Pretraga

Kakav propust: Maturantima zagrebačke škole propale žalbe jer ih nastavnik ih nije poslao u NCVVO na vrijeme

A- A+

U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu došlo je do velikog propusta po pitanju žalbi maturanata na bodovanje ispita državne mature. Naime, nastavnik koji ih je trebao unijeti u sustav NCVVO-a, jer se učenici za ulaganje žalbe trebaju se javiti ispitnomu koordinatoru u školi, te žalbe u NCVVO poslao je izvan predviđenog roka. One zbog toga nisu ni bile razmatrane.

matura hrvatski

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Jutarnji list donosi priču o velikom propustu u zagrebačkoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna zbog kojeg su maturantima te škole propali prigovori na vrednovanje ispita mature. Naime, redoviti učenici se za ulaganje prigovora trebaju se javiti ispitnomu koordinatoru u školi, a rok za to ove je godine bio do 13. srpnja u podne.

Riječ je, piše Jutarnji list, o učenicima koji su smatrali da su zakinuti oko bodova, a troje od njih palo je maturu. Oni su svoje žalbe predali u navedenom roku, no koordinator u ŠPUD-u prigovore učenika nije na vrijeme unio u sustav Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Tražio je da mu se rok za to produlji, no NCVVO molbu nije uvažio jer se Središnji registar mature zaključava u trenutku kada protekne rok za žalbu. Jutarnji je prenio i obrazloženje nastavnika za ovaj propust. Pravdao se da ih nije mogao predati na vrijeme zbog ‘velikog broja prigovora i korištenja godišnjih odmora članova ispitnog povjerenstva’. Tvrdi i da je značajan broj žalbi predan u zadnji čas, te da se to školsko povjerenstvo, čiji su članovi, dakle na godišnjem, moralo očitovati o svakoj žalbi.

Izdvojeni članak
Amalija Rafaj Škriljevečki

Dobitnica nagrade Soljačić je maturantica Amalija iz Varaždina: ‘Počela sam učiti tjedan dana prije svake mature’

Ravnatelj škole Filip Pintarić rekao je za Jutarnji da se ‘dogodila ljudska greška’ za koju se ispostavilo da je nemoguće ispraviti, kao i da su se ispričali roditeljima i učenicima. Dodao je i da je nastavnik više godina koordinatorski posao odrađivao odlično. Iz NCVVO-a su za Jutarnji list rekli da je predsjednik ispitnog povjerenstva sam ravnatelj te da je on odgovoran da radnici škole ispunjavaju svoje obveze.

– Što se tiče ispitnog koordinatora, kojeg iz redova nastavnika predlaže ravnatelj, bilo bi dobro da to iduće godine bude netko tko neće raditi propuste na štetu učenika, rekao je za Jutarnji Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a.

Kako piše Jutarnji, učenica ove škole je i Laura Mikić, maturantica kojoj je poništen čitav ispit iz Hrvatskog jer se potpisala na esej, a kojoj ulaganje prigovora nije bilo omogućeno jer je u sustavu ‘diskvalificirana’.

Dopuna teksta 23. srpnja u 9:18h

Kako je naknadno za Jutarnji list potvrdio ravnatelj škole Filip Pintarić, formalno članovi školskog povjerenstva nisu bili na godišnjem odmoru. Svih sedmero radilo je 11. i 12. srpnja, a na godišnjem odmoru su od 13. srpnja, potvrđuje.

– Iako članovi školskog ispitnog povjerenstva od 13. srpnja nisu fizički prisutni u školi, oni su i dalje dostupni unatoč godišnjim odmorima, odnosno stavili su se na raspolaganje, rekao je Pintarić za Jutarnji.