Pretraga

Likovni na maturi nije bio pretežak, ali je pristupnike ‘mučila’ analiza oltara

A- A+

Danas je na redu na državnoj maturi bio ispit iz Likovne umjetnosti, kojeg je prijavilo 1.192 kandidata. Ukupno, ispit je trajao dva sata, od čega teorijski dio 70 minuta, a analiza ispitnog primjera 50 minuta. Maturanti tvrde kako ispit nije bio pretežak, ali postojala su pitanja oko kojih su imali dvojbe, a najviše ih je ‘mučila’ analiza Berninijeva djela ‘Ekstaza sv. Tereze’.

Foto: srednja.hr

Na ispitu iz Likovne umjetnosti kod pristupnika se provjerava znanje iz pet područja nastavnog gradiva: iz temeljnih sadržaja likovne umjetnosti, likovne umjetnosti od pretpovijesti do romanike, likovne umjetnosti od romanike do 20. stoljeća te iz dizajna, fotografije i filma.

Izdvojeni članak

NCVVO objavio rješenja mature iz Sociologije, doznajte koliko imate točnih

TV-Buddha i Ekstaza sv. Terezije

Kako su nam kazali maturanti, ovogodišnji ispit nije bio pretežak, ali bilo je nekih dvojbi oko samih pitanja. 

– Bilo par dvosmislenih pitanja. Naime, prvo me iznanadilo pitanje da zaokružimo Ivana Krstitelja na Giottovoj fresci ‘Oplakivanje Krista’ i drugo pitanje o Tv-Buddhi je bilo dvosmisleno jer se nije znalo što točno pitaju. U drugom dijelu ispita analizirali smo Ekstazu svete Terezije, ali nas je iznenadio nedostatak vremena, odnosno, začudilo nas je da je vrijeme za pisanje eseja bilo kraće nego za rješavanje, s obzirom da je bilo pet opisnih pitanja, pet označi na slici i pet pitanja kratkog odgovora, rekao nam je Filip iz Prve Sušačke gimnazije u Rijeci. 

Da je dobro napisala ispit i da ga ne smatra preteškim, rekla nam je maturantica Barbara. Kaže, možda je djelo za analizu nekima bilo ‘nesretno’ jer se radilo o baroknoj skulpturi, a i ona sama se nadala arhitekturi. 

– U tom drugom dijelu je bila skulptura Ekstaza sv. Tereze, dio gdje je trebalo odrediti kamo pada svjetlost, osi likova i obrise bio je lagan. Ali dio gdje je trebalo napisati, primjerice, kako se postiže sceničnost, to je bilo malo kompliciranije. Pitanja iz prvog dijela nisu bila toliko teška, ali je moguće zbuniti se kod spajanja likovnih djela, kaže nam maturantica Barbara iz Varaždina koja bi voljela upisati Arhitekturu i dodaje kako je ona imala dovoljno vremena za rješavanje ispita.

Izdvojeni članak

Stigla rješenja iz Kemije: Doznajte točne odgovore i prošlogodišnji prag prolaznosti

Ispit nije bio pretežak

U njenoj školi nije bilo nikakvih izgreda, a maturu iz Likovnog polagalo je samo šest djevojaka. 

– Nije bilo preteško, ali nisu sva pitanja bila predmet svačijih interesa, pa su neka bila kompliciranija, zaključuje Barbara.

Sanela Habibović iz Graditeljsko geodetske škola Osijek tvrdi da je ispit bio lakši no što je prvotno očekivala, ali je i nju mučio drugi dio oko analiza djela, a u kojemu je potrebno pružiti opširnije odgovore. 

– Kako sam primijetila svima je bilo dovoljno vremena i za prvi i drugi dio. Ocjena koju očekujem je dobar, a nisam se pripremala nešto posebno osim prezentacija koje sam dobila od profesorice koje smo radili na satu povijesti arhitekture i umjetnosti i prošla sam par matura od prijašnjih godina, kaže nam Sanela koja planira upisati Građevinu u Osijeku.