Pretraga

Na još tri velika zagrebačka faksa maturanti neće morati fizički dolaziti na upise

A- A+

Pandemija je pokazala kako se pojedine administrativne stvari, poput upisa na fakultete, jednako dobro mogu obavljati uživo i online putem. Dio fakulteta i ove će godine upise provoditi po ‘starom’, dakle brucoši moraju dokumentaciju osobno dostaviti na faks, no, neki od najvećih u Zagrebu odlučili su zadržati online način upisivanja. Među njima su Ekonomski i Fakultet elektrotehnike i računarstva, dok će se na Medicinski dokumentacija za upise moći dostaviti poštom.

indeks

Indeks studenata Sveučilišta u Zagrebu | foto: srednja.hr

Nakon objave konačnih rezultata mature, 21. srpnja u popodnevnim satima maturanti će doznati na kojem su od fakulteta s popisa ostvarili pravo upisa. A onda moraju obaviti još jednu važnu radnju – upisati se na taj fakultet. Na mnogim fakultetima ti se upisi provode tako da brucoši osobno donose dokumentaciju prema unaprijed određenom rasporedu.

I FER i Ekonomski imaju online upise

No, drugi fakulteti tijekom pandemije su uveli online upise ili mogućnost da se dokumentacija dostavi poštom. Već smo pisali kako će se tako brucoši upisivati na Filozofski i Pravni fakultet u Zagrebu. Obavijest o tome da će se upisi provoditi online izdali su i FER te Ekonomski fakultet, dok će se za Medicinski upisna dokumentacija moći dostaviti poštom.

– Svake godine FER upisuje 650 ponajboljih maturanata iz cijele Hrvatske i upravo nas oni motiviraju da budemo još bolji i efikasniji, koristeći mogućnosti koje nam pružaju digitalizacija i nove tehnologije. I ove godine predvidjeli smo online upis na 1. godinu preddiplomskog studija čime pojednostavljujemo i ubrzavamo upis za 650 naših brucoša. Udaljeni upisi na 1. godinu preddiplomskog studija započet će 26. srpnja 2021. godine kada će svi maturanti koji su stekli uvjete za upis dobiti putem elektroničke pošte detaljne personalizirane upute, a bit će im osigurana i online podrška, poručili su s FER-a, a detalje možete pronaći na linku.

Na Ekonomskom će se upisi za brucoše provoditi 22. i 23. srpnja, isključivo online. Dan prije početka upisa maturanti će na broj unesen u sustavu Postani student zaprimiti SMS poruku koja će sadržavati link na stranicu na kojoj je objašnjena procedura upisa. Također, namjeru upisa morat će potvrditi odgovorom na dobivenu SMS poruku.

– Kandidati upis obavljaju samostalno od kuće. Kandidati koji ne obave upis do 23. srpnja 2021. godine i za svoj izostanak nemaju opravdani razlog, gube pravo upisa na Ekonomski fakultet Zagreb u ljetnom upisnom roku, stoji, između ostaloga u obavijesti Ekonomskog fakulteta, a detaljna procedura upisa na taj faks objašnjena je ovdje.

Izdvojeni članak
indeks

Još jedan zagrebački fakultet ove će godine upise provoditi isključivo online putem

Datumi upisa ovise o fakultetu

Na Medicinski fakultet u Zagrebu maturanti će upisnu dokumentaciju slati poštom. Na taj se faks, a na dan objave konačnih rang-lista upisa, na mail adresu [email protected] šalje ispunjena i potpisana izjava o upisu. Sami upisi su 26. i 27. srpnja, a ta dva dana preporučenom poštom je na faks potrebno poslati: fotografiju (4X6), upravnu pristojbu 20kn, originalne svjedodžbe sva četiri razreda srednje i svjedodžbu o položenoj maturi, domovnicu i rodni list (original ili izvadak iz e-matice) te ugovor o studiranju i dokaz o uplati upisnih troškova. Detalje oko procedure upisa na MEF možete pronaći na poveznici.

Naglasimo za kraj kako, osim načina upisa, fakulteti imaju i različite datume upisa, što je i vidljivo u primjerima poviše. Zato maturanti detaljno trebaju pratiti obavijesti na stranicama faksa na koji ostvaruju pravo upisa jer su ti rokovi vrlo kratki. Ako se ne upišu na fakultet na kojemu su ostvarili pravo upisa i dobili upisni broj, fakultet maturantima može naplatiti oportunitetne troškove koji mogu biti i u visini godišnje školarine, dakle više tisuća kuna. Opširnije o tome čitajte ovdje.