Pretraga

Donosimo top listu fakulteta koje su upisivali učenici s najboljim prosjekom na maturi

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovih je dana objavilo novu verziju trećeg Školskog e-Rudnika, ŠeR vol. 3. U njemu su dostupni statistički podaci s posljednje državne mature, a sadrži i neke brojčane informacije vezane uz upise na studijske programe. Između ostaloga i podatak o tome koje su fakultete upisivali učenici s najboljim prosjekom na maturi.

Nicole Honeywill, Unsplash

Prema najnovijim podacima iz Školskog e-Rudnika, učenici s najboljim prosjekom na maturi upisivali su Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Prosjek ocjena s mature brucošima FER-a je 4,13.

Drugi na ovoj listi je Farmaceutsko-biokemijski fakultet, čiji su upisani na maturi imali prosjek ocjena 4,03. Nešto viši prosjek ocjena na maturi imaju oni upisani na studij medicinske biokemije u odnosu na brucoše farmacije.

Prosjek ocjena na maturi 4,00 imali su na maturi maturanti upisani na Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Taj prosjek značajno podižu brucoši studija logopedija, jer njihov iznosi 4,28, dok je na preostala dva ispod 4,00.

Na popisu top pet fakulteta po ocjenama upisanih s državne mature nalaze se još i Medicinski fakultet u Zagrebu, te studiji logopedije i politehnike koji se izvode na Sveučilištu u Rijeci. Detaljnije podatke možete proučiti u tablici u nastavku, dok podatke za sve ostale fakultete možete pronaći u Školskom e-Rudniku vol. 3 na 14. stranici.

Lista fakulteta prema prosjecima upisanih na maturi 2020.|izvor podataka: MZO