Pretraga

Dvaput sam maturirala i mogu vam reći da mi je stara matura bila ful teža od državne

A- A+

Prije dalekih devet godina maturirala sam prvi put. Kažem prvi put, jer sam dvije godine kasnije maturirala i drugi put. Za svaki slučaj, da se nađe položenih matura. Šalu na stranu, 2009. godine završavala sam gimnaziju i išla na staru, klasičnu maturu. Potom sam, polažući prijemni, upisala Pravni fakultet što je ispala totalna greška pa sam 2011., da bih upisala Fakultet političkih znanosti, morala na državnu maturu. Prisjećajući se svoje dvije mature, svaki put nameće mi se isti zaključak – stara matura bila mi je daleko teža i stresnija od državne mature. Hej, na staroj smo, između ostaloga, odgovarali i usmeno i držali gaće u strahu od strogih profesora.

U proljeće 2008. godine pohađala sam 3. razred zagrebačke II. gimnazije i krajem travnja, sa svojim sam se kolegama srednjoškolcima našla na prosvjedu protiv državne mature. Naime, naša je generacija trebala biti prva u Hrvatskoj koja će godinu poslije polagati državnu maturu, no pred kraj 3. razreda o toj, državnoj maturi, nismo znali baš ništa. Dobivali smo proturječne informacije (ako smo ih uopće i dobivali), još uvijek nije postojao Pravilnik o državnoj maturi, nismo znali kako ćemo se upisivati na faks i smatrali smo da smo pokusni kunići Ministarstva. Pa smo u nezanemarivom i glasnom broju izašli na ulicu, pred Ministarstvo obrazovanja tada smješteno na Trgu hrvatskih velikana, i tražili od tadašnjeg ministra Dragana Primorca da državnu maturu odgodi za godinu dana. U tome smo i uspjeli, istu večer u središnjem Dnevniku ministar je kapitulirao pred srednjoškolcima koji su se pobunili diljem zemlje.

Stres ‘stare’ mature – reci mi to pismeno i usmeno

Izdvojeni članak

Usporedba polaganja državne i klasične mature

Tako smo, godinu kasnije, u ljeto 2009. krenuli na svoju, staru maturu, kao zadnja generacija koja će ju polagati u tom obliku. Učenici koji su sve razrede prošli s 5, bili su oslobođeni polaganja mature, a ostali, među kojima sam bila i ja, morali su na maturi polagati Hrvatski jezik, izabrati hoće li polagati strani jezik (najčešće Engleski) ili Matematiku te izabrati i izborni predmet koji će polagati na maturi. Uz to, bilo je potrebno napisati i obraniti završni, maturalni rad.

Svaki ispit mature koji smo polagali sastojao se od pismenog i usmenog dijela, što je u principu za polaganje svakog od predmeta predstavljalo dvostruki stres. Iako sam uvijek bila dobra u Hrvatskom, upravo sam se njega najviše bojala jer smo imali staru, iskusnu profu koja je bila dosta zahtjevna što se tiče književnosti. Bez obzira na to, uvijek volim istaknuti da nas je sve jako dobro naučila svemu što je bilo predviđeno školskim programom.

#onokad ti se znoje dlanovi: ‘Gdje je rođen Ranko Marinković’

Izdvojeni članak

Komentar maturantice ususret eseju iz Hrvatskoga jezika: Krv, znoj i suze ili nepotreban bauk?

Nakon pismenog, manje stresnog dijela ispita, došla sam na usmeni na kojem su se izvlačile kartice koje su brojale po tri pitanja. Ne sjećam ih se svih, no dobro se sjećam jednog od pitanja. Pisalo je samo: Ranko Marinković – Ruke. Bilo je potrebno ispričati ukratko životopis autora, smjestiti ga u književno razdoblje, reći nešto o njegovom utjecaju na hrvatsku književnost, a potom u detalje s profom raspravljati o djelu, istaknuti njegove glavne naglaske i slično.

Ispričala sam tako sve čega sam se mogla sjetiti o Marinkoviću, a onda je profa ispalila podpitanje koje nisam očekivala ni u najluđim snovima  – gdje je točno Marinković rođen. Zastala sam, prevrtala po glavi ulomak njegove biografije iz čitanke i nesigurno promrmljala da je rođen u Splitu. Moj pokušaj bio je netočan pa je profa iznenađeno utvrdila da nisam dobro utvrdila Marinkovića te da je gospodin rođen na Visu. Preznojila sam se na tom Hrvatskom, još je bilo i dosta vruće u maloj učionici u Križanićevoj. Ako me pamćenje dobro služi, upisala se četvorka iz Hrvatskog.

