Pretraga

Čak 1.337 maturanata dobilo je 0 bodova na eseju, a prošlo Hrvatski: Pričali smo s jednim od njih

A- A+

Ako se u obzir uzme broj negativnih ocjena na maturi, ove godine bilo ih je oko tri posto manje u odnosu na prošlu. No, u jednom dijelu ispita učenici su posebno podbacili – riječ je o eseju iz Hrvatskog jezika. Kako je rekao v.d. ravnatelja NCVVO-a Vinko Filipović, broj učenika koji su ove godine ostvarili nula bodova na eseju gotovo se udvostručio. Zbog toga se ozbiljno razmišlja o ponovnom uvođenju minimalnog praga na taj dio ispita, odnosno o tome da minimalno dvojka iz eseja bude uvjet za prolazak tog ispita. Pričali smo s maturantom koji je ostvario nula bodova na eseju, ali unatoč tome prošao maturu i upisao fakultet.

Foto: srednja.hr

– Dok sam otvorio knjižicu i vidio temu znao sam da esej neće završiti dobro, ali sam se odlučio raspisati jer mi tu još rezultati ispita nisu bili poznati, iako mi iskreno nije palo ni na pamet pripremati se za esej. Profesorica Hrvatskog jezika je bila upućena kako sam lektire vrlo rijetko čitao, a eseji su bili jako dobri pa mi je rekla da pišem bilo što. I eto, ja sam pisao, ali jednostavno nisam mogao doseći prag od 360 riječi, priča nam Nikola koji je završio jezičnu gimnaziju u Kninu.

Dobio nulu iz eseja, ali je dobro napisao drugi dio ispita

Nikola je samo jedan od 3.825 pristupnika mature koji su na eseju iz Hrvatskog ostvarili nula bodova. Da pojasnimo, on je pisao višu razinu, na kojoj učenici na eseju moraju napisati najmanje 400 riječi, a dozvoljeno odstupanje je minus deset posto. Oni koji napišu manje od toga automatski ostvaruju nula bodova.

No Nikola je, unatoč nuli na eseju, položio Hrvatski jezik jer je poprilično dobro napisao drugi dio tog ispita, test iz jezika i književnosti. Time ulazi i u brojku od 1.337 maturanata koji su s nula bodova na eseju prošli maturu iz Hrvatskog.

– Baš kad je završio esej išli smo na kavu i računali bodove iz ispita. Shvatio sam da imam 75% iz ispita što je dovoljno za prolaz i s nulom iz eseja. Matematika je prošla sjajno i to je pokaz odrađenih priprema, dok je Engleski isto prošao super i bez njih. Rezultatima sam i više nego zadovoljan, kaže nam Nikola koji je upisao studij informacijskih tehnologija i bio pri vrhu upisne liste.

Inače, prema trenutnim pravilima esej čini jednu trećinu u ukupnom broju bodova, a preostale dvije trećine maturantima donosi test iz jezika i književnosti. Ako dobro napišu taj drugi dio ispita, u teoriji mogu proći čitav ispit iz Hrvatskog.

Izdvojeni članak
vinko filipović

Čak 19% učenika palo je obvezni dio mature: Ukupno 52 jedinicu dobilo zbog nedozvoljenog ponašanja

‘Snižavamo standard pismenosti učenika’

Nakon što je iznio podatke prema kojima je 14% pristupnika ostvarilo nula bodova na eseju na konferenciji za medije, v.d. ravnatelja NCVVO-a Vinko Filipović kazao je da smatra kako nije dobro da su neki od tih učenika i dalje mogli upisati prestižne fakultete. Time se, mišljenja je Filipović, snižava standard pismenosti učenika.

– Iznosim svoj osobni stav, mislim da to nije dobro i da time snižavamo standard pismenosti učenika. Unatoč tome što današnji načini i oblici komunikacije zahtijevaju možda neke druge načine i vrste pismenosti, mislim da je ova pismenost koja se izražava kroz esej važna kao dio, ne samo pismenosti, nego i opće kulture. Mi ćemo u Centru u suradnji sa strukovnim institucijama, fakultetima doista ozbiljno proanalizirati ovo stanje i vrlo vjerojatno korigirati taj stav koji, eto, dvoje godine egzistira i koji je znatno rezultirao većim brojem nula bodova na maturi. Od 2020. do 2016. nula bodova na eseju kretao se između 2.200 i 2.400, što znači da se ove godine gotovo udvostručio, rekao je Filipović.

U NCVVO-u se, dakle, ozbiljno razmišlja o tome da se na esejski dio ispita uvede zaseban minimalan prag pa tako učenici koji ne ostvare najmanje dovoljan na eseju neće moći proći ispit iz Hrvatskog. No, ta potencijalna izmjena pravila ne očekuje se dogodine nego tek od 2023., jer je priprema ispita za iduću godinu već u punom jeku.

– Budući da sam uistinu relativno kratko na ovom mjestu, bilo bi pretenciozno s moje strane donositi nekakve temeljitije analize. Ali mislim da je to u izvjesnoj mjeri lakomislenost maturanata koji baš često ne vole pisanje eseja. Pravila im trenutačno dopuštaju, a takvih je i bilo 1.337, da polože maturu unatoč tom praznom eseju. Mislim da bi ponovnim vraćanjem praga koji je nužno proći na eseju smanjilo broj takvih pristupnika i vjerujem onda dalo u izvjesnoj mjeri na pozitivnosti eseja na maturi, zaključuje Filipović.

Izdvojeni članak
matko trupinić

Matko je riješio sto posto Matematike i Fizike: Sad kući nosi nagradu od 5.000 dolara

Maturant: ‘Esej nikako ne bi trebao biti obavezan’

Maturanta Nikolu s početka priče pitali smo na kraju i smatra li da je pošteno da osobe koje ostvare nulu na eseju mogu upisati fakultet te što on misli o ponovnom vraćanju minimalnog praga na esej.

– Smatram da je esej bitan dio mature, ali ništa bitniji od gramatike, književnosti ili čitanja s razumijevanjem. Sve bi trebalo imati isti ili sličan udio u završnom rezultatu. Smatram da je trenutni princip najbolji i da esej nikako ne bi trebao biti obavezan. Naravno da smatram da osobe s nulom iz eseja moraju imati isto pravo na upis fakulteta kao i ostali. Zašto ne bih ja, koji možda znam gramatiku ili književnost puno bolje, imao ista prava kao i osoba koja će loše napisan ispit pokriti esejom? Za moj faks Hrvatski nosi 15%, za neke je potrebna i samo prolazna ocjena, zašto bi onda oni morali napisati dobar esej? Postoje i ljudi kojima pisanje jednostavno ne ide i oni tu ne mogu ništa. Mislim da je oduzimanje prava upisa osobama s nulom iz eseja u najmanju ruku nebulozno, zaključuje Nikola.

 

https://www.facebook.com/srednja.hr/videos/225609366087754


Za sve buduće pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati dogodine, pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete.