Pretraga

Još jednom bacite oko na rezultate mature: Jednom ispitu pogrešno prikazan rezultat

A- A+

Rezultat ispita mature iz Hrvatskog jezika na jesenskom roku pogrešno je bio prikazan u sustavu Postani student. Prvi rezultati mature u drugom ovogodišnjem roku objavljen je jučer. Maturanti su zamoljeni da još jednom provjere svoj rezultate na ovom predmetu.

prijave za faks u sustavu postani student

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Maturanti koji su se jučer u podne prijavili u sustav Postani student kako bi provjerili privremene rezultate jesenskog roka trebali bi ponovno baciti oko na svoje rezultate ako su pisali Hrvatski. Naime, rezultati tog predmeta pogrešno su prikazani.

– Obavještavamo Vas da je zbog tehničke pogreške u obradi Nacionalnog informacijskog sustava za prijavu na visoka učilišta došlo do pogrešnog prikaza rezultata ispita iz Hrvatskog jezika. Molimo Vas da ponovno provjerite svoje rezultate, stoji u obavijesti u sustavu Postani student.

Maturu na drugom roku pisalo je ove godine oko 4.700 maturanata, a ispit iz Hrvatskog jezika, koji se po prvi puta piše na jedinstvenoj razini, prijavilo je oko 1.700 kandidata. Na ovom je predmetu ponovno uveden zaseban minimalni prag na esejskom djelu ispita te testu koji ispituje gradivo književnosti, jezika i vještinu pisanja sažetka.

Izdvojeni članak
mladić s ispitom državne mature u ruci i laptopom na stranici postani student

Izašli su prvi rezultati mature u jesenskom roku: Evo kako uložiti žalbu i koje se neće razmatrati

Maturanti moraju ostvariti pozitivnu ocjenu na oba dijela ispita kako bi uspješno položili Hrvatski. Ljetos je svaki deseti pristupnik pao ispit mature iz Hrvatskog jezika, no rezultati su bili bolji nego lani. Svi ispiti na jesenskom i na ljetnom roku, uključujući Hrvatski, ocjenjuju se prema istim bodovnim pragovima koje možete vidjeti na poveznici.

Podsjetimo, u tijeku je rok za ulaganje prigovora na ocjenjivanje ispita mature drugom roku, a tu radnju pristupnici mogu obaviti do 13. rujna u podne. Konačni rezultati mature u jesenskom roku bit će objavljeni 18. rujna. Istog dana do 13:59 kandidati mogu prijavljivati studijske programe, brisati ih ili mijenjati prioritete. Iznimka su studiji koji su samostalno odredili raniji rok prijave, što su obično oni koji za upis provode dodatnu provjeru. Konačne rang-liste za upis na studijske programe bit će objavljene 18. rujna iza 15 sati.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.