Pretraga

Iz kojih su škola učenici koji su najbolje napisali maturu iz Matematike? Objavljeni su podaci za 2023.

A- A+

Prosječna ocjena na maturi iz Matematike na A razini u 2023. bila je 2,85, a na B 2,27. No, daleko višu od te ocjene ostvarili su maturanti pojedinih škola. Najvišu prosječnu ocjenu na obje razine ispita imali su učenici XV. gimnazije Zagreb, a nakon njih maturanti III. gimnazije u Splitu.

matematika A državna matura 2022

Foto: srednja.hr

Ovih dana Ministarstvo obrazovanja objavilo je detaljnu statistiku prolaznosti učenika na maturi u 2023. Iz podataka koji su objavljeni vidljivo je i u kojim su školama učenici najbolje napisali svaki od obveznih ispita.

Najbolje ocjene imaju gimnazijalci koji su pisali A razinu

Kada je riječ o ispitu iz Matematike, tom je predmetu protekle školske godine pristupilo 25.355 učenika. Ovaj ispit, za razliku od Hrvatskog jezika, provodi se i na A i B razini. Prosječna ocjena koju su ostvarili učenici A razine u 2023. bila je 2,85, a na B razini bila je nešto niža, 2,27.

Najbolju prosječnu ocjenu, 3,14, ostvaruju učenici gimnazija koji su pisali A razinu ovog ispita. Najniži prosjek imaju učenici strukovnih škola koji su pristupili B razini, 2,05. U tablici ispod možete vidjeti prosječne ocjene na maturi iz Matematike u 2023. prema vrsti škole.

Prosječne ocjene na maturi iz Matematike u 2023. prema vrsti škole

Prosječne ocjene na maturi iz Matematike u 2023. prema vrsti škole | izvor: školski e-Rudnik MZO-a

Top tri škola isti kao lani

Ako se promatraju pojedinačne škole u kojima je prosjek na maturi iz Matematike najbolji, barem kada su u pitanju top tri, stanje je isto kao i prošle godine. Kada se isključe škole u kojima je ispit pisalo manje od 20 učenika, najbolju prosječnu ocjenu ostvarili su zagrebački miočani, učenici XV. gimnazije Zagreb, koji su na Matematici imali prosjek 4,64. Ti isti učenici u 4. srednje iz Matematike su imali nešto nižu zaključnu ocjenu, 4,18. U ovoj je školi samo jedan učenik pisao B razinu ispita.

Slijedi III. gimnazija Split, čiji su maturanti na Matematici imali prosječnu ocjenu 4,23. I ovdje je situacija slična kao i u zagrebačkom MIOC-u, učenici su u 4. srednje iz Matematike imali prosječnu zaključnu ocjenu 3,78. Ono što je posebno interesantno da niti jedan učenik ove škole nije pisao B razinu Matematike na maturi, barem prema školskom e-Rudniku.

Treća je po prosječnoj ocjeni na maturi iz Matematike V. gimnazija u Zagrebu. Tamošnji učenici na maturi iz ovog obveznog ispita ostvarili su prosječnu ocjenu 4,01, dok je prosječna zaključna ocjena iz Matematike u 4. srednje bila 3,80. Izdvojimo i tu podatak da je samo troje učenika Pete pisalo B razinu.

U top deset škola po rezultatima učenika na maturi iz Matematike ulaze još Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb, III. gimnazija Osijek, I. gimnazija Zagreb, V. gimnazija Vladimir Nazor Split, II. gimnazija Zagreb, Gimnazija Sesvete i Gimnazija Franje Petrića Zadar. Prosječne ocjene tamošnjih učenika na maturi iz Matematike možete vidjeti u tablici ispod.

Top 10 škola na maturi iz matematike u 2023.

Top 10 škola na maturi iz matematike u 2023. | izvor: školski e-Rudnik MZO-a

Pogledajte video vezan uz ovu temu:


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.