Pretraga

Dan odluke: Provjerili smo u koliko sati izlaze konačni rezultati mature i ljestvice upisa na fakseve

A- A+

Ljetni rok mature i službeno će završiti u srijedu, objavom konačnih rezultata mature. Do sutra maturanti mogu mijenjati liste željenih studijskih programa, a u popodnevnim satima izaći će i konačne rang-liste upisa na studijske programe.

Foto: M. Gelenčir

– Rezultati ljetnoga roka državne mature bit će objavljeni sutra, 21. srpnja 2021. u 12.00 sati, kažu nam kratko iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Konačne rang-liste upisa iza 15 sati

Riječ je o konačnim rezultatima koji su maturantima vidljivi u sustavu Postani student, a koji se objavljuju nakon što je 16. srpnja završen rok za ulaganje prigovora na bodovanje ispita državne mature. Podsjetimo, od 14. srpnja maturanti su mogli privremene rezultate svojih ispita.

Privremene su još uvijek i rang-liste upisa na studijske programe, a konačne ljestvice poretka bit će vidljive u srijedu iza 15 sati, stoji u kalendaru Središnjeg prijavnog ureda. Stanje se do tada može promijeniti jer maturanti do sutra u 13:59 sati mogu prijavljivati, brisati ili mijenjati poredak studijskih programa u sustavu Postani student. Izuzetak su studijski programi na fakultetima koji su odredili ranije rokove prijava, što su obično oni koji provode neku vrstu prijemnog ispita.

Izdvojeni članak
indeks

Na još tri velika zagrebačka faksa maturanti neće morati fizički dolaziti na upise

Trebate brisati samo studije koje nikako ne želite upisati

Kada je riječ o brisanju studija s liste, iz Središnjeg prijavnog ureda još su ranije pojasnili kako maturanti ne trebaju brisati studije na kojima trenutno ne ostvaruju pravo upisa. Naglasili su da je ‘potrebno obrisati samo one prijavljene studijske programe koje kandidat nema ni u kojemu slučaju namjeru upisati, čak ni onda kada bi ostvario pravo upisa.’

– Kandidati se mogu upisati samo na studijski program za koji su u sustavu NISpVU nakon objave konačnih rang-lista ostvarili pravo upisa (DA) i dobili upisni broj. Dodjelom upisnoga broja za određeni studijski program nastaje obveza kandidata da se upiše na taj studijski program. Ako kandidat ne obriše studijski program, a na njemu ostvari pravo upisa, te ga ne ode fizički upisati, tada mu visoko učilište može zaračunati oportunitetne troškove zbog nepopunjenog upisnog mjesta koji mogu iznositi i do iznosa jednogodišnje školarine, pojašnjavaju iz Središnjeg prijavnog ureda, a više o tome čitajte ovdje.


Za sve buduće pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati dogodine, pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete.