Pretraga

Gradovi ne organiziraju norijade: ‘Pola srednje proveli su u pandemiji i sada nemaju pravo na proslavu’

A- A+

Nakon teške godine koju je ponovno obilježila online nastava, uz trenutke hibridnog pristupa, napokon je došao i kraj. I dok će većina školaraca ipak pričekati još koji tjedan do početka ljetnih praznika, maturantima je ove godine zadnji dan nastave 25. svibnja. Sitno se broji do najbitnijeg dana u srednjoj školi, no kako će on ove godine izgledati?

Norijada u Šibeniku | foto: čitatelj portala Srednja.hr

Ova pandemija je u potpunosti promijenila način na koji funkcioniraju stvari. Nekada davno je bilo sasvim normalno družiti se s velikim brojem ljudi, pa čak i upoznavati nove ljude. Sada, odnosno već neko dulje vrijeme, to je daleko od normalnoga. Trudimo se biti u kontaktu sa što manjim brojem ljudi, a upoznavanje nepoznatih je postao pravi luksuz.

Ovisno o tome u kojoj ste životnoj fazi, to je manje ili više utjecalo na vas (ali svakako je). Među onima koji su zakinuti za neke ipak bitnije stvari su svakako maturanti – ponovno. S obzirom na to da ova situacija traje već više od godinu dana, ovo je već druga generacija maturanata koja neće imati organiziranu norijadu. Štoviše, većina ove godine nije imala ni maturalno putovanje, niti maturalnu večer.

Koliko god te stvari djelovale kao klišeji ili nepotrebne, većina ih ipak želi proživjeti, ili barem imati mogućnost odabrati žele li to ili ne. Pregrmjelo se sve što je trebalo, no sada kada se želi zaustaviti norijada… Ovih dana bi maturanti trebali slaviti to što su preživjeli srednju školu, no umjesto toga ih je dočekao povratak na online nastavu i zabrana održavanja norijade.

Izdvojeni članak
krunoslav capak

Unatoč zabranama, norijade se organiziraju: Capak i Božinović poslali poruku maturantima

Naravno, te vijesti nisu lijepo dočekane i očekuje se da će maturanti ipak nekako održati norijade. Često to budu događaji organizirani od strane grada, ali ove godine će to ipak u potpunosti preći u ruke samih srednjoškolaca. Riječ je o temi koja je pokrenula neke polemike, pa smo o svemu odlučili upitati i studente kakvo je njihovo mišljenje. Ipak su oni to već prošli.

Organizirani koncerti

– U Karlovcu se norijada naziva maturijada. Bilo je prebrutalno. Bilo je toliko dobro da smo tjednima prije počeli feštati i na kraju se isplatilo. Znači,  u Karlovcu se maturanti zabavljaju po cijelom gradu i onda kreće povorka od korza prema Korani gdje bude koncert. Koncept je dobar. Mislim da je zabrana norijade katastrofalna odluka, kao i većina tih zabrana koje su represivne i nemaju apsolutno nikakvog smisla. Podržavam odluku maturanata da se ipak nekako provedu i svim srcem sam uz njih i želim da uspiju! Svoju maturijadu pamtim po lijepo provedenim trenucima s najboljim prijateljima. Isto tako želim i da ova, a i sve nove generacije, budu sretne i da mogu uživati u životu i proslaviti to sa stilom, rekao nam je Filip s TVZ-a.

Mnogi će se složiti da je norijada poseban dan, jedan od onih koji se pamte. Idealno bi bilo kada se ne bi uopće moralo razgovarati o tome kako će tko slaviti norijadu, već samo podržati maturante u njihovom odabiru.  No, ove godine je ponovno specifična situacija. Ipak, brojevi novozaraženih više nisu toliko visoki kao što su bili.

– Smatram da bi maturanti trebali imati norijadu. Svi maturanti žele proslaviti završetak svojeg srednjoškolskog obrazovanja. Naravno, situacija je takva da vlada koronavirus i sve to, ali ne vidim razlog da se maturantima brani norijada. Pogotovo ako je na otvorenom, to je nešto što se pamti. Što se tiče moje norijade, ona je bila prije dvije godine. Zabava, veselje, druženje – jedan od događaja koje ću pamtiti do kraja života, rekla nam je Mateja (20) s Filozofskog.

Ludilo dan

Gotovo pa svi koji su prošli norijadu će vam ispričati barem jednu ludu priču koja ih vjerojatno obilježila životno. Neki su imali pozitivna iskustva, a neki ona malo manje. Ali, u svakom slučaju, riječ je o posebnom danu kada pravila jednostavno ne postoje. Svi, kao da zaborave na to da uskoro slijedi državna matura.

– Super je bilo, ali norijada je dan koji se čeka (skoro) cijelo školovanje. Započne okupljanjem i pjesmom ispred škole te se potom u grupi krene prema plaži. Koncept je izvrstan jer je plaža izvan naseljenog područja pa nikome ne smeta muzika i buka hrpe maturanata. Iskreno, više toga se ne sjećam, nego sjećam… Uglavnom, dobro druženje, zabava i proslava kraja srednje škole. Mislim da bih i ja sudjelovao u okupljanju da sam maturant te im dajem podršku. Ionako se sva ta djeca druže u grupama izvan škole, pa mislim da nismo puno dobili s tom zabranom, mišljenje je Marka (20) s Ekonomije.

Istina je da čak i da ne bude norijade na kakvu smo naviknuli, maturanti će se gotovo pa sigurno organizirati međusobno i proslaviti to što su napokon dočekali i kraj srednjoškolskog obrazovanja. Čeka ih najdulje ljeto života, a to treba pošteno i obilježiti.

Neorganizirano organizirani?

I dok ove godine ipak neće biti organiziranog programa (osim par online pokušaja), u većini gradova inače postoji program koji se prati. U Rijeci ne postoji organizirana norijada, već se maturanti samostalno skupe u gradu i slave. Hoće li se tako nešto dogoditi i u ostalim gradovima ove godine? Je li to bolje od organizirane norijade?

– Moja norijada je počela u sedam ujutro i trajala dva dana. Ne znam je li bio baš dan koji sam čekala cijelo školovanje, ali bio je jedan od najboljih dana u mom životu. U Rijeci nema neki koncept na razini grada, individualnija je organizacija – ali se u principu ipak svi maturanti nađu na Korzu i na Delti i tamo zajedno slave završetak srednje škole. Iskreno, užasno mi je žao što je ovoj generaciji norijada zabranjena. Razumijem epidemiološku situaciju i sve, ali također razumijem njihovu ljutnju i razočaranje. Gotovo pola srednje škole su proveli u pandemiji i sada nemaju pravo ni na proslavu završetka tako važnog perioda života. Iz tih razloga razumijem i njih bunt i najavu okupljanja i razumni dio mene bi rekao da bi bilo sigurnije da to ne rade, ali postoji i dio mene koji ih razumije pa čak i podržava, otkrila nam je Sara (23) s FER-a.