Smijurija: Matematički baksuz na maturi iz Matematike

Izdvojeni članak

KOMENTAR: Banalna pitanja maturantima su najteža – znaju li oni uopće što to znači čitati s razumijevanjem?

U izboru između Matematike ili Engleskog, opredijelila sam se za Matematiku zapravo iz inata, jer sam smatrala da smo imali dosta loš Engleski tijekom četiri godine. Ja, potpuni matematički baksuz na maturi iz Matematike! Kad se toga danas sjetim, grohotom se nasmijem. A tako je zapravo i izgledalo moje polaganje mature iz Matiše – smiješno. Znam da sam na pismenom dijelu ispita riješila što sam znala, bili su to neki osnovni zadaci, a ostatak vremena osvrtala sam se po dvorani, gledala kolege koji rješavaju test i razmišljala o tome kako ću propasti u životu.

Zapravo je na usmenom dijelu uslijedila smijurija. Opet kartice s pitanjima, tj. zadacima i potom rješavanje pred profesorom. Drag je bio profesor iz Matematike, potpuno svjestan da nisam nikakav Einstein za to, nekoliko smo se puta nasmijali na neke moje bisere, nešto sam i znala riješiti pa je kumulativna ocjena bila trojka.

Kao izborni predmet na maturi odabrala sam Povijest koju sam pisala i odgovarala kod raske. S time nisam imala problema jer sam Povijest voljela i jer mi je uvijek bila zanimljiva. Uz to, i maturalni sam rad pisala iz Povijesti, o padu Vukovara, tako da sam iz Povijesti i maturalnog pobrala petice. Usprkos stresu, znojenju dlanova od usmenog ispitivanja i nervozi svih razrednih kolega oko mene, maturirala sam!

Nakon prosvjeda protiv nje, državna matura vratila mi se kao bumerang

Nekoliko tjedana kasnije, pisala sam prijemni ispit za Pravo, koji mi je stresom nadmašio maturu. Upala sam, čak relativno dobro plasirana i sljedeće dvije godine lutala sam, potpuno izgubljena, na faksu među gradivom koje me zapravo uopće nije zanimalo. U proljeće 2011. pala je odluka – ispisujem se s Prava i idem probati upisati FPZG.

Kako smo bili zadnja generacija srednjoškolaca koja je maturirala po starom sustavu, za što smo se izborili prosvjedom, državna matura vratila mi se kao bumerang. Naime, nisam mogla upisati niti jedan faks, čak niti uz nekakvu razliku, bez polaganja državne mature. Dodatno me obeshrabrila činjenica da sam od Prava odustala u svibnju, u trenutku kada se više nije bilo moguće prijaviti za ljetni ispitni rok državne mature. Potpuno demotiviranu, jer – DA ZIHER će na jesenskom upisnom roku biti mjesta na FPZG-u, mama me doslovno natjerala da polažem državnu maturu u jesenskom roku.

Zahvalnost i ljubav prema staroj, zahtjevnoj, strogoj profi iz Hrvatskog

Izdvojeni članak
Najteži predmet u školi bio vam je tjelesni odgoj

Ispovijest učenika koji je skoro prošao s 5,0, ali ga je zeznuo – tjelesni

Bilo je jasno da ću žrtvovati ljeto i da ću učiti za taj bauk od državne mature, protiv koje sam tri godine ranije glasno prosvjedovala. Odabrala sam Hrvatski i Engleski na višoj razini, Matematiku na nižoj i PiG kao izborni predmet. I onda se dogodila predivna stvar koja mi je dala vjetar u leđa – iščitavajući skriptu za Hrvatski i prethodne ispite, skužila sam da se dosta toga sjećam, odnosno, da zaista dosta toga znam. Nalet zahvalnosti i čiste ljubavi prema staroj, zahtjevnoj, strogoj profi iz Hrvatskog iz Druge, teško mi je prepričati.

Slično se dogodilo i s Matematikom, iz koje sam na staroj maturi pobrala trojku. Zadaci na B razini bili su zapravo sve ono što sam znala i s tom svojom ‘neslavnom’ trojkom otprije dvije godine. Znala sam da mi je Engleski najslabija točka jer nam je bio među najslabijim točkama i u srednjoj, a PiG mi je bilo gušt ponavljati.

