Pretraga

Ispovijest maturantice koja je zaspala na maturu iz Hrvatskog i sada će ju to koštati 7.500 kuna godišnje

Nešto više od deset tisuća maturanata prijavilo je ispit osnovne razine iz Hrvatskog jezika. Među njima je bila i Monika, učenica Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar. No, Monika tom ispitu nije pristupila jer je – zaspala. Zbog toga će, kako nam kaže, morati upisati izvanredni studij koji košta 7.500 kuna godišnje, a ispričala nam je i kako joj se to uspjelo dogoditi.

Foto: pixabay

Monika je učenica komercijalnog usmjerenja Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar. Iako državna matura za nju nije obavezna, odlučila ju je pisati jer želi upisati studij Tehničke i gospodarske logistike u Koprivnici.

Kasnonoćno učenje uzelo danak

Prijavila je B razinu mature iz Hrvatskog jezika, a pripremala se rješavajući već provedene ispite i s pripremama je krenula pred nekoliko tjedana. No, nažalost, ispit danas nije pisala jer je zaspala.

– To da sam zaspala na ispit dogodilo se tako što sam kasno išla spavati jer sam si još ponavljala navečer. Otkad je škola završila svaku noć sam išla jako kasno spavati, a budila sam se tamo negdje oko podne, 13 sati, nekada čak i kasnije i tako mi se i tijelo naviknulo na takav bioritam. Zasigurno je i danas odlučilo malo duže si odspavati. Kad sam se napokon probudila bilo je već 9:05 i tada je nastala strka i panika. Kako je već vrijeme prolazilo, dok sam se ja spremila pomirila sam se s tim da ću ići na jesenski rok, kaže nam Monika.

U tim trenucima izmjenjivale su joj se razne emocije – malo je bila ljuta, a povremeno ‘flegma’. Sada joj je, kaže, žao. Iako je ulazak na ispit sa zakašnjenjem od maksimalno 30 minuta dozvoljen, Monika to pravilo koje ide u korist maturanata nije odlučila iskoristiti.

– Tada, u toj panici što sam zaspala, nisam ni pomišljala da trčim tri kilometra do škole, a čekati taksi mi se nikako nije isplatilo tako da sam odlučila ipak ostati doma i čekati jesenski rok jer se mogu još bolje pripremiti za njega, kaže nam Monika.

Greška će ju koštati 7.500 kuna godišnje

Već smo spomenuli kako će zbog ovog ‘fijaska’ Monika morati upisati izvanredni studiji koji nije sufinanciran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, pa će studirati o vlastitom, odnosno trošku svojih roditelja. Oni su, pak, s time već upoznati.

– Roditeljima sam rekla da, jer su taman odlazili na posao ujutro kada sam se ja probudila. Nije im bilo baš svejedno i bili su tužni jer će sada morati plaćati 7.500 kuna svaku godinu izvanrednog faksa, rekla nam je Monika.

Dodaje, nejasno joj je još ostalo hoće li moći izaći na sutrašnji esej ili mora i njega odgoditi za jesenski rok, a s tim pitanjem javila se koordinatoru svoje škole. Pozive i poruke zaprimila je i sama.

– Javilo mi se par prijatelja iz škole s pitanjima kako sam uspjela zaspati, da oni ni nisu spavali normalno koliko ih je bilo strah, kazala nam je za kraj bjelovarska maturantica pred kojom su na ovom roku još ispiti iz Engleskog i Matematike.