Pretraga

Krenuo rok za prigovore na rezultate mature: Evo u kojim se slučajevima neće razmatrati

A- A+

Istodobno s objavom rezultata mature ovog ponedjeljka u podne počeo je teći i rok za ulaganje prigovora na bodovanje ispita mature. Učenici koji su ove godine završili srednju prigovore podnose školskom ispitno povjerenstvu, odnosno koordinatoru, dok ga ostai pristupnici šalju NCVVO-u.

NAPOMENA: Izašli su pragovi prolaznosti za ljetni rok državne mature 2022. Pogledajte ih ovdje.

matura

Foto: srednja.hr

Maturanti su danas doznali kako su napisali ispit državne mature jer su u podne objavljeni privremeni rezultati. Pravila kažu da u slučaju sumnje u nepravilnosti u provedbi ispita državne mature ili u postupke koji su nastali kršenjem pravila o provedbi ispita te na bodovanje ispita učenik odnosno pristupnik može podnijeti prigovor.

@srednja_hr Kakvi su vas rezultati dočekali? Sve pragove ovogodišnje mature možete pronaći na 👉🏻 #srednjahr #srednja #matura #maturanti #foryoupage #fyp ♬ OH MY – Camino 84

Dva dana za prigovor

Taj se prigovor mora podnijeti u roku od 48 sati od objave privremenih rezultata mature, odnosno do 13. srpnja u 12 sati.

– U njemu mora biti naznačeno na koji se zadatak odnosi te objašnjeno u čemu se sastoji nepravilnost. Učenici prigovor podnose ispitnome povjerenstvu (ispitnom koordinatoru u školi). Ostali pristupnici prigovor podnose Centru na način da prigovor sami upisuju na svojoj stranici u sustavu na poveznici Moji prigovori, pojašnjeno je na stranici Postani student.

Prema pravilima će odluku o prigovoru maturanata na bodovanje NCVVO donijeti u roku od pet radnih dana od isteka roka za podnošenje prigovora.

Izdvojeni članak
matura hrvatski državna matura 2022

Objavljeni su prvi rezultati mature, poznato i kada izlaze privremene liste upisa na fakseve

Kada se prigovor neće razmatrati?

Na stranici Postani student istaknuto je i nekoliko važnih stavri vezanih uz ulaganje prigovora:

  • NCVVO će rješavati samo one prigovore koji su upisani u sustav
  • prigovori poslani e-poštom neće se rješavati
  • u prigovoru treba biti naveden broj zadatka, dobiveni bodovi te konkretan i argumentiran prigovor na ocjenjivanje
  • neće se razmatrati prigovori u kojima se navode privatni razlozi kao uzrok pogrešaka
  • neće se razmatrati prigovori u kojima je navedeno da je učenik odnosno pristupnik zaboravio ili nije stigao prepisati odgovore na zadatke višestrukoga izbora na list za odgovore
  • neće se razmatrati prigovori u kojemu se traži ponovni pregled cijelog ispita jer učeniku odnosno pristupniku ‘nedostaju jedan ili dva boda za prolaz’
  • neće se razmatrati prigovori u kojima nije jasno i argumentirano obrazloženo zbog čega se smatra da je došlo do pogreške u bodovanju

Ulaganej drugostupanjskog prigovora

Nakon što NCVVO donese rješenje vašeg prigovora, a u slučaju da pristupnik nije zadovoljan odlukom, može u roku od jednog dana od dana donošenja odluke podnijeti prigovor na odluku NCVVO-a, tzv. drugostupanjski prigovor. On se podnosi Upravnom vijeću NCVVO-a koje donosi odluku u roku od dva dana od dana primitka prigovora.

Taj drugostupanjski prigovore se šalje putem obrasca za prigovore na ovoj poveznici.

– Pristupnik je obvezan pri ulaganju prigovora na odluku Centra (drugostupanjskog prigovora) u obrazac upisati šifru riješenoga prigovora koja se nalazi u pisanome odgovoru Centra na njegovoj stranici u sustavu na poveznici Moji prigovori. Ako pristupnik ne upiše šifru ili upiše pogrešnu šifru u obrazac za upis prigovora na odluku Centra (drugostupanjskog prigovora), prigovor se neće razmatrati. Pristupnik je obvezan prilikom ulaganja prigovora na odluku Centra (drugostupanjskog prigovora) u obrazac upisati: ime i prezime, OIB, šifru riješenog prigovora koja se nalazi u pisanom odgovoru Centra na njegovoj stranici u sustavu pod poveznicom Moji prigovori, pisani odgovor iz odluke Centra na prigovor (kopirati originalni tekst pisanog odgovora Centra na stranici pristupnika u sustavu pod poveznicom Moji prigovori) te tekst prigovora na odluku Centra u kojem treba argumentirano obrazložiti zbog čega je učenik/pristupnik nezadovoljan odlukom Centra na prigovor, pojašnjeno je na Postani student.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.