Najtopliji prokleti kolovoz u Zagrebu

Izdvojeni članak

Možda će Hrvatski pasti, ali iz Likovnog zaslužuje 5: Umjesto eseja, maturant na B razini predao crtež

Ispite u jesenskom roku pisala sam krajem kolovoza, najtoplijeg prokletog kolovoza u Zagrebu kojeg pamtim. S ostalim nesretnicima koji su zaglavili na jesenskom roku, ispite sam pisala u NCVVO-u, tada smještenom na zagrebačkoj Trešnjevci, u Petračićevoj ulici. Pisali smo ih u velikim, bivšim tvorničkim halama, gdje nas je, koliko sam tada uspjela prebrojati, u jednoj hali bilo 200-tinjak. Bez klime, širom otvorenih prozora kroz koje nije dopiralo ništa zraka jer je na tadašnjih 38 stupnjeva sve stajalo bez daška vjetra.

Esej iz Hrvatskog bio je iz ‘Čiče Goriota’, pisala sam i pisala, a kada mi je kapljica znoja s čela doslovno pala na ispitni papir i razmrljala mi tintu, dodatno sam se razljutila, zainatila i samoj sebi rekla da ću maturu rasturiti ‘kao beba zvečku’. Usprkos i u inat i tvorničkoj hali i 38 prokletih stupnjeva i svom krivom izboru faksa i svemu što sam tada mogla zamisliti, a što je u meni budilo ljutnju! 90% iz Hrvatskog i petica potvrdili su mi da sam se očito dobro razljutila.

Casio i ja zaradili smo 97% iz Matematike

Izdvojeni članak

Ispovijest maturantice koja je zaspala na maturu iz Hrvatskog i sada će ju to koštati 7.500 kuna godišnje

Matematika mi je bila uvjerljivo najlakši ispit, kužila sam šprancu zadataka iz prijašnjih matura koje sam rješavala i zapravo sam naučila kako se koji tip zadataka rješava. Osim toga, kalkulator Casio koji smo mogli koristiti, bio mi je od velike pomoći pa volim reći da smo Casio i ja zajedno zaradili čak 97% iz Matematike.

Engleski je, očekivano, bio najslabija karika zbog (ne)znanja iz srednje, no dodatno me unazadio slušni dio ispita. Naime, kada su na velikim zvučnicima pustili slušni dio ispita, u faking tvorničkoj hali nastala je jeka i bilo mi je teško razaznati što teta na britiš inglišu iz zvučnika govori. Ljutili su me u tom trenutku uvjeti u kojima smo pisali ispit, dala sam sve od sebe i na kraju zaradila četvorku.

Na ispit iz PiG-a otišla sam mirne duše, politički dio imala sam u malom prstu, na gospodarskom sam se popiknula na nekoliko pitanja, no ništa značajno što bi ugrozilo moju peticu iz PiG-a.

Širina znanja vs. špranca

Izdvojeni članak

Istraživanje portala srednja.hr sa 800 maturanata o kazalištu i lektirama

Kada se osvrnem na svoje dvije mature, mirne duše mogu reći da mi je prva bila puno teža i stresnija. Koliko god je ‘ljudskija’ jer usmeno odgovaraš pred profesorima koji te znaju i kojima si sjedio na nastavi četiri godine, ipak je to dosta stresno. Znaš da ti o tom ispitu ovisi daljnja obrazovna budućnost, a ako se zblokiraš i ne možeš ništa izustiti ili ako je profesor ustao na lijevu nogu, piši kući propalo. Stara matura svakako je, kroz pismeni i usmeni dio, puno bolje ispitivala širinu znanja, kao i mogućnost povezivanja te kritičkog mišljenja.

Za državnu maturu nije mi padalo na pamet plaćati pripreme, jednostavno, činilo mi se da imam odličnu podlogu iz srednje, a i špranca zadataka ponavlja se svake godine. Osim toga, ispitnim katalogom jasno je definirano što se treba, a što ne treba znati pa se tako ne mogu dogoditi pitanja-padobranci poput onog mog sa stare mature o rodnom mjestu Ranka Marinkovića.

Hvala mama!

Kroz godine je od državne mature stvoren bauk par excellence, a potpuno nepotrebno. Znanje stečeno u školi uz pripremu kroz ispite mature iz prethodnih godina, sasvim je dovoljno za uspješno i zadovoljavajuće polaganje državne mature.

I da, uspjela sam upasti na FPZG u jesenskom roku. Rekli su mi da su te godine, nakon čak desetak godina, prvi put imali slobodnih upisnih mjesta na jesenskom roku. Sreća prati hrabre, hvala mama!

Copy link
Powered by Social Snap