Pretraga

[Matura ’19] Na PiG-u maturanti moraju pokazati znanje iz čak 8 područja, a ‘bubanje’ napamet neće biti dovoljno

A- A+

Politika i gospodarstvo jedan je od najpopularniji predmeta državne mature – prošle ga je godine prijavilo čak 5.509 kandidata. Za ovogodišnje maturante taj će ispit biti jedan od prvih na ljetnom roku mature, a NCVVO je već objavio uputstva za njegovu pripremu. ‘Štrebanje’ gradiva napamet neće biti dovoljno, već će maturanti morati pokazati i razumijevanje sfere politike i sfere gospodarstva kroz osam područja koja se ispituju.

Screenshot: YouTube

Ispit državne mature iz Politike i gospodarstva pisat će se 7. lipnja 2019. Na njemu će se ispitivati znanje iz čak osam područja: temeljni pojmovi politike, politički sustav (struktura i način funkcioniranja), politički sustav Republike Hrvatske, ljudska prava i civilno društvo, temeljni pojmovi gospodarstva, gospodarski sustavi, poduzetništvo te gospodarski razvojni trendovi.

Najviše pitanja bit će iz političkog sustava Hrvatske; maturanti će morati pokazati razumijevanje gradiva

Sam ispit sastoji se od 60 zadataka, a maturanti će za njegovo rješavanje imati točno 90 minuta, odnosno minutu i pol po zadatku. Dvije su vrste zadataka koji će se pojaviti na ovom ispitu – zadaci višestrukog izbora i zadaci kratkog odgovora.  Od navedenih osam cjelina, najviše će pitanja biti na području političkog sustav Republike Hrvatske, ukupno 15. Svaki zadatak, bio on ‘na zaokruživanje’ ili ‘nadopunjavanje’ nosi po jedan bod na ispitu iz PiG-a.

No, za uspjeh na ovom predmetu, gradivo neće biti dovoljno ‘nabubati’ napamet, već ćete kroz ispit morati pokazati razumijevanje sfere politike i sfere gospodarstva. NCVVO tako savjetuje da gradivo tijekom učenja povežete sa sadržajima ostalih srodnih društvenih predmeta. Uz to, za pripremu ispita važno je pratiti politička i ekonomska zbivanja u društvenoj zajednici kroz medije te kritički promišljati o stvarnosti i tražiti kreativna rješenja za njezino poboljšanje na temelju uočenih činjenica političkoga i gospodarskoga života. Uz to, stoji u uputama NCVVO-a, važno je osvijestiti činjenicu da u uvjetima sveopće i globalne povezanosti utjecaj pojedinca nema granica.

Pristupnicima se savjetuje da prije ispita prouče popis ispitnih cjelina te primjera zadataka, kao i da riješe rješavanje ogledni ispita.  A što je sve točno potrebno usvojiti iz svake od osam cjelina o koje spominjemo, detaljnije možete proučiti u katalogu pri dnu ovog teksta.

Literatura za pripremu ispita iz PiG-a

Obvezna literatura za pripremu ispita:
1. Ustav Republike Hrvatske
2. Đuro Benić, Nataša Vulić: Politika i gospodarstvo, udžbenik za gimnazije, Školska knjiga, Zagreb
3. Nenad Fanuko: Politika i gospodarstvo, udžbenik za četvrti razred gimnazije, Profil, Zagreb
4. Ana Knežević-Hesky: Politika i gospodarstvo, udžbenik za četvrti razred gimnazije, Alfa, Zagreb
5. Goran Sunajko, Dario Čepo, Ivo Goldstein: Politika i gospodarstvo, udžbenik gimnazije, SysPrint, Zagreb
!function(v,t,o){var a=t.createElement("script");a.src="https://ad.vidverto.io/vidverto/js/aries/v1/invocation.js",a.setAttribute("fetchpriority","high");var r=v.top;r.document.head.appendChild(a),v.self!==v.top&&(v.frameElement.style.cssText="width:0px!important;height:0px!important;"),r.aries=r.aries||{},r.aries.v1=r.aries.v1||{commands:[]};var c=r.aries.v1;c.commands.push((function(){var d=document.getElementById("_vidverto-97da7397f45e56237e273d846abbe17c");d.setAttribute("id",(d.getAttribute("id")+(new Date()).getTime()));var t=v.frameElement||d;c.mount("6082",t,{width:720,height:405})}))}(window,document);Dodatna literatura za pripremu ispita:
1. Izborni zakon Republike Hrvatske; www.vlada.hr; www.sabor.hr
2. Eckard Jesse: Tipologija suvremenih političkih sustava, Pan Liber, Osijek – Zagreb – Split, 1999.; www.izbori.hr

Prošle godine bilo je dovoljno vremena, a maturante ‘mučile’ kamatne stope

Prošle je godine veći dio ispita mature iz PiG-a bio posvećen sferi politike nego sferi gospodarstva. Pojavila su se neka tradicionalna pitanja o Niccolu Machiavelliju i Adamu Smithu, a bilo je i onih koja su maturantima zadavala ‘muke’.

Izdvojeni članak

Ispit iz PiG-a teži nego lani: Maturante mučile kamatne stope i vremenski rokovi

– Od težih pitanja je npr. bilo ‘kako se zove kamatna stopa koju središnje banke naplaćuju poslovnim bankama za plasirane kredite?’. Nitko nije baš siguran kakva je to stopa. Nekima je bilo nejasno koji je tip političke kulture u Kini kada većina stanovništva ne zna što se događa na političkoj sceni, rekao nam je nakon prošlogodišnje mature Domagoj iz Gimnazije Nova Gradiška.

Iako su imali samo minutu i pol po pitanju, naši sugovornici kazali su nam da im je to bilo čak i previše vremena, pa su s ispita izlazili već nakon 40 minuta. Kako su točno izgledali prošlogodišnji zadaci mature iz PiG-a, koji vam uvelike mogu pomoći u pripremi ispita, provjerite ovdje.

Prošle je godine prag prolaznosti za PiG iznosio 33%, a u tablici u nastavku možete vidjeti pragove i za ostale ocjene.

Za bolju pripremu, bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz Politike i gospodarstva  na ovome linku. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download