Pretraga

Izašla rješenja A i B razine iz Engleskog: Provjerite na koliko ste pitanja točno odgovorili

A- A+

Krajem prvog tjedna ovogodišnje mature pristupnici su polagali ispite A i B razine iz Engleskog jezika. NCVVO nakon dva dana od ispita objavio je rješenja te možete pogledati što vam se sve bilo točno.

matura engleski

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Na maturu iz Engleskog jezika ove je godine izašlo više od 25 tisuća maturanata. Višu razinu polagalo je više od 16 tisuća pristupnika, a nižu razinu nešto više od osam i pol tisuća maturanata. Nakon ispita razgovarali smo s maturantima koji su s nama podijelili dojmove s A razine Engleskog jezika.

Viša razina Engleskog jezika

Karla, maturantica iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule otkrila nam je kako je matura u njenoj školi prošla bez ikakvih incidenata. Na eseju je dočekala tema o razlozima za i protiv odlaska na fakultet i to joj je, kaže, bilo lagano. Isto je bilo sa slušnim dijelom ispita, nije bilo nikakvih poteškoća prilikom slušanja snimke. Nešto teži bili su pojedini zadaci čitanja.

– Ispit čitanja je bio u redu po težini osim 2. i 3. zadatka. Drugi je bio vezan uz rukopis, a treći uz pandemije u prošlosti. Tražilo se zaokružiti točne odgovore iz teksta od ponuđena tri. Pitanja su bila otprilike što je pisac rekao za kugu i slično. Bilo je komplicirano jer je korišteno jako puno sinonima i godina koje su me zbunjivale, ispričala nam je Karla.

Izdvojeni članak
maturantica

Dojmovi nakon prvog obveznog ispita ‘nisu spektakularni’: ‘Mislim da je matura nepotrebna, bolji bi bili prijemni’

Josip iz Srednje škole Tina Ujevića u Kutini je, priznaje nam, mislio da će kompletan ispit biti lakši. Položit će ispit, ali ne s očekivanom ocjenom, kaže nam. I njemu je, kao i Karli, teži zadatak bio vezan uz čitanje i to onaj drugi po redu, koji se odnosio na rukopis.

– Najteži zadatak na ispitu je bio iz dijela čitanja. Nisam siguran koji je to zadatak točno, no znam da je tema bila handwriting. Zadatak u eseju bio je argumentirati je li za uspješnu karijeru potrebna diploma s fakulteta, uglavnom obrazložiti zašto je, a zašto nije. Sa zvučnim testom nije bilo problema. Za Engleski se nisam uopće pripremao. Vremena je bilo dovoljno. Incidenata nije bilo. Očekujem najmanje ocjenu 3, kazao nam je Josip.

Točna rješenja ispita Engleskog na A razini možete vidjeti u dokumentu ispod, a audio zapise iz cjeline slušanje možete preuzeti ovdje.
*Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.28 MB]

Osnovna razina Engleskog jezika

Dojmove s ovogodišnje B razine Engleskog jezika s nama je podijelila i Ena iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli. Kaže kako zna Engleski za višu razinu, ali je ipak odabrala pisati B kako bi imala manje muke s ovim predmetom.

– Ispit je pomalo bio nejasan, ponajviše zbog monotonije koja je bila u učionici zbog te neugodne tišine. Nisam se mogla lako koncentrirati, ali sveukupni dojam za prvi put na maturi u redu. Najgori mi je bio zadatak iz slušanja jer nam je radio počeo štekati i naravno – nije bilo jasno što govornici pričaju, ispričala nam Ena.

Izdvojeni članak
matura engleski

Preko 16 tisuća maturanata danas je polagalo A razinu Engleskog: Neke mučilo pitanje o pandemiji

Osim Ene, dojmove nakon ispita s nama je podijelio i Ivan, učenik Srednje škole Otočac.

– Dojmovi nisu spektakularni, osjećaj je bio kao kada pišemo bilo koji test u školi, vjerojatno zbog probne mature koja nam je svima nama koji prvi put pristupamo, barem malo olakšala stvar. Posljednji je zadatak u ispitu slušanja meni osobno bio najteži jer je spiker govorio zbilja brzo i vrlo nerazgovijetno, požalio se Ivan.

U nastavku se nalazi ispit mature i točna rješenja Engleskog jezika na B razini, oboje komprimirano u jedan dokument. Audio zapise sa slušnog dijela ispita preuzmite ovdje.
*Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.87 MB]