Pretraga

Jegulje i stezljivi mjehurići mnogima pravili probleme na maturi iz Biologije: ‘Bilo je puno odgovora D i C’

A- A+

Biologija je na državnoj maturi i ove godine među izbornim predmetima koje su učenici najčešće prijavljivali. Prijavilo ju je ove godine 4.055 pristupnika. Svi oni ovog su ponedjeljka imali 150 minuta za rješavanje 54 zadatka. Kao što je to i inače slučaj, učenici su podijeljenih dojmova oko težine ispita. I dok se većina učenika požalila oko težine dva zadatka, onog u kojemu se spominju jegulje i stezljivi mjehurići, maturantice s kojima smo razgovarale kažu nam da im ispit nije bio pretjerano težak. Kažu i da je u ispitu na zadacima višestrukog izbora bilo puno onih na kojima su odabrale opcije D ili C.

jegulja

Foto: Unsplash

Započeo je drugi tjedan državne mature, a njega je otvorio jedan od popularnijih izbornih predmeta među maturantima – Biologija. Ispit je to na kojem nije dovoljna reprodukcija činjenice, nego učenici u brojnim zadacima moraju pokazati razumijevanje materije, pa ne iznenađuje da su ga proteklih godina maturanti svrstavali među teže.

Nina, učenica III. gimnazije Split, kaže nam da joj ovogodišnji  ispit nije bio ni težak, niti pretjerano lagan.

– Bilo je par pitanja iz kojih uopće nisan kužila što se traži od mene, ali sve u svemu zadovoljna sam s time kako sam riješila, kaže nam Nina.

Ističe da se najviše zadržala na zadatku vezanom za mitozu.

– U njemu je bio u tablici označen oblik kromosoma i postojanost jezgrine ovojnice u četiri reda i tražio se broj stanica u interfazi. Od zadataka iz druge knjižice nijedan nije bio pretjerano težak, dodaje Nina.

Nekima probleme pravili zadaci s jeguljama i stezljivim mjehurićima

U Facebook grupi Maturanti 2021./2022. neki su se pristupnici već požalili da su im najviše problema stvarali zadatak s jeguljom i stezljivim mjehurićima, pa smo Ninu pitali i sjeća li se kako su glasili ti zadaci.

– Ta dva zadatka su – u kojoj će otopini stezljivi mjehurić biti najaktivniji (logično hipotoničnoj da izbaci višak vode), a jegulja je bila graf zasićenosti kisikom tri različita tkiva jegulje (škrge, koža i plućni mjehur) te četvrti koji označava ukupnu zasićenost kisikom. Tražilo se prepoznavanje grafa ukupne zasićenosti, nakon kojega sata je jegulja prešla iz vode na kopno i kako prokrvljenost plućnih mjehurića pomaže preživljavanju jegulje na kopnu, prepričava nam Nina.

Prisjeća se i da su se u ovogodišnjem ispitu pojavili neki zadaci s prijašnjih matura – zadatak s Hashimotovom bolesti i zadatak s ulogom čunjića u oku čovjeka.

Nina nam je za kraj otkrila i da se pripremala pomoću skripti, a potom i zadnjih mjesec dana rješavala već provedene ispite matura iz Biologije. Vremena za rješavanje ispita imala je dovoljno te očekuje četvorku ili peticu. Od ispita još piše Kemiju i Fiziku, a planira upisati Medicinski u Zagrebu. Ima i savjet za nadolazeće generacije maturanata koji će se pripremati za maturu iz Biologije.

Izdvojeni članak

[VIDEO] ‘Koliko mi posto treba za prolaz ispita mature?’: Imamo objašnjenje kako se određuju pragovi

‘Bilo je jako puno odgovora pod D i C’

Među nešto više od četiri tisuće pristupnika Biologiji diljem Hrvatske je i Lucija, koja je još lani završila Prirodoslovnu školu u Splitu.

– Sam ispit i nije bio toliko težak, u prvom dijelu ispita jako puno zadataka je bilo logičko zaključivanje. Završila sam oba dva dijela u sat i pol sa sveukupno dobrim dojmom, nekakvim zadovoljstvom jer sam uspila riješiti sve zadatke. Najteži zadatak je ujedno bio i zadnji, meni bar osobno, pitanje je glasilo nešto kao ‘koje životinje imaju samo dva direktna izvora hrane’ i dijagram životinja u sustavu prehrane, jako komplicirano, kaže nam Lucija.

I njoj je pitanje o jegulji bilo jedno od težih.

– Jednostavno se nakon toliko pitanja i potpitanja pogubiš u svojoj glavi pa ni ne znaš vise što bi napisao, kaže Lucija.

Kao i ostali maturanti, ističe zanimljivost da je na pitanjima višestrukog izbora odabirala dosta odgovora pod D i C.

– Htjela bih dodati još kako je u prvom dijelu ispita bilo jako puno odgovora pod D i C, i još puno ljudi je reklo istu stvar, kao da nas namjerno pokušavaju zbuniti. Meni su pet odgovora zaredom bili pod D i onda sam morala promijeniti bar jedan, kao reda radi, ako i je točno, jer mi je bilo jako čudno. Sveukupno sam u oba stupca sam izbrojala 17 odgovora pod D, kaže Lucija.

Ona se za ovaj ispit pripremala posljednjih pola godine, a najintenzivnije posljednjih dva tjedna, čitajući skripte i rješavajući zadatke s prošlih matura i uspoređujući ih.

– Bilo je dovoljno vremena, meni osobno, iako sam vidjela da su se ostali dosta mučili. Nadam se trojci, a nekim čudom možda i četvorci ako mi se posreći. Nadam se upisu na nekakav STEM fakultet jer je to moje polje interesa, kaže nam za kraj Lucija.

Izdvojeni članak
državna matura ocjena

Prošao je prvi obvezni ispit: Evo koje ocjene maturanti očekuju iz Engleskog jezika

Nekima je ispit bio teži od prijašnjih

Antonela iz Tehničke škole Virovitica kratko nam kaže da je pozitivnih dojmova nakon ispita i vjeruje da će ostvariti prolaznu ocjenu.

– Sam ispit je bio teži, no bilo je i par pitanja koja su se ponavljala od prošlih godina. Definitivno je najteže iscrtavanje grafa o jegulji, na tom pitanju sam se zadržala dosta vremena, kaže nam Antonela.

Ipak, na kraju je imala dovoljno vremena za rješavanje ispita. Otkrila nam je i kako se pripremala.

– Rješavala sam ispite iz prošlih godina, ali imala sam i dosta jako znanje iz škole jer sam završila medicinsku školu, pa nisam morala puno pripremati cjelinu fiziologiju čovjeka. Ispit je po meni bio teži u odnosu na prošle godine. Očekujem trojku, a od dodatnih predmeta pišem još Kemiju, Fiziku i Psihologiju, kaže nam Antonela.

SUDJELUJTE U ANKETI:

Koju ocjenu očekujete na maturi iz Biologije?

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.