Pretraga

‘Jeb’o mrkvu, grašak i vlakić’: Dva zadatka zbunila su maturante na Matematici, znate li ih vi riješiti?

A- A+

Osnovnu razinu mature iz Matematike danas je polagalo nešto više od 22 tisuće maturanata, koji su oko težine zadataka bili podijeljeni. Tako je jednima sve više-manje bilo logično i nadaju se izvrsnim ocjenama, a drugima puno teže no prethodnih godina, pa se samo nadaju prolazu. Ipak, većinu su mučila dva ista pitanja – ono s graškom i mrkvom, te pitanje s vlakom i mostom.

Foto: pixabay

Kada maturu iz jednog predmeta piše više od 22 tisuće pristupnika, za očekivati je da će oni imati podijeljeno mišljenje oko težine ispita. Tako je bilo i na ovogodišnjoj osnovnoj razini ispita iz Matematike. No, brojni među njima imali su problema s dva ista pitanja.

Izdvojeni članak

B razina Matematike jednima prelagana, drugima komplicirana: ‘Čitavo vrijeme u glavi mi je bilo pitanje ‘što je ovo?’

Prvo pitanje oko kojega maturanti još uvijek vode raspravu kako ga je trebalo riješiti, glasilo je ovako: ‘Vlak je dugačak 350 metara i prelazi preko mosta dugačkog 1000 metara brzinom 72 km/h. Koliko sekundi je vlak sa svojom cijelom dužinom bio na mostu?’ 

Čini se i kako će brojni maturanti koji su pisali ovaj ispit večeras sanjati rizi-bizi, jer je dijelu njih najviše muke zadavao zadatak koji je uključivao mrkvu i grašak. Kako nam je ispričao maturant Marko, on nije imao poteškoća s tim pitanjem, ali ga se sjeća. Zadan je, kaže, bio tortasti dijagram. 

– Dijagram je bio je podijeljen na četiri nejednaka dijela, u jednom (najvećem) pisalo je 40% , u drugom odmah do njega je pisalo 10% i oni zajedno su činili 50%, to jest, pola dijagrama. Ostala dva dijela su bila bez ičega napisanog. I pisalo je da je to najveće salata, a najmanje peršin ili tako nešto. Salata je zauzimala 12m3. Grašak je bio drugi po veličini, a mrkva treća, pa je išlo dalje da je polje graška za 3m3 veće od polja mrkve. Bilo je potrebno izračunati koliko zauzima polje graška, objasnio nam je maturant Marko.

‘Jeb’o mrkvu, grašak i vlakić’: Dva zadatka zbunila su maturante na Matematici, znate li ih vi riješiti?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap