Pretraga

Brucoši navalili na Filozofski, Medicinu i Političke znanosti

A- A+

Akademska godina započet će s gotovo 30 000 brucoša koji su se upisali na fakultet u ljetnom roku. Ostatak će moći birati fakultete u jesenskom roku, a na Sveučilištima diljem zemlje ostalo je oko 3000 mjesta. 

Filozofski u Zagrebu –  oko 17 000 prijava

Na studijske programe fakulteta u ljetnom upisnom roku upisalo se 28 605 maturanata.  Čak 17 366 prijava imao je Filozofski fakultet u Zagrebu, no stvarni je broj oko 7 tisuća osoba – jer jedna osoba može izvršiti više prijava.

Od tih 7 tisuća, polovica je došla na kvalifikacijske ispite, dok sam Filozofski prima 1000 učenika.

– Već puno godina mi nemamo jesenskog roka, jer smo najkvalitetniji. Osim toga, ljudi koji i imaju u svom kraju Filozofski fakultet, biraju češće nas jer im nudimo preko 300 kombinacija u višepredmetnom studiranju, komentirao je za naš portal ponosni dekan FF-a u Zagrebu, Damir Boras.

Ima još mjesta, ali ne na svim fakultetima

Svi oni koji nisu uspjeli ostvariti pravo upisa, mogu ići na jesenski rok. Sveučillište u Zagrebu na jesenskom roku upisat će još 1500 ljudi. No ta mjesta neće se naći na najpopularnijim fakultetima poput već spomenutog Filozofskog, Medicinskog, Fakulteta političkih znanosti i drugih.

Splitsko sveučilište primit će još 620 maturanata na jesenskom roku, dok će ih se u Rijeci moći upisati tristotinjak, te u Osijeku oko 400.

Što se tiče veleučilišta, Zdravstveno u Zagrebu je popunjeno, kao i TVZ (Tehničko veleučilište Zagreb) te Veleučilište u Varaždinu. Privatna Visoka novinarska škola u Zagrebu -VERN  također je ispunila sva mjesta na ovom roku.

Jesenski rok od 22. srpnja

Svi koji nisu uspjeli na željeni fakultet ne moraju očajavati, jer je slobodnih mjesta ostalo i na drugim studijskim programima. Mogu se prijaviti za jesenski rok, a prijave traju od 22. srpnja do 20. rujna.