Pretraga

[Matura ’18] Manje od dvije minute po zadatku imat će maturanti koji odluče pisati Psihologiju

A- A+

Ispit s kojim je prošle godine započela državna matura bio je iz predmeta Psihologija. Kako su nam otkrili prošlogodišnji maturanti, osim par pitanja, ispit nije bio prekompliciran, a sat vremena bilo je sasvim dovoljno za njegovo rješavanje. Ukoliko ste imali plan polagati ovaj predmet na ovogodišnjoj maturi, provjerite što vas sve očekuje.

ilustracija: pixabay

Na državnoj maturi ove školske godine, ispit iz Psihologije piše se 12. lipnja 2018. Ispitni katalog za ovu godinu objavljen je nedavno, a u njemu su definirana područja koja učenik mora usvojiti da bi bio uspješan na tom predmetu.

80 minuta za rješavanje 45 zadataka

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Ispit iz Kemije trajat će tri sata: Doznajte koje će područje biti najzastupljenije na maturi iz tog predmeta

Ispitom iz Psihologije provjerava se dostignuta razina znanja te kompetencija pristupnika u sljedećim područjima: psihologija kao teorijska i primijenjena znanost, biološke osnove ponašanja, osjeti i percepcija, emocije i motivacija, pamćenje i učenje, inteligencija i stvaralaštvo, razvojna psihologija, ličnost i psihički poremećaji te socijalna psihologija. Osim samog znanja, maturom iz Psihologije ispituje se mogućnost povezivanja i primjena tih znanja iz navedenih područja.

Konkretnije opise onoga što pristupnik mora znati, razumjeti i moći učiniti kako bi postigao uspjeh na ispitu iz Psihologije možete pronaći u katalogu pri dnu ovoga teksta.

Spomenuta područja na ispitu su podijeljena u četiri cjeline, a na Psihologiji su moguća tri tipa zadataka: zadatci višestrukoga izbora, zadatci kratkoga odgovora i zadatci produženoga odgovora. A zadataka je ukupno 45 i sam ispit piše se 80 minuta. Maksimalan broj bodova koje pristupnik može ostvariti na ovom ispitu je 76.

Priprema za ispit

Literatura za pripremu ispita iz Psihologije su dva udžbenika koji su propisani i odobreni od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske tijekom protekloga četverogodišnjega razdoblja:
1. Bratko, D., Psihologija, udžbenik za psihologiju za gimnazije, Profil, Zagreb, 2001.
2. Šverko, B. (ur.), Psihologija, udžbenik za psihologiju za gimnazije, Školska knjiga, Zagreb, 2006.

Prošle godine i više no dovoljno vremena za rješavanje predmeta

Iako manje od dvije minute po zadatku zvuči premalo za rješavanje ispita, prošlogodišnjim maturantima trebalo je od 45 do 60 minuta da riješe čitav ispit iz Psihologije.

Izdvojeni članak

Donosimo popis svih tema koje su bile zadane na eseju iz Engleskog od kada se provodi državna matura

– Psihologija je bila relativno jednostavna, a kao pitanja s kojima sam imala određene dileme, izdvojila bih jedino – Kojim dijelom perifernog živčanog sustava se prenosi poruka boli iz gležnja u mozak?
Objasniti grupe, apsolutni i diferencijalni limen na primjerima, i po tekstu objasniti određenu istraživačku metodu. Inače je bilo jednostavno i ne previše stresno!, kazala nam je prošlogodišnja maturantica Sonja iz zagrebačke II. gimnazije.

Kako nam je otkrio maturant Roko, po njegovu mišljenju, tko god je imalo učio mogao je dobro napisati ovaj ispit.

– Za ispit sam se pripremao nekih dva tjedna, prosječno 4 sata dnevno. Nadam se da ću imati oko 75-80 posto riješenosti ispita, kazao nam je ovaj bivši maturant Srednje škole Ambroza Haračića.

Za dvojku i prolaz ovog predmeta, prošle je godine bilo potrebno točno riješiti 28 posto ispita, a pragove ostalih ocjena možete vidjeti na prikazu u nastavku.

Detaljnije o tome što vas čeka na maturi iz Psiholofije možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz na ovom linku. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2018.

[scribd id=362783370 key=key-roiASdMr5cdf0S8r4FEx mode=scroll]

O državnoj maturi 2017./18. čitajte na sljedećim poveznicama:

[Matura ’18] Ispit iz Kemije trajat će tri sata: Doznajte koje će područje biti najzastupljenije na maturi iz tog predmeta

Donosimo popis svih tema koje su bile zadane na eseju iz Engleskog u zadnjih 9 godina

[Matura ’18] Na višoj razini Engleskog uvedena novost koja će se svidjeti maturantima

[Matura ’18] Ukupno 260 minuta piše se matura iz Hrvatskog: Provjerite što morate znati i koje su preporuke za pripremu

[Matura ’18] Objavljen popis svih lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Maturanti nam govore koju bi lektiru najradije izbacili s popisa za državnu maturu, a koju bi dodali

[Matura ’18] Tri sata za rješavanje 37 zadataka: Provjerite što sve morate naučiti za dobar rezultat na maturi iz Fizike

[Matura ’18] Objavljeni novi katalozi za maturu: Doznajte što vas sve očekuje na ispitima iz pojedinih predmeta

[Matura ’18] Najviše pitanja na ovogodišnjoj maturi iz Bilologije tražit će razumjevanje i primjenu znanja

[Matura ’18] Doznajte kako će izgledati matura iz Matematike i koje su preporuke za uspješno rješavanje tog ispita