Pretraga

Matko je riješio sto posto Matematike i Fizike: Sad kući nosi nagradu od 5.000 dolara

A- A+

Matko Trupinić, učenik XV. gimnazije u Zagrebu, ovogodišnji je dobitnik nagrade od 5.000 američkih dolara nakon što je sjajno riješio ispite državne mature. Matematiku i Fiziku riješio je sa sto posto, a Hrvatski jezik s gotovo devedeset. Uoči dodjele nagrade Matko je za portal srednja.hr otkrio kakav je osjećaj dobiti tako prestižnu nagradu te otkrio kako se pripremao za ispite mature.

matko trupinić

Matko Trupinić, dečko koji je na maturi rasturio Matematiku i Fiziku pa dobio Nagradu Soljačić od 5.000 dolara
Foto: privatna arhiva

Nakon objave konačnih rezultata mature, objavljeno je da Nagradu Soljačić u iznosu od 5.000 američkih dolara ove godine osvaja Matko Trupinić, učenik XV. gimnazije u Zagrebu, ostvarivši najbolji rezultat na ispitima državne mature iz Matematike (100%), Fizike (100%) i Hrvatskoga jezika na višoj razini (91,67%).

NIJE ODMAH ZNAO DA JE DOBIO

Matko nije istog trenutka kad su izašli rezultati dobio informaciju da je upravo on dobitnik Nagrade Soljačić. Greškom Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) drugi je maturant, njegov kolega iz XV. gimnazije, na konferenciji za medije proglašen kao najbolji. No, greška je ubrzo uočena pa će pravom dobitniku nagrada biti dodijeljena danas u 11 sati, u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Rezultati ga nisu toliko iznenadili

Uoči svečane dodjele nagrade koja će se odviti u petak 23. srpnja u zgradi Ministarstva znanosti i obrazovanja razgovarali smo s Matkom, a on je s nama podijelio dojmove oko osvajanja ove zaista hvalevrijedne nagrade. Rezultati ga baš, kaže nam, i nisu iznenadili jer je nakon svakog ispita pregledao rješenja koje je objavio NCVVO.

– Nesiguran sam jedino bio u procjeni ostvarenih bodova na eseju iz Hrvatskog jezika i ispitu iz Biologije. Postavljena pitanja u ispitu iz Biologije bila su poprilično nejasna i dvosmislena, stoga je postojala dvojba hoće li moji ponuđeni odgovori biti sukladni očekivanjima, ispričao nam je Matko.

Ocjenama iz svih predmeta izuzetno je, veli, zadovoljan te smatram da je u školi bio dobro pripremljen za ove izazove, pogotovo na području prirodoslovlja. Pitali smo ga, kako je jedan od najboljih maturanata u Hrvatskoj, kako je to postigao.

– Tijekom svih četiriju godina kontinuirano sam učio o onome što me zanimalo i redovito rješavao zadaće, što mi je olakšalo samu pripremu za maturu. Sad sam se uvjerio da se takvim radom matura polaže bez stresa, a postižu odlični rezultati. Ipak, prije same mature intenzivnije sam ponavljao pojedine predmete poput Hrvatskog jezika i Biologije, otkriva nam Matko kako je izgledao njegov proces pripreme za ispite državne mature.

Izdvojeni članak
davor marenić

Davor je rasturio maturu pa dobio nagradu od 5.000 eura: Otkrio nam je kako se pripremao

‘Najvažnije je biti uporan i dosljedan’

Upisi na faks su prošli, a Matko je svoje mjesto pod suncem našao na Farmaciji na zagrebačkom sveučilištu. Kemija ga je, priznaje nam, oduvijek privlačila i taj fakultet pokazao kao savršeni odabir kojim bi ispunio svoje ambicije.

– Odlučio sam studirati u Hrvatskoj jer mislim da se hrvatskim fakultetima može osigurati budućnost. Nakon završetka studiranja planiram se baviti istraživačkim radom. Svim budućim maturantima svakako želim preporučiti da se s državnom maturom počnu upoznavati što je ranije moguće. Važno je proučavati na koji način ona funkcionira kako bi se u konačnici riješile sve nedoumice na vrijeme te kako bi se znalo što se može očekivati. Isto tako, kontinuirano učenje ne stvara stres pred maturu jer se na taj način osoba osjeća spremno. Jednostavno, najvažnije je biti uporan i dosljedan, zaključio je Matko.