Pretraga

Maturanti na Hrvatskom morali sažeti tekst o pčelama: ‘Ujević + Dubravka = trauma i zahtijevam zabranu’

Gotovo 30.000 maturanata pisalo je danas prvi dio obvezne mature iz Hrvatskog jezika koji obuhvaća test čitanja, književnosti i jezika te sažetak. Kako su nam otkrili maturanti koji su pristupili ispitu, na sažetku ih je dočekao tekst o pčelama, odnosno njihovoj važnosti u ekosustavu. Taj dio nije im bio težak, a probleme je stvaralo čitanje s razumijevanjem, odnosno polazni tekst Gundulićeve Dubravke, ali i Visoki jablani Ujevića. Upravo Ujevića maturanti žele izbjeći na sutrašnjem eseju.

Matura iz Hrvatskog jezika | foto: srednja.hr

Obvezna matura iz Hrvatskog jezika piše se dva dana, a danas je na redu bio ispit čitanja, književnosti i jezika te sažetak. Ovo je druga godina da se matura iz Hrvatskog piše na jednoj razini, a maturi je pristupilo gotovo 30.000 maturanata.

‘Dubravku su mogli na talijanskom dati lakše se razumije od ovog prastarog Hrvatskog’

‘Dubravka mi život upropastila’, ‘glava me boli nakon ovog cirkusa’, ‘kakav je to bio jezik????’, ‘Ujević + Dubravka = trauma i zahtijevam zabranu’, ‘ Dubravku su mogli na talijanskom dati lakše se razumije od ovog prastarog Hrvatskog’, samo su neki od komentara na ispit na našim društvenim mrežama. Ispit je maturantici Tini iz Srednje škole Čakovec bio lakši od očekivanog. Nakon mature iz Engleskoga, navela je, očekivala je teži ispit.

– Prvi polazni tekst na pitanju čitanja s razumijevanjem bio je Ujević, zatim djela Dubravka i Stipančići. Najteža mi je ipak bila književnost bez polaznih tekstova. U školi smo često vježbali pravopis i gramatiku pa mi to nije bilo teško. Tekst za sažetak bio je jako lagan i lak za sažeti, objasnila je Tina.

Za maturu pripremala se na besplatnim pripremama u školi, a uz to je imala skripte i bilješke s nastave. Na plaćene pripreme nije išla, a planira upisati Sveučilište Sjever u Varaždinu. Matura iz Hrvatskog, čini joj se, prošle godine bila je lakša, a na sutrašnjem eseju koji je potrebno položiti za prolaz cijelog predmeta nada se djelima Zločin i kazna ili Stranac. Nikako ne bi željela Ujevićevu poeziju. Ipak, Lara iz Gimnazije Bjelovar očekuje upravo Ujevića.

– Naravno, očekujem ono najgore, a najviše bih htjela da na esej dođe Kiklop ili Preobrazba. Današnji ispit sam po sebi nije bio toliko težak jer smatram da sam se dosta dobro pripremila i da nas je profesorica iz Hrvatskog odlično pripremila. Najteži dio mi je bio zadnji, hrvatski jezik. Neknjiževni tekstovi su bili nešto o zraku u zatvorenim prostorima i oslobađanje virusa iz ledenjaka, objasnila je Lara koja želi upisati FER ili FSB.

Izdvojeni članak

Trebate li proći sažetak da biste položili maturu iz Hrvatskoga? Evo odgovora

‘Iskreno, očekujem da će esej biti teži s obzirom da je ovaj dio bio toliko lagan’

Katarina iz Klasične gimnazije Split ispit opisuje kao laganim, čisto logičko zaključivanje i nešto osnovnog znanja, kaže. Ni jedan zadatak nije joj stvarao posebne probleme, a najteži joj je bio sažetak zbog broja riječi. Naime, maturanti su morali na sažetku napisati tekst od 200 do 250 riječi.

– Znam da je bio jedan ulomak iz modernističkog romana koji je bio malo zbunjujući, ali ništa strašno. Gramatike je bilo vrlo malo, možda par pitanja. Iskreno, očekujem da će esej biti teži s obzirom da je ovaj dio bio toliko lagan. Nisam se puno pripremala za test, učila sam par dana prije iz skripte. Planiram upisati predškolski odgoj u Splitu, objasnila je Katarina.

