Pretraga

Objavljeni su opsežni podaci o državnoj maturi 2022.: Na ovom su ispitu bile najgore ocjene

A- A+

Više od 74 posto maturanata prošle godine upisalo je faks, oni s najboljim ocjenama i uspjehom išli su na Farmaciju i FER, a najgori rezultati, dosta neočekivano, bili su na ispitu iz Politike i gospodarstva. Ministarstvo znanosti i obrazovanja upravo je objavilo opsežne podatke o državnoj maturi i upisu na faks 2022., a ovo su neke od najzanimljivijih informacija.

ispiti državne mature, predavaonica na faksu

Foto: Unsplash | srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je najnovije podatke o prošlogodišnjoj generaciji maturanata, njihovim uspjesima na ispitima državne mature i upisima na faks.

Najgore ocjene na Politici i gospodarstvu

Kada se prosječne ocjene na maturi iz obveznih predmeta usporede s prijašnjim godinama, vidi se značajan porast svih, osim na osnovnoj razini ispita iz Matematike. Tu bilježimo pad. Kada pogledamo više razine ispita iz Matematike i Engleskog jezika, maturanti 2021./2022. su postigli najbolji rezultat otkako se prate rezultati mature.

Što se tiče izbornih predmeta, rezultati ispita iz Kemije, Fizike i Biologije bolji su nego godinu prije. Najbolje ocjene su iz izbornih stranih jezika, a najgore iz Latinskog jezika i Politike i gospodarstva. Politika i gospodarstvo prošle je godine bio treći najčešće prijavljivani izborni ispit, no inače ne polučuje tako loše rezultate. Uvjerljivo je, inače, Sociologija ispit na kojem maturanti postižu najlošiji uspjeh.

Kada uspoređujemo gimnazije i strukovne škole, vidljiva je velika razlika u ocjenama, kako u redovnom školovanju, tako i što se tiče uspjeha na ispitima državne mature. Jednako tako, gimnazijalci puno češće biraju više razine obveznih ispita nego li to čine maturanti strukovnjaci.

Izdvojeni članak

Doznali smo s kojim su se prosjekom ocjena maturanti upisivali na fakultete u 2022.

Više od 74 posto maturanata upisalo faks

Od ukupno 25.657 učenika koji su prošle godine završili srednju školu i položili ispite državne mature – gledajući oba roka – njih zasad 19.099 je upisalo neki faks. To, u prijevodu znači da je oko 74 posto maturanata, koji su prošli izlazni ispit mature, upisalo studij. Kada gledamo gimnazijalce njih 91 posto sad na faksu, a strukovnjaka, među maturantima s položenim ispitima mature, oko 62 posto.

Iz Grada Zagreba dolazi najveći postotak učenika koji su upisali neko visoko učilište. Gotovo 81 posto zagrebačkih maturanata upiše faks. Odmah nakon slijedi Zagrebačka županija pa Dubrovačko- neretvanska, Koprivničko-križevačka i Međimurska županija. Najmanji postotak, oko 64 posto maturanata koji upišu faks, bilježi Bjelovarsko-bilogorska županija.


MATURANTI S NAJBOLJIM PROSJEKOM

Maturanti koji su upisali FER, ponajprije zbog prosjeka iz Matematike, ostvaruju najbolji prosjek ocjena na  državnoj maturi. Zatim slijede Farmaceutsko-biokemijski, Medicinski i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Najbolji prosjek srednjoškolskih ocjena, u četvrtom razredu, ostvaruju maturanti koji upisuju Farmaceutsko-biokemijski fakultet.