Pretraga

Dobitnica nagrade Soljačić je maturantica Amalija iz Varaždina: ‘Počela sam učiti tjedan dana prije svake mature’

A- A+

Ove godine čak su 332 ispita na maturi riješena bez greške, a neki učenici taj su rezultat postigli na više predmeta. Među najboljima je i Amalija Rafaj Škriljevečki iz Prve gimnazije Varaždin, koja će ove godine biti nagrađena prestižnom Nagradom Soljačić. Nagrada se dodjeljuje za uspjeh na maturi iz Matematike na A razini i Fizike, ali kako je više učenika ostvarilo stopostotni rezultat, Amalija nagradu dobiva jer je od svih još imala i najbolje riješen Hrvatski. Ova izvrsnica upisuje studij fizike i astrofizike u Sloveniji, a otkrila nam je i gdje se vidi u budućnosti.

Amalija Rafaj Škriljevečki

Amalija Rafaj Škriljevečki

Ukupno petero učenika na A razini mature iz Matematike i Fizici imalo je stopostotni rezultat, čime su bili kandidati za Nagradu Soljačić. Nju već godinama najboljim maturantima dodjeljuje ugledni hrvatski znanstvenik, redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT) Marin Soljačić. Kako ih je petero imalo besprijekoran rezultat, u obzir je uzet treći kriterij, rezultat na A razini Hrvatskog.

Tako Nagrada Soljačić od 5.000 dolara ove godine odlazi u ruke Amalije Rafaj Škriljevečki iz Prve gimnazije Varaždin, koja je uz stopostotni rezultat na Matematici i Fizici na Hrvatskom više razine imala postotak riješenosti 95,83%. Uz ova tri predmeta, za odličan je napisala i Engleski na višoj razini.

–  Kada sam vidjela rezultate mature, bila sam presretna i odmah sam brzo javila prijateljima. Najviše su me iznenadili rezultati iz Matematike i Hrvatskog. Rezultat 100% iz Matematike definitivno nisam očekivala jer sam se jako malo spremala za Matematiku i mislila da će mi se sigurno zbog brzopletosti potkrasti neka greška. Od svih ispita me najviše brinuo Hrvatski, jer mi on od svih predmeta koje sam polagala na maturi najlošije ide, pa sam bila u šoku kada sam vidjela da imam peti rezultat u državi. Iz Fizike sam priželjkivala ovaj rezultat ili blizu 100% jer mi je to najdraži predmet i svih šest godina sam sudjelovala na državnom natjecanju iz Fizike, kaže nam Amalija.

‘Za samu maturu se nisam previše pripremala’

Dodaje, nije očekivala da će Nagrada Soljačić otići baš u njene ruke.

– Nije mi bilo ni na kraj pameti da će od svih maturanata baš meni poći za rukom najbolje napisati Fiziku, Matematiku i Hrvatski. Velika mi je čast što mi je pripala ta nagrada te ću najveći dio ostaviti za troškove studiranja, ističe Amalija.

Pitali smo je i kako je izgledala njena priprema za maturu.

– Za samu maturu se nisam previše pripremala, počela sam učiti tjedan dana prije svake mature, a zbog Hrvatskog koji se pisao dva dana prije Matematike sam Matematiku samo jedan dan učila. Znanje koje sam stekla tijekom cijele srednje škole i redovit rad mi je zaista puno pomoglo, posebice profesori koji su se zaista trudili kvalitetno održavati nastavu, kaže Amalija.

Najteži joj je bio Hrvatski pa se za njega i najviše pripremala. Taj je predmet, kaže, dosta opsežan  jer treba znati cijelu književnost, gramatiku, povijest hrvatskog jezika i lektirna djela.

Izdvojeni članak
indeks, sveučilište u zagrebu

Doznajte koje su studije upisali najbolji maturanti, što je bilo najpoželjnije i gdje je ostalo mjesta

Sudjelovala je na brojnim natjecanjima

Inače, ime Amalije čitateljima našeg portala već je zasigurno poznato jer je nebrojeno puta spomenuto u tekstovima o našim učenicima koji ostvaruju zapažene rezultate na natjecanjima. Amalija je čak šest godina sudjelovala na državnom natjecanju iz fizike, a lani i na Međunarodnom turniru mladih fizičara (IYPT).

Za natjecanje iz astronomije, kaže, saznala je tek u srednjoj školi pa je ‘stigla’ sudjelovati samo zadnje tri godine, od kojih je i prošle i ove godine osvojila titulu državne prvakinje. Iz astronomije sudjeluje i na međunarodnim olimpijadama.

