Pretraga

VIDEO: Pitali smo maturante kakvu početnu plaću očekuju, jedan iznenadio i kolegicu: ‘Kaj odmah?’

A- A+

Maturanti su nam na norijadi otkrili kakvu početnu plaću očekuju pri ulasku u svijet odraslih. Neki su skromniji, zadovoljilo bi ih samo 800 eura. Drugi maštaju o 2.500 eura početne plaće, dok se prosječna plaća u Hrvatskoj vrti oko 1.300 eura. Nekima bi bilo jako žao napustiti zemlju, ali kako navode, vani su i veće plaće, a i ovdje se neke stvari mijenjanju.

Foto: srednja.hr

Veselje i bezbrižnost uoči stresa mature i upisa na željene fakultete ili prvog odlaska na burzu – tako se najkraće može sumirati atmosfera na Bundeku prošlog petka tijekom ovogodišnje norijade. No, nasmijane maturante smo ipak malo zagnjavili postavljajući im pitanja koja najviše mrze: gdje dalje nakon srednje?

Što kažete na prosječnu plaću?: Pa dobro nisu svi završili faks

Neki planiraju dalje studirati, a neki se već žele i zaposliti. Jedan donedavni učenik srednje škole nam je rekao kakvu bi on volio početnu plaću imati.

– Pa ja mislim da je 2.500 eura okej, rekao nam je maturant dok ga je njegova kolegica u smijehu i nevjerici upitala ‘kaj odmah?’.

Stoga smo ga i mi brzo pitali, zna li i kako komentira da se trenutna prosječna plaća u Hrvatskoj vrti oko 1.300 eura.

– Pa dobro, nisu svi završili faks. Mislim da se to treba cijeniti i da se to treba plaćati, odgovorio nam je maturant.

Izdvojeni članak

VIDEO: Ovaj student prati što većinu njegovih vršnjaka ne zanima, ali je bitno: ‘Nisi sam na ovom svijetu’

Odlazak iz Hrvatske? ‘Žao mi napustiti državu ali…’

Neki su rekli da bi pripravnici trebali imati 2.000 eura, a kasnije oko 3.000 eura. Neki su bili zadovoljni, za početak, s barem 800 eura. Budući da druge zemlje EU-a imaju veću prosječnu plaću, pitali smo naše sugovornike bi li ih to potaknulo na odlazak iz Hrvatske.

‘Meni je žao ovu državu napustiti, ali neke stvari se malo mijenjanju’, ‘A isto tako, volim Hrvatsku više od svega. Sumnjam da bi otišao ali što je, je, plaće jesu malo veće vani’, neka su od mišljenja zagrebačkih maturanata.

Što su nam još rekli, pogledajte u videu u nastavku.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem