Pretraga

Unatoč zabranama, norijade se organiziraju: Capak i Božinović poslali poruku maturantima

A- A+

Stožer je danas odgovorio na pitanja novinara o maturantima koji su najavili da će se, unatoč zabranama većih okupljanja, norijada organizirati.

krunoslav capak

Krunoslav Capak
Screenshot: Nova TV

Stožer civilne zaštite održao je danas konferenciju za novinare. Javnost su izvijestili o trenutačnim brojkama zaraze koronavirusom, odgovarali su na pitanja o cijepljenju, a govora je bilo i o maturantima te njihovim najavama da će se norijada organizirati.

Poslali poruku maturantima

Kako je istaknuo jedan od prisutnih novinara, ovo je već druga generacija maturanata koja neće moći, po preporukama Nacionalnog stožera, održati norijadu. No, neki su unatoč zabranama već najavili da će se sastati u utorak, odnosno da će se norijada održati, pa je novinar upitao koje su preporuke i komentar Stožera.

– Epidemiološke mjere su svima poznate, postoji ograničenje okupljanja koje je još uvijek na snazi. Mjere koje su na snazi se trebaju poštivati i svi ih se trebaju držati. Osobe koje imaju plan se okupljati zbog završetka srednjoškolskog obrazovanja bi trebale biti svjesne činjenice da virus kola među nama i da se vrlo lako može razbuktati. Mjere nisu propisane da bi njima zabranili da se vesele, nego da se obuzda virus. Siguran sam i uvjeren da se veselje zbog završetka srednjoškolskog obrazovanja može organizirati na način koji je epidemiološki siguran. Pozivamo maturante da se pridržavaju epidemioloških mjera, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Ne samo maturanti, suflirao mu je ministar Davor Božinović, već i svi građani se trebaju pridržavati mjera.

Izdvojeni članak

Maturanti ogorčeni odlukom Ministarstva: Oduzeli ste nam maturalac, sad još i ovo

‘Ako nam brojevi ne budu dobri…’

Svi građani, dodao je Božinović, trebaju shvatiti da su hrvatske brojke još uvijek visoke i da svi trebaju dati sve od sebe da brojevi nastave padati.

– Ukoliko naši brojevi ne budu dobri, mi ćemo se suočavati s ograničenjima za dolazak stranih turista u Republiku Hrvatsku. To moramo svi skupa izbjeći. Zbog toga i mi u popuštanju idemo postupno. Ponavljam, to što su brojke sve bolje i što epidemija nastavlja s povoljnim razvojem, još mi to nismo dosegli u mjeri u kojoj bi se mogli opustiti. A zapravo se i ne bi trebali opustiti sve do onog dana kad bude proglašen kraj epidemije, istaknuo je Božinović