Pretraga

Ekskluzivno: U Mlinarskoj profesorice išle od učenika do učenika i pomagale na maturi

A- A+

O tome da su profesori znali priskočiti u pomoć učenicima na ispitu državne mature već desetak dana bruje srednjoškolski forumi. U Školi za medicinske sestre smo se zakačili  za jednu takvu priču i potvrdili je.

– Šetala je od jednog do drugog i diskretno nudila pomoć dajući naputke kako riješiti pojedina pitanja. Znala je sve iako joj hrvatski nije struka, kazala nam je jedna od učenica iz sporne grupe.

Ne može se odbiti pokoji savjet

Iz Škole za medicinske sestre u Mlinarskoj u Zagrebu nakon ispita iz Hrvatskog jezika na maturi, dobili smo više dojava učenika o nepropisnom profesorskom uplitanju za vrijeme tog ispita. Isprva su nam se javili učenici koji nisu bili u toj skupini za vrijeme pisanja ispita, no naknadno su nam to potvrdili oni koji su se i sami okoristili dobrom voljom i znanjem profesorica iz Zdravstvene njege i Vjeronauka.

Ispred same škole učenica koja je iz razumljivih razloga željela ostati anonimna potvrdila nam je da su profesorice sugerirale učenicima kako riješiti veći broj pitanja iz ispita. – Pa onako nam je pomogla, usmjerila nas, kao i na klasičnom ispitu dođe do tebe i vidi što ti ne ide, rekla je učenica koja kao i drugi kolege nije odbila pokoji savjet profesorica. 

Ostali se učenici nisu bunili jer su profesorice, kako tvrdi naš izvor, hodale od jednog do drugog i pomagale kome je trebalo. – Diskretno onako bi nam sugerirale što treba. Nekome jedno, nekome više pitanja, kazala je.

Ravnateljica šokirana

 S činjenicom da su profesorice pomagale učenicima ravnateljica Asja Jelaković nije bila upoznata.

 – Ne bih voljela da je to istina. Zaista ne bih. Smatram da svi učenici moraju pisati pod istim uvjetima. Ako je to istina, vjerujem da nije bilo u lošoj namjeri. Ipak to je nedopustivo, rekla je vidno iznenađena ravnateljica.

Jelaković je također najavila moguće sazivanje Nastavničkog vijeća i daljnje istraživanje tog slučaja, no nakon što je prošlo par dana otklonila je sve moguće nepravilnosti pri provedbi mature. 

Moguće je da se ispit poništi

Iako je spornu skupinu posjetila osoba zadužena za nadzor, Edita Štefančić Dundović iz MZOS-a, ona se tamo zadržala svega desetak minuta, a izvještaj koji je napisala bio je bez primjedbi.

Unatoč korektnom izvještaju, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Goran Sirovatka, pozabavit će se i ovim slučajem.

 –  Provjerit ćemo ove informacije, prvo ćemo zatražiti očitovanje ispitnog povjerenstva i njihovog predstavnika. Ukoliko bude potrebno provjerit ćemo informacije sa svim učenicima, a ako se navodi pokažu točnima može se dogoditi da se ispit poništi i da cijela škola piše ponovno taj ispit.

Sirovatka je također istaknuo da je nemoguće imati u svakoj od 3500 ispitnih prostorija jednu osobu za nadzor, jer je to jednostavno preskupo, stoga on igra na kartu povjerenja.