Pretraga

VIDEO: Profesor o demokraciji: ‘Najmanje loš poredak od svih koje smo do sada kroz povijest isprobali’

A- A+

Od autokratskih do demokratskih sustava politike, Hrvatska je odabrala onaj u kojem svi stanovnici mogu sudjelovati u njemu, a to je demokracija. U sklopu događaja Ma što će meni politika, politolog Berto Šalaj objašnjava što je to demokracija, zašto je ona važna i koliko mi kao stanovnici ove države možemo učiniti svojim sudjelovanjem u politici. Naime, ako svi zajedno stvaramo resurse, potrebno je da i o njima svi zajedno odlučujemo, a to nam pruža demokracija.

Berto Šalaj o demokraciji

Berto Šalaj o demokraciji | foto: srednja.hr

Profesor Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj održao je predavanje u kojem se osvrnuo na sustav naše države, a to je demokracija. Objasnio je da je to poredak u kojem svi oni na koje se neka odluka odnosi sudjeluju u donošenju te odluke.

– Vidite kako je to zahtjevan ideal, to je ideal kojem težimo, nećemo ga uvijek u dnevnom životu moći ostvariti. Negdje hoćemo, negdje nećemo, ali želimo da naša država što više počiva na tom načelu. Svi oni, a to smo svi mi, jer se te odluke odnose na sve nas, govori profesor.

Bitno je znati, ali i odlučivati o tome gdje će se i kako ulagati novci koji su državi na raspolaganju. Pa tako, primjerice, demokracija može dovesti do toga da se grade stanovi koji ne iznose 4.ooo eura po kvadratu i tome slično.

Izdvojeni članak
Politolog Berto Šalaj

Ma što će meni izbori? Profesor odgovorio na pitanje koje muči mnoge mlade

 

Ono čemu nas uči demokracija jest to da svi zajedno trebamo donositi te odluke. Politolog posebno ističe i potiče mlade da sudjeluju u tome, kako bi njihove želje, interesi te ideje isto tako bilo zastupljene. Osim toga, time bi se i smanjila mogućnost da nekolicina povlaštenih odlučuje. Primjerice oni koji su članovi neke stranke i tome slično.

– Zato je demokracija jedan, da tako kažemo, najbolji ili najmanje loš poredak od svih koje smo do sada kroz povijest isprobali, dodaje profesor.

Profesor je o tome pričao u sklopu događaja Ma što će meni politika u Puli, kojeg je organizirao Savez udruga Rojca – SUR i portal srednja.hr ususret izborima za Europski parlament. Što je još istaknuo politolog koji na FPZG-u drži kolegije poput, Demokracija i civilno društvo te Politička socijalizacija i političko obrazovanje možete pogledati u videozapisu ispod.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem