Pretraga

Doznali smo koje su fakultete 2022. upisali maturanti s najboljim uspjehom na državnoj maturi

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je podatke o državnoj maturi 2022. i upisim na faks, između ostalog, i prosječne ocjene upisanih brucoša – kako u školi, tako i na maturi. Učenici koji su prošle godine imali najbolje ocjene na maturi upisali su FER, Farmaciju ili Medicinu u Zagrebu.

državna matura ocjena

Foto i ilustracija: srednja.hr

Kako smo već pisali, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je dosta opsežne podatke o državnoj maturi 2022. i upisima na faks. Sad smo izdvojili popis fakulteta koje su upisali maturanti koji su najbolje riješili ispite državne mature.

Izdvojeni članak
ispiti državne mature, predavaonica na faksu

Objavljeni su opsežni podaci o državnoj maturi 2022.: Na ovom su ispitu bile najgore ocjene

Kada gledamo maturante s najvišim prosjekom ocjena ispita na državnoj maturi, tu prednjači Fakultet elektrotehničke i računarstva, legendarni zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva, čiji brucoši imaju prosjek s mature 4,46. Odmah nakon slijedi Farmaceutsko-biokemijski fakultet s prosjekom 4,35, a onda i Medicinski fakultet u Zagrebu s prosjekom učenika na državnoj maturi od 4,33.

Ako gledamo malo detaljnije, oni sa sjajnim prosjekom ocjena na državnoj maturi upisuju studije elektrotehnike i informacijske tehnologije, odnosno računarstva na FER-u, medicinske biokemije i farmacije na FBF-u te medicine na MEF-u.

U tablici ispod možete vidjeti prvih deset fakulteta po prosječnoj ocjeni njihovih upisanih studenata, ranije maturanata koji su pristupali državnoj maturi prošle, 2022. godine. Osim toga, tu možete vidjeti i prosjeke ocjena tih brucoša u srednjoj školi, kao i broj učenika koje su fakulteti upisali kao brucoše.

fakulteti koje su upisali maturanti s najboljim uspjehom na maturi

Prvih deset fakulteta koje su upisali maturanti s najboljim uspjehom na državnoj maturi 2022.
Izvor: Ministarstvo znanosti i obrazovanja


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr