Pretraga

VIDEO: Koje su razlike između Splićana i stanovnika na sjeveru Europe? ‘Mi smo glasniji’

A- A+

Razlike Splićana i stanovnika na sjeveru Europe otkrila nam je Gordana Dujmović, tehnička voditeljica projekta SEA-EU na Sveučilištu u Splitu. U sklopu alijanse koja okuplja devet europskih sveučilišta na moru Dujmović je proputovala gotovo sve njih. Navela je da su sjevernjaci malo rezerviraniji, dok su Splićani otvoreniji i glasniji.

Split| foto: Unsplash

U posjetu Splitu razgovarali smo u podcastu s tehničkom voditeljicom projekta SEA-EU na splitskom Sveučilištu Gordanom Dujmović. Splitsko Sveučilište dio je alijanse koja okuplja devet europskih sveučilišta na moru, a Dujmović je proputovala gotovo sve njih. Stoga smo je pitali koja je razlika između Splićana i stanovnika sjeverne Europe.

– Sjevernjaci su malo rezerviraniji nego mi koji smo otvorenije, taktilnije osobe, u svakom slučaju glasnije, prije svega tu je razlika vidljiva. Ali sjevernjaci imaju također izrazit smisao za humor, što ne bi se možda reklo kod nekih na prvu, otkrila nam je Dujmović.

Navela je i da tijekom posjeta drugim sveučilišta oni pripreme kulturne ture ili razgled s profesionalnim vodičem. To isto rade i kada nastavnici ili studenti drugih sveučilišta stignu u Split. Tako strancima približavaju kulturu i gastronomiju.

– Što se tiče hrane, Norveška mi je draga jer ima puno ribe, nema puno friganog, pohanog, pečenog. Dosta je zdrava prehrana tamo. Temelj prehrane je riba na svim tim sveučilištima jer to su sve maritimna sveučilišta, objasnila je Dujmović.

Cijeli podcast u kojem je Dujmović otkrila više o alijansi, koje su razlike između Splićana i stanovnika na sjeveru Europe i što smeta stranim nastavnicima ili studentima kada dođu u Split, pogledajte u videozapisu ispod.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem