Pretraga

KiF najpoželjniji: Provjerite koliko je slobodnih mjesta ostalo na pojedinim fakultetima

A- A+

Budući da su konačne rang liste za upis na visoka učilišta objavljene, Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavila je i liste najpoželjnijih studijskih programa te broj slobodnih mjesta koja su preostala za upise na jesenskom roku. Tako je prema omjeru broja prijava i prvog odabira najpoželjniji studij Izobrazba trenera na KIF-u, a ukupno je preostalo 8.670 slobodnih mjesta na hrvatskim sveučilištima, od čega najviše na zagrebačkom.

KIF/Foto: Srednja.hr

Najpoželjniji studijski programi su oni u području zdravstva, dok je najpoželjnije visoko učilište ove godine Visoka policijska škola, pokazale su konačne rang-liste za upis na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj u akademskoj godini 2016./2017. Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje, studijske programe je u ljetnom upisnom roku prijavilo 40.385, a pravo upisa ostvarilo je 29.590 kandidata.

Najpoželjniji studijski programi

AZVO je sastavio ljestvicu najpoželjnijih studijskih programa među ovogodišnjim upisnicima na fakultete. Kriterij atraktivnosti studija određivao se prema broju prijava prvog odabira i upisne kvote.

Ako izuzmemo studije na kojima je upisna kvota manja od 10, na prvom mjestu po atraktivnosti našao se studij Izobrazba trenera na zagrebačkom KIF-u. U skladu s činjenicom da su sve popularniji studiji s područja zdravstva, na drugom mjestu po atraktivnosti našli su se izvanredni i redovni studij Fizioterapija na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, te isti studiji na Sveučilištima Rijeci i Osijeku.

Na trećem mjestu je studij Logopedija zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, a po omjeru broju prijava prvog odabira i upisne kvote odmah u korak ga slijedi smjer Primaljstvo riječkog Fakulteta zdravstvenih studija.

Među upisnicima su također popularni studiji Radiološke tehnologije (ZVU i FZS Rijeka), Animirani film i novi mediji (ALU Zagreb) te studij Sestrinstva (MEF Osijek).

U tablici koja je dostupna u nastavku svih 820 studija na fakultetima hrvatskih sveučilišta poredano je prema broju prijava prvog odabira i upisne kvote (stupac ‘Omjer’) te na taj način možete provjeriti koliko je vaše bilo atraktivno ovogodišnjim kandidatima da upis. Tablicu pogledajte ovdje.


Ostalo još 8.670 slobodnih mjesta

Kandidati koji u ljetnom upisnom roku nisu ostvarili pravo upisa na željeni studijski program mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok. Podsjećamo, prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 20. srpnja.

Od ukupnog broja upisnih mjesta slobodno je ostalo još 8670 mjesta, od čega najviše na Sveučilištu u Zagrebu. Iz AZVO-a napominju kako se radi o slobodnim mjestima prije provedenih upisa tako da su moguće određene razlike nakon što se upisi provedu.

Ako izuzmemo privatne visoke škole i veleučilišta, najviše je slobodnih upisnih mjesta na Sveučilištu u Zagrebu ostalo na Tehničkom veleučilištu (261) te na Tekstilno – tehnološkom fakultetu (256). Jedan od popularnijih fakulteta zasigurno je i Filozofski u Zagrebu, pa je odlična vijest za zainteresirane da je ondje slobodno još 180 upisnih mjesta. Unatoč popularnosti njihova studija Izobrazba trenera, na Kineziološkom fakultetu ostalo je još 130 slobodnih mjesta.

Što se tiče ostalih većih fakulteta ovog Sveučilišta, na Pravnom fakultetu je još 107 slobodnih mjesta, a na Ekonomskom i Medicinskom fakultetu više ih nema.

I na Pravnom fakultetu u Splitu još je puno upisnih mjesta slobodno, njih 177. Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split ima još 111 slobodnih mjesta, a oni koji nisu imali sreće na zagrebačkoj ekonomiji možda ju mogu potražiti na Ekonomskom fakultetu u Rijeci gdje su još 183 slobodna mjesta, te Fakultetu ekonomije i turizma u Puli (173).

S obzirom na popularnost zdravstvenih studija, važno je naglasiti kako je čak 12 slobodnih mjesta na Medicinskom u Rijeci te 9 slobodnih mjesta na Medicinskom fakultetu u Osijeku.

Tablicu s brojem slobodnih mjesta na pojedinačnim fakultetima pogledajte ovdje.