Pretraga

VIDEO: Prvi puta idete na izbore? Pogledajte kako će izgledati proces glasanja na biralištu

A- A+

Mladi koji su ove godine napunili 18 godina moći će po prvi put glasati i to čak na trojim izborima. Prvi na redu su parlamentarni izbori u Hrvatskoj gdje biramo nove zastupnike za naš parlament – Sabor, a održat će se 17. travnja u srijedu. Zatim nas čekaju izbori za Europski parlament i to 9. lipnja u nedjelju kada biramo naše zastupnike u EU parlamentu, a uz to će se održati i predsjednički izbori čiji datum još nije poznat. Kako bi mladima približili kako izgleda glasanje na biralištu, napravili smo video simulaciju.

prva slika lijevo ogromni glasački listić, durga slika desno glasačka kutija

Foto: srednja.hr

Osobe koje su rođene 2006. ove godine postaju punoljetni. S napunjenih 18 godina mogu voziti automobil, odseliti se od roditelja, legalno piti alkohol, ali i glasati na izborima. I to čak tri puta jer nas ove godine čeka toliki broj izbora, a tek su postali ‘odrasle’ osobe. Svoju će građansku dužnost moći napraviti 17. travnja na parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor, 9. lipnja na izborima za Europski parlament i na predsjedničkim izborima čiji datum još nije poznat.

No, glasanje na izborima zvuči dosta dosadno, ali i zastrašujuće jer ne znaju što mogu očekivati i što trebaju raditi. Kako naši mladi i friško punoljetni ne bi bili zbunjeni, snimili smo vodič u obliku videa u kojemu smo napravili simulaciju izbornog dana. Pokazali smo kako će izgledati prostor u kojemu će glasati, kao i što rade članovi biračkog odbora na samom biralištu, ali i kakav papir, odnosno glasački listić mogu očekivati.

Izdvojeni članak

Ne znate za koga glasati? Upravo je izašla aplikacija koja bi vam mogla pomoći

Također smo objasnili ono što mladima najčešće nije jasno – što zaokružiti na glasačkom listiću na kojemu se nalaze imena stranke, ali i imena kandidata. Uz to, objasnili smo i da ne mogu glasati za nekoga tko nije u njihovoj izbornoj jedinici, ali i da na Europskim parlamentarnim izborima ne postoje izborne jedinice kao na našim parlamentarnim izborima.

Ako ste i vi jedna od mladih tek punoljetnih osoba, ili nikada niste bili na izborima, u videu ispod možete pogledati kako će to izgledati. A ako ne znate za koga glasati, što je možda najveća dilema mladih birača, nedavno je izašla aplikacija koja vam prema vašim stavovima može reći za koju stranku možete glasati.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem