Pretraga

Povećana je naknada za rad na izborima: Evo koliko možete zaraditi kao član biračkog odbora

A- A+

Za dva tjedna čekaju nas prvi od trojih izbora koji se ove godine održavaju u Hrvatskoj – parlamentarni, predsjednički i izbori za Europski parlament. Državno izborno povjerenstvo objavilo je odluku o iznosi naknade za rad u biračkom odboru za nadolazeće parlamentarne izbore, a ona je uvećana za pet eura. Tako će studenti, koji često tako znaju dodatno zaraditi, moći dobiti između 55 i 65 eura, ovisno o tome jesu li predsjednici, zamjenici predsjednika ili obični članovi biračkog odbora.

u pozadini glasačka kutija, naprijed ruke koje primaju eureFoto: Canva

U srijedu 17. travnja u Hrvatskoj će se održati parlamentarni izbori. Ako do sada niste dobili poziv iz Državnog izbornog povjerenstva za rad u biračkom odboru, to možete očekivati uskoro jer je i službeno objavljen iznos naknade za rad na nadolazećim izborima. Prema odluci DIP-a, naknada za rad u biračkom odboru će iznositi između 55 i 65 eura, što je uvećanje za pet eura od posljednje odluke za izbore članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina 2023. godine.

Sat rada na izbori veći od minimalne studentske satnice

Razlika od 10 eura ovisi o ulozi u biračkom odboru. Tako će predsjednik i njegov zamjenik dobiti 65, a ostali članovi 55 eura neto za dan rada na izborima. Studenti, koji često rade na izborima kako bi dodatno zaradili, ove će godine tako moći čak tri puta povećati budžet jer nas još očekuju predsjednički i izbori za EU parlament. Prema našoj računici, oni koji rade osam sati po satu će biti plaćeni između 6,88 i 8,12 eura po satu. To je više od minimalne studentske satnice koja trenutno iznosi 5,25 eura.

– Predsjedniku, zamjeniku predsjednika, članovima i zamjenicima članova koji su imenovani u istom sastavu za više od jedne vrste biračkih mjesta određuje se naknada za rad na način da se iznosi iz točke I. i II. ove Odluke uvećaju za iznos od 15 eura neto, stoji u Odluci DIP-a.

Izdvojeni članak
izbori

Ako želite raditi u biračkom odboru na izborima, ovako izgleda posao: Dobit ćete i naknadu

Radi se u smjenama, ali članovi trebaju biti na otvaranju i zatvaranju birališta

Podsjetimo, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe imaju prednost za rad u biračkom odboru, a na dobiveni iznos naknade osobe dobivaju i povrat poreza. Dan rada na izborima članova biračkog odbora počinje noć prije izbora kada se moraju pripremiti prostorije biračkih mjesta, kao i kutije te potrebni dokumenti. Svi članovi biračkog odbora moraju na biračko mjesto koje im je dodijeljeno doći otprilike sat vremena prije otvaranja birališta kako bi utvrdili da je sve po pravilima i spremno za izbore.

Birališta se otvaraju u sedam ujutro i zatvaraju u 19 sati navečer. Članovi biračkog odbora najčešće rade u smjenama, odnosno od 7 do 13 i 13 do 19, ali svi članovi također moraju biti prisutni na zatvaranju birališta i prilikom prebrojavanja listića, što također traje otprilike sat vremena. Ako je sve u redu, predsjednici odbora nose materijale u mjesto za prikup listića. Detaljnije o radu u biračkom odboru možete pročitati ovdje.