH) pregledala je liste kandidata za Europski parlament. Mladi su ponovno zapostavljeni. Na 25 lista, nalazi se samo 33 kandidata koji su mlađi od 31 godine života. S druge strane, 78 kandidata je starijih od 60 godina. Stoga iz MMH-a od  stranaka zahtijevaju uvođenje kvoti za mlade.

europski parlament

Foto: Unsplash

Odavno je poznato da su izbori za Europski parlament zakazani za 9. lipnja, a ovog su tjedna i službeno krenule kampanje. Kao što smo ranije pisali, ukupno će građani moći birati između 25 lista za 12 zastupničkih pozicija u  Strasbourgu i Bruxellesu. Sam Europski parlament je bitan zbog toga što Hrvatska u svoje zakonodavstvo usvoji 60 do 80 posto zakona koje usvoji Europski parlament.

Gdje su mladi u sadašnjosti i budućnosti?

Kampanja je krenula, a kao i uvijek, postavlja se pitanje, gdje su tu mladi? To je pitanje mučilo Mrežu mladih Hrvatske (MMH) kod nedavno održanih domaćih parlamentarnih izbora pa tako i za europsku razinu.

Izdvojeni članak
europski parlament

Evo tko su sve kandidati za Europski parlament: Izborna kampanja je i službeno krenula

Prema podacima koje su objavile na svom Facebooku, iz MMH-a navode da je na izbornim listama Europskog parlamenta, samo 33 kandidata mlađi od 31 godine. S druge strane, na tim istim listama, 78 kandidata je starijih od 60 godina. Zbog svega, MMH se ironično zapitao jesu li ‘mladi sadašnjost?’ te ‘Jesu li uopće i budućnost?’.

Jasan zahtjev: Stranačke kvote za mlade

– Kao što smo pratili parlamentarne, pratit ćemo i kampanju pred nadolazeće izbore za Europski parlament. Nažalost, izgleda kako su mladi opet zaboravljeni/zanemareni. Zbog ovakvih brojeva zahtijevamo od stranaka da u vlastite strukture uvedu kvote za mlade, poručili su iz MMH-a.

Kao što smo ranije pisali, MMH je poručio da su na izbornim listama za Hrvatski sabor, bile upisane 232 mlade osobe. Međutim, nijedna od njih nije ušla u Sabor. Iako je šestero mladih kandidata imalo više  preferencijalnih glasova od starijih kolega koji su dobili svoje mjesto u novom sazivu. Jednostavno, bili su prenisko na listi. No, budući da još nije došlo do konstituirajuće sjednice Sabora, moguće je da će, možda, naposljetku, ipak na Markov trg  zasjesti netko ispod 30. godine života.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem