Pretraga

Zadatak dana: Svi znaju za Pariški sporazum, ali znate li kada je on potpisan?

A- A+

Pariški sporazum predstavlja ključni globalni ugovor o klimatskim promjenama koji za cilj ima ograničiti globalno zatopljenje na ispod 2°C iznad predindustrijskih razina, s težnjom za ograničenjem porasta na 1.5°C. Pariški sporazum zahtijeva od svih zemalja potpisnica da predaju svoje nacionalno određene doprinose (NDCs), koji opisuju planove za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Također potiče zemlje na povećanje ovih ciljeva s vremenom kroz redovne petogodišnje revizije. Ovaj sporazum je prvi put u povijesti klimatskih pregovora uključio gotovo svaku državu na svijetu u zajedničkim naporima za smanjenje globalnog zatopljenja, što ga čini prekretnicom u međunarodnim klimatskim naporima. Znate li koje je godine potpisan Pariški sporazum?


Izbori za Europski parlament, koji će se u Hrvatskoj održati 9. lipnja, sve su bliže. Tim povodom želimo vidjeti koliko dobro poznajete Europsku uniju! Uključite se u naš online kviz na platformi kvizovi.srednja.hr, jer vas za vaše znanje nagrađujemo.

Tražimo najkreativnija pitanja, kao i korisnike s najviše odgovora na pitanja. Ukupan nagradni fond iznosi 6.000 €, a ovdje pročitajte kako se uključiti.

Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.


EU emblem


Za točan odgovor kliknite ikonu ‘nastavak teksta’.