Pretraga

Film studentice prikazan je na poznatom festivalu: ‘Ne morate upisati ADU ako se želite baviti ovime’

A- A+

Razgovarali smo s Ninom Anđelković, studenticom ADU-a i autoricom filma ‘Ispit’, koji je nedavno prikazan na Omladinskom film festivalu u Sarajevu i prikupio velik broj pozitivnih komentara. Iza filma stoji veliki tim studenata, uključujući mladog režisera Karla Gagulića s VERN-a i glavnu glumicu Inju Munić, studenticu Filozofskog koja u ‘Ispitu’ utjelovljuje 18-godišnju protagonisticu Sonju.

Nina Anđelković (druga s desna) i ostali koji su radili na filmu ‘Ispit’. Foto: Privatna arhiva

Iz pera talentirane autorice i studentice na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Nine Anđelković, potekao je film ‘Ispit’ koji je nedavno premijerno prikazan na Omladinskom film festivalu u Sarajevu gdje se, usprkos bogatoj i iskusnijoj konkurenciji, istaknuo zbog svoje narativne prirode i zaradio brojne pozitivne komentare od konkurenata u filmskoj industriji. Iako se čini da se film barem površinski radi o tek punoljetnoj djevojci koja ide na ispit u autoškoli, priča je zapravo puno dublja.

Film je napisala još u srednjoj školi

– Ako gledamo površinski, film se zove ‘Ispit’ jer se radi o 18-godišnjoj Sonji koja po peti puta izlazi na vozački ispit u autoškoli. No, Sonja sa svojom mamom živi tik do obitelji koja je međusobno jako nasilna. Tata je nasilan prema mami, mama prema djeci, djeca među sobom i tako dalje. Sonja i njena mama su svjedoci toga nasilja godinama, ali ništa nisu poduzeli po tom pitanju, sve dok se ne ispostavi da je nasilni otac zapravo Sonjin ispitivač na vozačkom. Dakle, može se reći da je naslov filma ‘Ispit’ ne samo zbog ispita u autoškoli, već i zbog moralnog ispita s kojim će se Sonja suočiti. Cijela se poruka filma može interpretirati na različite načine. Dopustila sam da osobe koje gledaju izvuku iz toga što žele, objašnjava nam Nina.

Riječ je, zapravo, o prvom scenariju kojeg je Nina ikada napisala, a koji se pretvorio u izvedeno djelo. Kako nam kaže, napisala ga je još u srednjoj školi kada je išla u autoškolu i kada se sama suočila s padom vozačkog ispita. Osim što joj je taj događaj bila inspiracija, priznaje da je oduvijek imala neki općeniti afinitet prema psihološkim temama i takozvanom efektu promatrača. Kako bi se sve to realiziralo, pomogli su joj i drugi ljudi, ponajviše studenti.

– Cijeli produkcijski tim i režija, bili su studenti. Glavna glumica je studentica Filozofskog, Inja Munić, a režiser je Karlo Gagulić s VERN-a. Jedini, hajmo reći, ‘profesionalci’ bila je ekipa za kameru. Cijeli je proces snimanja bio dosta zahtjevan jer se sve odužilo više nego što je trebalo, ali mogu reći da sam dosta toga naučila, napominje nam Nina.

Izdvojeni članak
žena okrenuta profilom i na njenom licu binarni sustav brojeva nule i jedinice

Hrvatski film o studentici prvi je u svijetu čiji je scenarij napisala umjetna inteligencija

Vrijedno iskustvo za razvoj

Na pitanje koji će joj trenutak ostati u pamćenju sa snimanja, Nina ‘kao iz topa’ odgovara – prvi dan. Naime, prvi dan snimanja bio je u njenom stanu te joj je tada u sedam ujutro došlo 30 ljudi koje nije poznavala. Nina ističe da joj je to iskustvo bilo izrazito overwhelming i stresno te da je snimanje na kraju trajalo skroz do ponoći. U sjećanju joj je posebice ostao trenutak kada su se svi rastajali i kada je netko doviknuo da se ‘vide za pet sati’. Nina je tada shvatila da se mora probuditi u cik zore i ići na drugu lokaciju snimanja.

Nakon što je prošla kroz nekoliko dana zahtjevnog snimanja i odgledala svoj film na velikom platnu u Sarajevu, Nina kaže da ipak nije najzadovoljnija na svijetu sa završnim produktom te da vidi dosta rupa u scenariju koje je mogla pokrpati, a nije. Ipak, sve je to dio iskustvo koje je uveliko utjecalo na njen osobni, akademski i karijerni razvoj.

– Ja imam ideju u glavi, a kada ju prenesem na papir, dio toga se izgubi, pa onda kad se još to s papira prenese na ekran, izgubi se još nešto dodatno. Ja sam to na ovom setu shvatila i jako mi je pomoglo da pišem o tim dijelovima koji će se izgubiti i da razmišljam kako će to izgledati na ekranu. Ti kao autor možeš biti sebičan i napisati sve što ti padne na pamet i reći ‘ovo je posao redatelja da smišlja kako će to izvesti ili na glumcima kako će to odglumiti’. No, sve što si ti obzirniji u pisanju scenarija i što više razmišljaš o tome kako će redatelj, glumci ili scenograf to izvesti, mislim da će ti i film biti bolji, istaknula je Nina.

Prvi dan na setu. Foto: Privatna arhiva

‘Mislim da je bolje da se bavite nečim konkretnim’

Za kraj, upitali smo ju što bi savjetovala onima koji žele upisati Akademiju dramske umjetnosti.

– Prve dvije godina faksa svima sam govorila kako je ADU predobar i najbolji faks ikad, ali činjenica je da ne morate upisati ADU ako se želite baviti ovime. Mislim da je bolje da se bavite nečim konkretnim i da sa strana uđete amaterske vode filma i kazališta pa da od tamo napredujete. Ja ovo studiram i nemam nikakvu drugu struku. Nekako je sve na meni ako se želim ovime baviti. Ja se moram angažirati, stvarati veze i sve sama. Diploma mi ne znači ništa praktički. Da studiram nešto drugo i sa strane se bavim filmom, onda bih imala više opcija, zaključuje Nina.

Inače, svečana premijera svih Playboxovih filmova koji su nastali ove akademske godine, među kojima je i Ninin ‘Ispit’, održat će se 14. listopada u Kino Forum s početkom u 19 sati. Filmski program trajat će oko tri sata, a karte će se moći kupiti uskoro.