Pretraga

Jesu li žalopojke maturanata opravdane? Pokušajte riješiti zadatke s ovogodišnje mature iz PiG-a

A- A+

Oko četiri tisuće maturanata i ove je godine pisalo maturu iz Politike i gospodarstva. Taj predmet maturanti često odabiru jer se u gimnazijama uči samo jednu godinu, nema puno literature za pripremu, a većina pitanja zapravo ulazi u domenu opće kulture te bi odgovore na njih trebala znati većina punoljetnih građana. No, ovogodišnji maturanti poprilično su se požalili na težinu ispita – problematično im je bilo što se na puno pitanja moralo logički zaključivati. Pa smo izdvojili deset pitanja s ovogodišnjeg ispita da sami procijenite je su li uistinu toliko teška.

sabor

Hrvatski sabor | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

Jedan od najčešće prijavljivanih izbornih predmeta na maturi je Politika i gospodarstvo. Oni koji su je odabrali polagati na ovogodišnjem ljetnom roku ispit su već napisali, a žalopojki oko težine ispita bili je dosta.

– Definitivno se osjećam dosta zbunjeno sad kad sam završila, bio mi je puno teži ovaj ispit nego probna i ogledna matura. Dosta pitanja mi je bilo neočekivano, bilo je puno institucija i njihovih funkcija, bilo je i marketinga. Bilo je malo onih tipičnih pitanja koje sam očekivala da će biti, poput dvotrećinske većine i političke kulture. Još jedna novost  u ispitu je bila dosta povezivanja s današnjim svijetom, bilo je pitanje o zaštiti okoliša, grafikon o korupciji i Europski sporazumi. Što više pratite vijesti i čitate novine, bolje ćete proći na maturi, rekla nam je nakon ispita maturantica Ivona.

Oni koji su zapamtili kako su odgovorili na pitanja već sada mogu doznati kakvu ocjenu očekivati. Naime, ovoga je petka Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je zadatke te ključ za odgovore, odnosno rješenja. Pa smo odlučili izdvojiti deset zadaka s ovogodišnjeg ispita, probajte točno odgovoriti na njih.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.