Pretraga

Kemija na državnoj maturi: Je li lužnata krv ili kišnica?

A- A+

Danas je na rasporedu ispita na državnoj maturi bio izborni ispit iz kemiji. Prijavilo ga je 3158 maturanta, među njima 2423 gimnazijalca i 732 strukovnjaka. Mi smo razgovarali s nekoliko učenika Prirodoslovne škole Vladimir Prelog, kojima je kemija manje ili više bitna za nastavak školovanja. U ispitu su imali teže i lakše dijelove, a pitanje o ph vrijednosti većoj od sedam, pobuđuje dvojbe jer tvrde da su moguća dva točna odgovora.

Ispit iz kemije danas je bio na rasporedu državne mature. Prijavilo ga je 3158 učenika, što ovaj predmet stavlja u red ispita za koji je vladao osrednji interes. Prema izjavama maturanata Prirodoslovne škole Vladimir Prelog ispit je bio dosta sličan onima iz prethodnih godina. Lakši dio svakako im je bio prvi sa zadacima na zaokruživanje, a dvojbe je izazvao zadatak s ph vrijednošću zadanih kemikalija, budući da ostavlja mogućnost više točnih odgovora.

Izdvojeni članak

Državna matura: Fizika unatoč predrasudama i nije bila bauk

Čak se i profesor žalio na ovo pitanje

Spomenuli smo sporno pitanje o tome koja je supstanca lužnata odnosno ima ph vrijednost iznad sedam.

– Ovo pitanje bilo je u testu i prošle godine. Nama su ponuđeni odgovori bili sok od rajčice, sok od limuna, krv i kišnica. Jedan profesor iz naše škole se žalio na ovo pitanje jer i krv i kišnica mogu pod određenim okolnostima biti i kisele i lužnate. Kišnica je u Španjolskoj katkada lužnata, a ponekad i kod nas, ali je točan odgovor krv, objasnio nam je Filip iz Prirodoslovne škole Vladimir Prelog.

Dodao je da svih ovih godina na ispitima manjka anorganske kemije, a zapravo je područje vrlo široko. Svojstva ionskih kristala, označio je najlakšim pitanjem.

Samo dan razmaka u odnosu na engleski

Pristupnici ispitu iz kemije mogli su se služiti periodnim sustavom elemenata, temeljnim prirodnim konstantama te kalkulatorom.

– Slabo mi je išla fizikalna kemija, pa sam ju dosta vježbao i na kraju vrlo dobro uradio. Najlakši mi je bio ovaj dio na zaokruživanje. Prošao sam i privatne polugodišnje pripreme tako da se nadam dobrom rezutatu, mada namjeravam upisati Medicinu, pa se svakako moram dodatno pripremati za prijemni ispit, govori Kristian.

Kristian je naglasio i da je se dosta intenzivno pripremao za kemiju, ali ipak smatra da nije trebao ispit biti odmah dan nakon engleskog, jer se dosta energije potroši na pripremu obveznih ispita.

– Meni je lakši bio dio sa zadacima, od ovog teorijskog na pogađanje. Zadatak koji je među najtežim mi se činio onaj gdje je preko krioskopske konstante i molalnosti trebalo izračunati temperaturu tališta, govori nam Maja.

Izdvojeni članak

Srednja.hr piše državnu: Pristupnike frustrira stara boljka ispita iz engleskog

Ona planira studirati Farmaciju na FBF-u, pa joj je kemija bila vrlo važna za nastavak školovanja.

– Organska kemija područje koje sam vrlo lako riješila, ali mi je zato puno teža bila elektronska. No, ipak mislim da ću svakako imati 70 do 80 posto točno riješenog ispita, rekla nam je Maja.