Pretraga

Hoće li se ukidati A i B razine na maturi iz Matematike? ‘Imamo zanimljivu pojavu na ispitu’

A- A+

Maturanti su u učionicama još dva tjedna, nakon čega za mnoge počinje intenzivno razdoblje ponavljanja za maturu, a potom i ljetni rok tih ispita. Hrvatski se već drugu godinu zaredom provodi na jedinstvenoj razini, a u slučaju Matematike su maturanti mogli birati hoće li je pisati na A ili B razini. Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Vinko Filipović, otkriva da će tako biti i 2025. No, smatra da se treba razmišljati o mogućnosti da se i Matematika provodi na jednoj razini, jer je ispit iz Hrvatskog pokazao da je to moguće.

matura matematika

Foto: srednja.hr

Ispit mature iz Hrvatskog lani je doživio najveću promjenu otkako je državne mature – umjesto na dvjema, provodi se na jednoj razini. Otada ne prestaju rasprave oko toga treba li isto uvesti i na ispit mature iz Matematike. Posebice imajući u vidu činjenicu da učenici iz prirodoslovno-matematičkih gimnazija školovanje mogu završiti polaganjem osnovne razine Matematike.

‘Hrvatski je dokaz da je moguće napraviti stratifikaciju jedinstvenog ispita’

Treba li uvesti jedinstvenu razinu mature iz Matematike pitali smo u našem podcastu Vinka Filipovića, ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

– Sad ću ponovno izazvati nezadovoljstvo određenih stručnih krugova matematičara koji se protive mogućnosti polaganja ispita iz Matematike kao jedinstvene razine, što se na primjeru Hrvatskog jezika pokazalo da je moguće. Dakle, moguće je napraviti stratifikaciju jedinstvenog ispita u kojem će svoj prostor naći i oni ponajbolji učenici iz matematičkih ili nekih drugih škola u kojima se Matematika radi na višoj razini, kao i oni svi drugi, navodi Filipović.

Izdvojeni članak
matura_hrvatski_lektira

Sve je spremno za državnu maturu: Pitali smo šefa NCVVO-a ima li kakvih promjena

Sve više gimnazijalaca ide na B razinu, a strukovnjaka na A

Otkrio je i kako su radili posebnu analizu strukture maturanata koji odabiru A i B razinu Matematike i uočili zanimljivu pojavu.

– Svi znamo da je državna matura primarno uvedena zbog gimnazijalaca jer je to ujedno njima i završni ispit. Svi znamo isto tako da je polazišna osnova državne mature gimnazijski kurikulum, ali u posljednjih nekoliko godina imamo sve više gimnazijalaca koji prijavljuju osnovnu razinu zbog studijskih programa koji to traže. S druge strane, sve je više učenika strukovnih škola, koji žele upisati određene studijske programe, a koji prijavljuju višu razinu. Tako da je, zapravo, smisao one prvotne ideje 2008./2009. kada se odlučilo da će se obvezni predmeti provoditi na osnovnoj i višoj razini, na neki način time doveden u pitanje, navodi Filipović.

U 2025. ostaju dvije razine Matematike

Ovogodišnji maturanti mogli su birati hoće li Matematiku pisati na A i B razini. Isto će biti i s maturantima u 2025. godini, budući da je izrada ispita za nadolazeću godinu već u poodmakloj fazi, kazao nam je Filipović.

– Mi ne želimo ništa prelamati preko koljena. Isto tako, iskreno rečeno, htjeli smo prvo vidjeti kako će proći sa jedinstvenom razinom Hrvatskog jezika. Mislim da bi u dogledno vrijeme trebalo i dalje razmišljati o mogućnosti da se to doista uvede i za Matematiku, ističe Filipović.

Ravnatelj NCVVO-a odgovorio nam je i na pitanja o određivanju pragova prolaznosti koje neki smatraju preniskima, zašto su vrećice s ispitnim materijalima tako čvrste, ali i poslao poruku maturantima. Čitav podcast pogledajte na našem YouTube kanalu i Spotifyu:

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.