– Na prošlogodišnjoj Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike (IOAA) sam osvojila brončanu medalju, a sudjelujem i ove godine na IOAA (Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike) koja će se održati idući mjesec. U osnovnoj i na početku srednje škole sam sudjelovala i na natjecanjima iz matematike, te unatoč tome što me uvijek samo par bodova dijelilo od državne razine, smatram da je upravo matematika, posebice varaždinski Centar izvrsnosti iz matematike čija sam bila polaznica, ta koja mi je dala odlične temelje prvo za natjecanja iz fizike, pa iz astronomije, a na posljetku i za redovnu nastavu i državnu maturu, ističe Amalija.

Izdvojeni članak
amalija rafaj skriljevecki

Maturanticu koja je osvojila broncu na međunarodnoj olimpijadi županija nagradila s 2.000 kuna

‘Mislim da bi trebalo učenicima dati više izbornosti te svakako reducirati broj predmeta’

Ove godine mnogi su isticali kako je ovogodišnja generacija poprilično zakinuta – prvo je 2019. bio veliki štrajk u školstvu, a potom se dobar dio nastave prebacio u online sferu zbog pandemije koronavirusa. Pitamo Amaliju smatra li ona da je njena generacija u neku ruku zakinuta zbog svega.

– Smatram da to ovisi najviše o školi i kako ona uspije organizirati nastavu te profesorima. Osobno, meni štrajk i online nastava nisu toliko teško pali jer sam imala zaista odlične profesore koji su se trudili oko nas, a kada je i zapelo, nije mi bio problem sjesti i sama naučiti određeno gradivo pomoću knjiga i Interneta. Također, imala sam zaista izvrstan i složan razred te smo si uvijek međusobno pomagali i održavali instrukcije kada je bilo potrebno. Naravno, vjerujem da nisu sve škole imale mogućnosti i uvjete za kvalitetno održavanje nastave tijekom štrajka i online nastave tako da je nekima sigurno bilo posebice otežano, kaže nam Amalija.

Dodaje, općenito hrvatski obrazovni sustav ima puno mjesta za napredak.

– Mislim da bi trebalo učenicima dati više izbornosti te svakako reducirati broj predmeta. Tako bi učenici bili manje rastrgani te bi se mogli više posvetiti predmetima koji ih zanimaju a ne da troše vrijeme na predmete koji su njima ‘nebitni’. To bi zasigurno rezultiralo i boljim rezultatima, a i bilo bi manje stresno, kaže nam Amalija.

Izdvojeni članak
državna matura ocjena

Pogledajte koje su prosječne ocjene na ispitima mature s najviše prijava u 2022.

Upisuje studij u Sloveniji: ‘Nekako se prema trenutnim planovima ne vidim u Hrvatskoj’

Ona u njemu neće nastaviti svoj obrazovni put. Upisuje studij fizike i astrofizike u Sloveniji. Odabrala ga je jer je to jedini studij na ovom području koji nudi astrofiziku već na preddiplomskom te sve može slušati na engleskom jeziku. Otkrila nam je i kakvi su joj budući planovi,

– Nemam neke dugoročne planove tako da ne mogu ništa reći sa sigurnošću, ali nekako se prema trenutnim planovima ne vidim u Hrvatskoj. Smatram da inozemstvo nudi bolje prilike u astrofizici, polju kojim se jednog dana želim baviti. Ne znam još točno čime bih se željela baviti, ali voljela bih naći posao na nekom institutu ili zvjezdarnici i tamo se baviti istraživanjem, kaže Amalija.

Ona nije jedina učenica Prve gimnazije Varaždin koja će dobiti posebnu nagradu za fantastičan uspjeh na maturi. Njen razredni kolega Viktor Pijanec dobiva nagradu IT tvrtke S&T od pet tisuća eura za stopostotni rezultat na informatici. Pa smo od Amalije tražili da nam otkrije tajnu varaždinske Prve gimnazije.

–  Prva gimnazija Varaždin kroz odličan kadar profesora, opremljenosti i projekata koje organizira zaista pruža kvalitetno obrazovanje. Mnogi profesori su i više nego spremni pomoći i dodatno raditi s nadarenim učenicima. Neki su čak, znajući da neće biti plaćeni za to, žrtvovali i svoje pauze i slobodno vrijeme kako bi dodatno s nama radili. Kao što sam u nekom od prethodnih pitanja već spomenula, Viktorov i moj razred je bio zaista izvrstan i složan, stoga su nas oni uvijek bodrili i poticali da ostvarimo svoj maksimum, a za svaki naš uspjeh su bili sretni kao da je njihov. Osim toga, varaždinski Centri izvrsnosti su također bili odlična priprema i za natjecanja i za mature, zaključuje Amalija.