Pretraga

‘Jeb’o mrkvu, grašak i vlakić’: Dva zadatka zbunila su maturante na Matematici, znate li ih vi riješiti?

A- A+

Osnovnu razinu mature iz Matematike danas je polagalo nešto više od 22 tisuće maturanata, koji su oko težine zadataka bili podijeljeni. Tako je jednima sve više-manje bilo logično i nadaju se izvrsnim ocjenama, a drugima puno teže no prethodnih godina, pa se samo nadaju prolazu. Ipak, većinu su mučila dva ista pitanja – ono s graškom i mrkvom, te pitanje s vlakom i mostom.

Foto: pixabay

Kada maturu iz jednog predmeta piše više od 22 tisuće pristupnika, za očekivati je da će oni imati podijeljeno mišljenje oko težine ispita. Tako je bilo i na ovogodišnjoj osnovnoj razini ispita iz Matematike. No, brojni među njima imali su problema s dva ista pitanja.

Izdvojeni članak

B razina Matematike jednima prelagana, drugima komplicirana: ‘Čitavo vrijeme u glavi mi je bilo pitanje ‘što je ovo?’

Prvo pitanje oko kojega maturanti još uvijek vode raspravu kako ga je trebalo riješiti, glasilo je ovako: ‘Vlak je dugačak 350 metara i prelazi preko mosta dugačkog 1000 metara brzinom 72 km/h. Koliko sekundi je vlak sa svojom cijelom dužinom bio na mostu?’ 

Čini se i kako će brojni maturanti koji su pisali ovaj ispit večeras sanjati rizi-bizi, jer je dijelu njih najviše muke zadavao zadatak koji je uključivao mrkvu i grašak. Kako nam je ispričao maturant Marko, on nije imao poteškoća s tim pitanjem, ali ga se sjeća. Zadan je, kaže, bio tortasti dijagram. 

– Dijagram je bio je podijeljen na četiri nejednaka dijela, u jednom (najvećem) pisalo je 40% , u drugom odmah do njega je pisalo 10% i oni zajedno su činili 50%, to jest, pola dijagrama. Ostala dva dijela su bila bez ičega napisanog. I pisalo je da je to najveće salata, a najmanje peršin ili tako nešto. Salata je zauzimala 12m3. Grašak je bio drugi po veličini, a mrkva treća, pa je išlo dalje da je polje graška za 3m3 veće od polja mrkve. Bilo je potrebno izračunati koliko zauzima polje graška, objasnio nam je maturant Marko.