Iako se pragovi prolaznosti svake godine iznova sastavljaju, spomenimo da je lani prag za dvojku na Hrvatskom bio 35 posto, s time da je na eseju iznosio 26,67, a na testu i sažetku 38,75 posto. Nikolas iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec rekao je da je bilo dosta sličnih zadataka kao na prijašnjim maturama.

– Ispit je imao razumljive tekstove, osim Dubravke koji je meni osobno bio malo zahtjevan. Pravopis i gramatika je bila umjerene težine, bilo je lakših ali i težih primjera, sve u svemu, zadovoljavajuće težine s obzirom da ove godine vole zakomplicirati zadatke. Za ispit sam se pripremao isključivo kod kuće rješavanjem starih matura dok smo sažetak pisali u školi pa sam to preskočio jer razumijem strukturu i što se traži kod njegovog pisanja, pojasnio je Nikolas koji želi upisati medije, komunikologiju i novinarstvo u Koprivnici na Sveučilištu Sjever.

Izdvojeni članak

Zašto je broj djela za esej mature iz Hrvatskog ove godine veći? ‘Išli smo na ruku maturantima’

‘Incident je bio to što sam ja kasnila zbog ZET-ovog busa, ali samo na upute o pisanju’

Jutros je u zagrebačkoj Dubravi zbog kvara tramvaja i nestanka napona došlo do prometnog kaosa, što je na svojoj koži osjetila maturantica Franka iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb.

– Incident je bio to što sam ja kasnila zbog ZET-ovog busa, ali samo na upute o pisanju. 30 minuta čekanja, taksi je na kraju spasio stvar. Ispit nije bio pretežak, jest da je bio kompliciran, ali mogu reći solidno, prvo kad sam otvorila ispitnu knjižicu vidjela sam Visoke jablane od Ujevića, i odmah mi je malo laknulo. Ne sjećam se baš pitanja, ali bilo je dosta pitanja koje sam morala pročitati bar pet puta. Iznenađena sam bila težinom pitanja, bila su pomalo zbunjujuća i stresna. Tekst je bio okej, 50 min sam potrošila na samo sažimanje teksta dok ostalih 30 minuta na prepisivanje. Na sutrašnjoj maturi očekujem ili Ujevića ili Šenou jer je ova godina od obojice. Najviše bi htjela da bude Stranac ili Kafka o tome se ima za pisati. Planiram upisati Filozofski fakultet, naglasila je Franka.

Petra iz Prve ekonomske škole Zagreb počela se intenzivno pripremati na kraju nastavne godine, a najteži dio bio joj je prvi tekst Ujevića. S njime se, priznaje, malo mučila.

– Dojam nakon ispita je pozitivan jer mislim da nije bio pretežak. Mislim da je tekst za sažetak bio razumljiv te da se mogao napisati kvalitetan sažetak. Na eseju sutra definitivno ne želim Ujevića kao i svi maturanti pretpostavljam. Najviše bi htjela Preobrazbu od Kafke ili Zločin i kaznu. Rekla bih da je ova matura podjednake težine kao i prethodnih godina. Naravno ima i težih pitanja no sve u svemu ne bih rekla da je preteška, opisala je Petra koja želi upisati poslovnu ekonomiju ili novinarstvo.

Izdvojeni članak

Tko se boji mature iz Hrvatskog još? Donosimo popis od 7 stvari koje morate znati za ispit i esej

‘Na eseju sutra očekujem sve osim Kiklopa i Ujevića, samo da to ne bude i dobro je’

‘Sumnjivo laganim’ ispit je opisala Dora iz Gimnazije Sesvete. I njoj je najteži dio bilo čitanje, posebice tekstovi Ujevića i Gundulića.

– Neknjiževni tekstovi su bili dosta lakši. Gramatika je bila meni osobno lakša od književnosti. Za Hrvatski sam se spremala otprilike aktivnih tjedan dana, sama bez plaćenih priprema. Na eseju sutra očekujem sve osim Kiklopa i Ujevića, samo da to ne bude i dobro je. Htjela bih upisati dvopredmetni studij komunikologije i sociologije na Hrvatskim studijima, zaključila je Dora.

Koju ocjenu očekujete na maturi iz Hrvatskog jezika?


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.