Pretraga

VIDEO Što su izborne jedinice i kako saznati svoje biračko mjesto?

A- A+

Ove se srijede 17. travnja održavaju parlamentarni izbori za Hrvatski sabor. Biračka mjesta bit će otvorena od 7 sati ujutro do 19 sati navečer i u tom periodu možete obaviti svoju građansku dužnost, a isto ćete ponoviti i za izbore za Europski parlament koji se održavaju 9. lipnja. No, znate li u kojoj ste izbornoj jedinici i gdje vam se uopće nalazi biračko mjesto? U našem novom videu možete pogledati što su to izborne jedinice i kako funkcioniraju na dan izbora.

izborne jedinice na karti

Foto: srednja.hr

Uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj donosimo kratki vodič za snalaženje na izborni dan. Nakon što smo objasnili kako će uopće izgledati sam proces glasanja na dan izbora, koji je ovu srijedu 17. travnja, sada donosimo objašnjenje o tome što su izborne jedinice i kako možete saznati svoje biračko mjesto.

Ovi savjeti dobro će vam doći ako ste mlada osoba koja po prvi put izlazi na izbore, a jedna od najkompliciranijih stvari za shvatiti jesu upravo izborne jedinice. Najjednostavnije objašnjeno, to su imaginarne županije koje vrijede samo na dan izbora. Tako je Grad Zagreb podijeljen u tri izborne jedinice, a važno je istaknuti kako samo oni koji spadaju u prvu izbornu jedinicu mogu glasati za osobe iz stranaka koje se nalaze na listi te izborne jedinice.

@srednja_hr Svoje biračko mjesto možete provjeriti na linku u opisu profila ☝ #izbori #izbori2024 #parlamentarniizbori #izbornejedinice #euizbori #eu #glasajeu #euizbori2024 #srednjahr ♬ original sound – srednja_hr

U videu iznad možete pogledati detaljno objašnjenje o konceptu izbornih jedinica, a na stranici GONG-a možete pronaći interaktivnu kartu kako biste provjerili u koju izbornu jedinicu vi spadate. Valja napomenuti kako ove godine na izborima za Europski parlament, koji se održavaju 9. lipnja, izborne jedinice kao za naše parlamentarne izbore ne postoje.

Za EU izbore cijela Hrvatska je zapravo jedna velika izborna jedinica. Osim izbornih jedinica, bitno je da znate i gdje se nalazi vaše biračko mjesto. Ona su uglavnom u prostorima mjesnih odbora, općina ili škola, a u manjim mjestima čak i u privatnim kućama.

Kako biste otkrili gdje je vaše biračko mjesto gdje morate ići glasati, otiđite na stranicu Registar birača Ministarstva pravosuđa i uprave. Ondje morate upisati svoj OIB ili MBG i prezime te će vam sustav izbaciti adresu vašeg biračkog mjesta, ali i u koju izbornu jedinicu spadate. U videu niže možete pogledati kako će izgledati sam proces glasanja na dan izbora.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem