Pretraga

Jeste li spremi za maturu iz Engleskog? Ako griješite na ovim pitanjima, još trebate ‘grijati stolicu’

A- A+

Već krajem svibnja započinje provedba državne mature, a i ove su godine maturanti mogli rješavati probne ispite. Početkom veljače ispiti su obavljeni na web stranici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a mjesec dana kasnije izašla su i njihova rješenja. Izdvojili smo osam pitanja s Engleskog jezika, probajte ih riješiti.

Foto: Srednja.hr

U tri obvezna predmeta na državnoj maturi ulazi i strani jezik, a najčešći odabir učenika je Engleski. Taj se ispit može pisati na dvije razine, višoj i osnovno, a sastoji od tri ispitne: čitanje, slušanje i pisanje.

Na A razini maturanti će trebati odgovarati na pitanja temeljem tekstova koji sadrže od 2.200 do 2.400 riječi. U cjelini slušanja na A razini princip je sličan, samo pristupnici odgovaraju na pitanja vezana uz izrečeno na zvučnom zapisu. U trećoj, cjelini pisanje, na A razini piše se esej duljine od 200 do 250 riječi. Kao i prethodne godine, ispit na višoj razini traje ukupno 180 minuta, a moguće je na njemu ostvariti maksima

Kada je riječ o B razini ispita, maturanti će odgovarati na pitanja vezana uz polazne tekstove ukupne duljine ukupno od 1.200 do 1.400 riječi. Oni koji odaberu pisati B razinu na ispitnoj cjelini slušanje dobivaju četiri skupine zadataka vezanih za različite izgovorene polazne tekstove. Eseja na B razini nema nego se vještina pisanja provjerava kroz kratak do srednje dug pisani tekst duljine od 70 do 100 riječi odgovarajući na verbalni predložak koji ima tri sadržajne odrednice. Detaljnije o tome kako izgleda matura iz Engleskog jezika možete čitati ovdje.

U nastavku smo izdvojili osam pitanja s ovogodišnje probne mature iz Engleskog jezika, po četiri sa svake od razina na kojima se može polagati ovaj ispit, okušajte se u nastavku.

A razina

1.

2.

3.

4.

B razina

1.

2.

3.

4.

 

Za točne odgovore kliknite ikonu ‘nastavak teksta’.