Pretraga

[Matura ’18] Ispit iz Kemije trajat će tri sata: Doznajte koje će područje biti najzastupljenije na maturi iz tog predmeta

A- A+

Mnogo buke svake se godine diže oko ispita iz Kemije. Pred dvije se dogodilo nekoliko tipfelera u zadacima, 2016. maturanti su se žalili na previše logičkih zadataka dok se u školama uče suhoparne činjenice, a prošlogodišnjim maturantima problem je bio nedostatak vremena. Interes za pisanje Kemije na maturi raste svake godine, a na ispitu iz Kemije ove godine, ako je suditi prema katalogu, neće biti značajnijih promjena.

foto: pixabay

Oko 4.500 maturanata prošle je godine polagalo izborni predmet Kemija. Nedavno je objavljen ispitni katalog iz tog predmeta, koji je usklađen s odobrenim četverogodišnjim nastavnim planom i programom za Kemiju u gimnazijama. U njemu se nalaze opisi područja koja je potrebno pripremiti, primjeri zadataka i pokusa, savjeti za samo pripremu ispita i ostale korisne informacije.

Šest područja ispitivanja

Izdvojeni članak

Kako su riječki studenti tisućama maturanata olakšali maturu iz Kemije

Ispitom iz Kemije provjerava se ostvarena razina usvojenosti znanja i vještina pristupnika u šest područja: tvari, kemijske promjene, energija, brzina kemijskih reakcija, ravnoteža kemijskih reakcija te prikupljanje podataka, obrada i prikazivanje rezultata. Konkretne opise onoga što pristupnik treba usvojiti ili moći učiniti da bi ostvario željeni rezultat u ispitu državne mature iz Kemije možete vidjeti na prvim stranicama kataloga koji se nalazi pri dnu ovoga teksta. Što se tiče zastupljenosti u ispitu, najveći udio od 30 posto zauzima područje kemijske promijene.

Dio ispita koji bi mogao biti problematičan određenom broju učenika koji dolaze iz neadekvatno opremljenih škola, čine pokusi. Ipak, dobra je vijest da u katalogu postoje primjeri tih pokusa, a kao dobra priprema za ovaj dio ispita može vam poslužiti DVD s prikazom svih pokusa iz kataloga koje je izradila Udruga studenata biotehnologije iz Rijeke.

Ispit iz Kemije sastoji se od dvije ispitne cjeline. Prva ispitna cjelina sastoji se od 45 zadataka višestrukoga izbora i na njoj maksimalno možete ‘sakupiti’ 45 bodova. Druga ispitna cjelina sastoji se od 18 zadataka otvorenoga tipa i također donosi 45 bodova. Ispit traje 180 minuta bez stanke, a tijekom pisanja dopušteno je korištenje kalkulatora.

Tijekom pripreme pristupnici mogu koristiti sve udžbenike, pomoćna nastavna sredstva i materijale koje je odobrilo Ministarstvo obrazovanja. Za dodatnu pripremu preporučuje se i rješavanje zadataka s natjecanja iz Kemije koji su dostupni ovdje, kao i rješavanje zadataka s prijašnjih državnih matura.

Prošle godine pojedinim maturantima nedostajalo vremena

Izdvojeni članak

Ni tri sata nije bilo dosta za kemiju: Zadaci apsurdno teški s puno trikova u sebi

Kao što smo već spomenuli, prošlogodišnji maturanti imali su dosta pritužbi na težinu zadataka, i oko nedostatka vremena za rješavanje zadataka.

– Nisam zadovoljan kako je prošlo, a i kolege se žale na sve i svašta. Opseg težine zadataka ide od apsurdno teških do apsurdno laganih, još kad se u obzir uzme dosta tricky stvari za koje si se triba dosjetit izvoda, formule… dođete do toga da je sve skupa teško za riješiti kad imate dvije minute po zadatku, kazao nam je ljetos Điđi, maturant Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku.

Dodaje, na prošlogodišnjem je ispitu bilo dosta zadataka koji nisu bili ni na jednoj državnoj maturi prije, što ne bi bio problem da je bilo više vremena za promišljanje.

Napomenimo kako je prošlogodišnji prag prolaznosti iznosio 30 posto, a pragove za ostale ocjene možete vidjeti u nastavku.

Detaljnije o tome što vas čeka na maturi iz Kemije možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz na ovom linku. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2018.

[scribd id=362592562 key=key-tIBxeT4LfkNCEEmInhH2 mode=scroll]

O državnoj maturi 2017./18. čitajte na sljedećim poveznicama:

Donosimo popis svih tema koje su bile zadane na eseju iz Engleskog u zadnjih 9 godina

[Matura ’18] Na višoj razini Engleskog uvedena novost koja će se svidjeti maturantima

[Matura ’18] Ukupno 260 minuta piše se matura iz Hrvatskog: Provjerite što morate znati i koje su preporuke za pripremu

[Matura ’18] Objavljen popis svih lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Maturanti nam govore koju bi lektiru najradije izbacili s popisa za državnu maturu, a koju bi dodali

[Matura ’18] Tri sata za rješavanje 37 zadataka: Provjerite što sve morate naučiti za dobar rezultat na maturi iz Fizike

[Matura ’18] Objavljeni novi katalozi za maturu: Doznajte što vas sve očekuje na ispitima iz pojedinih predmeta

[Matura ’18] Najviše pitanja na ovogodišnjoj maturi iz Bilologije tražit će razumjevanje i primjenu znanja

[Matura ’18] Doznajte kako će izgledati matura iz Matematike i koje su preporuke za uspješno rješavanje tog ispita

Share via
Copy link
Powered by Social Snap