Ekskluzivno: U Mlinarskoj profesorice išle od učenika do učenika i pomagale na maturi

O tome da su profesori znali priskočiti u pomoć učenicima na ispitu državne mature već desetak dana bruje srednjoškolski forumi. U Školi za medicinske sestre smo se zakačili  za jednu takvu priču i potvrdili je.

– Šetala je od jednog do drugog i diskretno nudila pomoć dajući naputke kako riješiti pojedina pitanja. Znala je sve iako joj hrvatski nije struka, kazala nam je jedna od učenica iz sporne grupe.

Ne može se odbiti pokoji savjet

Iz Škole za medicinske sestre u Mlinarskoj u Zagrebu nakon ispita iz Hrvatskog jezika na maturi, dobili smo više dojava učenika o nepropisnom profesorskom uplitanju za vrijeme tog ispita. Isprva su nam se javili učenici koji nisu bili u toj skupini za vrijeme pisanja ispita, no naknadno su nam to potvrdili oni koji su se i sami okoristili dobrom voljom i znanjem profesorica iz Zdravstvene njege i Vjeronauka.

Ispred same škole učenica koja je iz razumljivih razloga željela ostati anonimna potvrdila nam je da su profesorice sugerirale učenicima kako riješiti veći broj pitanja iz ispita. – Pa onako nam je pomogla, usmjerila nas, kao i na klasičnom ispitu dođe do tebe i vidi što ti ne ide, rekla je učenica koja kao i drugi kolege nije odbila pokoji savjet profesorica. 

Ostali se učenici nisu bunili jer su profesorice, kako tvrdi naš izvor, hodale od jednog do drugog i pomagale kome je trebalo. – Diskretno onako bi nam sugerirale što treba. Nekome jedno, nekome više pitanja, kazala je.

Ravnateljica šokirana

 S činjenicom da su profesorice pomagale učenicima ravnateljica Asja Jelaković nije bila upoznata.

 – Ne bih voljela da je to istina. Zaista ne bih. Smatram da svi učenici moraju pisati pod istim uvjetima. Ako je to istina, vjerujem da nije bilo u lošoj namjeri. Ipak to je nedopustivo, rekla je vidno iznenađena ravnateljica.

Jelaković je također najavila moguće sazivanje Nastavničkog vijeća i daljnje istraživanje tog slučaja, no nakon što je prošlo par dana otklonila je sve moguće nepravilnosti pri provedbi mature. 

Moguće je da se ispit poništi

Iako je spornu skupinu posjetila osoba zadužena za nadzor, Edita Štefančić Dundović iz MZOS-a, ona se tamo zadržala svega desetak minuta, a izvještaj koji je napisala bio je bez primjedbi.

Unatoč korektnom izvještaju, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Goran Sirovatka, pozabavit će se i ovim slučajem.

 –  Provjerit ćemo ove informacije, prvo ćemo zatražiti očitovanje ispitnog povjerenstva i njihovog predstavnika. Ukoliko bude potrebno provjerit ćemo informacije sa svim učenicima, a ako se navodi pokažu točnima može se dogoditi da se ispit poništi i da cijela škola piše ponovno taj ispit.

Sirovatka je također istaknuo da je nemoguće imati u svakoj od 3500 ispitnih prostorija jednu osobu za nadzor, jer je to jednostavno preskupo, stoga on igra na kartu povjerenja.

8 komentara

 1. nitko nije šokiran, događa se to u svakoj školi.. ovisi koji te profesor dopadne.
  aj bar znam da postoji pokoji pošteni čovjek i na ovom šugavom balkanu.

  što se tiče tih nadzornika iz MZOS-a.. oni su realno ništa. dođu na 10 sekundi u razred i provjere osobne koje stoje uz ime učenika na klupi.

  nikad neće biti poštenja, pogotovo ovakvim načinom orgnizacije ali, ne može ni očekivati više. BALKAN MENTALITET !

