Pretraga

[Matura ’19] Izmjene uvedene u čak 12 predmeta državne mature, a među njima su i obavezni

A- A+

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je nedavno ispitne kataloge za većinu predmeta koji se pišu na državnoj maturi. Objavljen je uz njih i sažeti prikaz u promjenama u svakom od kataloga. Izmjene su tako uvedene u čak 12 predmeta državne mature, a među njima su i tri obavezna – Matematika, Hrvatski i Engleski.

Foto: srednja.hr

Iz NCVVO-a poručuju kako kontinuirano rade na poboljšanju karakteristika ispita državne mature pa je za ovu godinu, a na temelju do sada prikupljenih rezultata, izmijenjena struktura pojedinih ispita.

– Izmijenjeni su obrazovni ishodi, ljestvica za ocjenjivanje sastavaka i pribor koji je dopušteno upotrebljavati, ali nisu izmijenjeni ispitivani sadržaji koje je u nastavnim planovima i programima svakoga predmeta propisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja nastavit će poboljšavati ispitne materijale kako bi pristupnicima osigurao kvalitetno vanjsko vrednovanje njihovih postignuća, poručuju iz NCVVO-a.

Izmjene u obaveznim predmetima

Izdvojeni članak

[MATURA ’19] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Do promjene je došlo u Hrvatskom jeziku i to u načinu bodovanja, o čemu smo već pisali. Tako će esej, umjesto dosadašnjih 80 bodova nositi samo 40. Struktura ispita, vrijeme trajanja ispita te vrsta i broj zadataka ostali su isti.

U Matematici je došlo do izmjena u priboru koji se smije koristiti – zabranjeni su od ove godine šestar i kutomjer, kako kažu iz NCVVO-a, ‘iz praktičnih i sigurnosnih razloga’.

Do minimalnih promjena došlo je na višoj razini Engleskog. U ljestvici za ocjenjivanje sastavka objedinjeni su opisivači za 0 bodova te jedinstvena formulacija za sva četiri kriterija glasi: tekst je uglavnom nerazumljiv ili ima manje od 50 riječi na zadanu temu.

Najviše izmjena na Biologiji i Kemiji

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Na Matematici od ove godine zabranjeno važno pomagalo: Sad će ispit biti još teži

Ispit iz Fizike ostao je većinski nepromijenjen, samo su u katalogu uređeni neki obrazovni ishodi – neki su obrisani, neki promijenjeni, a neki dodani, o čemu više možete čitati ovdje.

Najveće izmjene uvedene su u kataloge iz Biologije i Kemije. Na Biologiji je došlo do izmjena u sadržaju koji maturanti ne trebaju pamtiti, te su smanjeni broj zadataka i ukupan broj bodova koje je na tastu moguće ostvariti. Vrijeme pisanja Biologije ostaje nepromijenjeno.

U katalogu iz Kemije došlo je do izmjena obrazovnih ishoda, odnosno onoga što maturanti moraju znati da bi na ispitu ostvarili uspjeh. Broj zadatak na Kemiji smanjen je sa 63 na 47, a broj bodova koje je moguće ostvariti manji je za 20. I ovdje je vrijeme pisanja, unatoč manjem broju zadataka, ostalo isto.

Osim u Hrvatski, Matematiku, Engleski, Fiziku, Biologiju i Kemiju, promjene su uvedene i u kataloge iz Francuskog jezika, Njemačkog jezika, Likovne umjetnosti, Povijesti, Talijanskog jezika i Informatike. O kojim je sve izmjenama riječ, doznajte iz tablice u nastavku.

[scribd id=393283475 key=key-huBB0JDhWqlKGSEbaetw mode=scroll]

Više o maturi 2019. čitajte na sljedećim poveznicama:

[Matura ’19] Na maturi iz Fizike po novom zabranjena dva pomagala: Uvedene izmjene i u sadržaj koji se mora naučiti

[Matura ’19] Težak posao pred maturantima koji će pisati Geografiju: Imaju dva sata da riješe čak 92 pitanja

[Matura ’19] Doznajte što vas očekuje i kako se pripremiti za Engleski: Velika izmjena na tom ispitu ipak odgođena

[Matura ’19] Na ispit iz Hrvatskog uvedena velika promjena koja će se svidjeti maturantima: Evo kako će on izgledati

[MATURA ’19] Objavljena većina ispitnih kataloga, a fali ih još dva: Ovo su važne izmjene koje vas očekuju

[MATURA ’19] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

[Matura ’19] Zoran i dupin lani pravili probleme na Psihologiji: Doznajte što vas ove godine čeka na tom ispitu

Mijenja se način ocjenjivanja mature iz Hrvatskog, a najavljena novina za ispite stranih jezika pala u vodu

[Matura ’19] Na PiG-u maturanti moraju pokazati znanje iz čak 8 područja, a ‘bubanje’ napamet neće biti dovoljno

[Matura ’19] Na Matematici od ove godine zabranjeno važno pomagalo: Sad će ispit biti još teži