 2. Ja sam ispit iz Hrvatskog jezika pisao u NCVVO i kada smo pisali esej vrijeme ispita su nam skratili za 5 minuta, početak ispita je bio u 9:00( barem je trebao biti,a počeli smo u 9:10, jer je žena upute počela čitati tek koju minutu do 9 sati), a završio u 11:35, zato i nisam stigao sve prepisati s lista za koncept, pogledavao sam na sat i mislio da imam još vremena, a onda je odjednom žena rekla da spustimo olovke i da je ispit završio, gospođa koja je stajala između redova i “pazila” na nas iznenađeno je ostala stajati i rekla je da bismo trebali imati još 5 minuta, ni njoj nije bilo jasno … Šta napraviti, treba mi savjet?! Ako tako nešto može dogoditi kada ispit pišete direktno u NCVVO, ne čudi ništa šta se događalo na drugim mjestima gdje se provodila matura…. : /

 3. Pošto se već potrošilo toliko novaca za maturu mogli su i platiti pojedinim ljudima da čuvaju učenike cijelo vrijeme dok pišu maturu. A takve stvari su se događale i prošle godine..od toga da profesori rješavaju ispite učenicima u malim mjestima, jer žele što bolje rezultate, do toga da učenici koriste internet preko mobitela…točno to- balkan mentalitet.

 4. Te dvije profesorice nikada takvo nešto ne bi napravile,pogotovo kod pisanja ispita državne mature. Učenici koji nisu bili u tom razredu su vjerovatno ljubomorni jer su neki od nas imali profesore koji su nas prije samog ispita ohrabrili i podigli nam glave tijekom ispita!
  Odvratno je to što je netko od učenika išao takvo nešto uopće reći. Smatram da je jedini razlog što su takvo nešto napravile to što sam navela u prethodnom. Žalosno!

 5. članak vam je totalno bez veze,smatram da je prejadno tako širiti vijesti i to lažne. Ja sam iz Mlinarske i nisam smjela ni glavom pomaknut,a ni prepisivat. Ovaj članak je osramotio školu a i učenike iz nje i to zbog nekih glupih glasina.Stvarno nije u redu da sad svi ispaštamo zbog nekih budala koje žele bit u novinama. Vidjela sam kao novinare i srednje.hr kako hodaju od učenika do učenika skupljajući informacije,bilo je prejadno i presmiješno ,a kad ovo pročitam još je i jadnije da se na temelju par učenika koji su takvu idiotariju izjavili temelji ovaj članak. Nas je pisalo oko stotinjak a vi ste na temelju izjave jednog učenika napisali ovaj članak. Sramotno

 6. Diana ima pravo. Ovo su samo glasine i preokretanje riječi. Ta jedna osoba i ti, kao neki novinari, su ugrozili posao dvijema profesoricama koje su inace poštene(mislim jedna je časna sestra, hellooo), ugrozili cjelu našu generaciju u toj školi i općenito osramotili jednu javnu ustanovu. To su nagađanja i ništa više od toga. Ako ćemo mi morati zbog tih nepromišljenih budala ponovit polaganje državne mature, Marina Harapin i Aldo Franičević, može vas biti sram. Samo dižu prašinu, a prve dvije rečenice ovog članka bi osnovnoškolac bolje sažeo. Slažem se sa svojom kolegom/kolegicom gore, da vam je članak bez veze.

 7. U prvom redu novinari nisu novinari već većinom studenti novinarstva željni publiciteta na netu, koji npr. ocjenjuju kakva je kava u pojedinim kafićima ili reklamiraju svoje bivše škole, npr. Školu sestara milosrdnica, a s druge strane pljuju po profesorici vjeronauka, što dovoljno govori…. Ovakve su objave opasne jer blate javnu ustanovu na temelju anonimnih prijava učenika. Ako tko što želi reći a cilj je to ovoga portala neka se potpiše. Zaboravlja se na pravnu i etičku formu ovakvih naslovnica, jer za dokaz i optužbe nisu dovoljne glasine već konkretni dokazi. Ovo su dakle čista naklapanja djece željne pažnje i održivosti portala.Upitna je i etika budućih novinara..ratoričko pitanje – što da se njih , ne anonimno prijavi njihovom fakultetu za objavljivanje žutoga tiska?

Odgovori