Pretraga

[Matura ’19] Zoran i dupin lani pravili probleme na Psihologiji: Doznajte što vas ove godine čeka na tom ispitu

A- A+

Matura iz Psihologije prošle je godine bio jedan od tri predmeta na kojemu su pristupnici dobili najviše petica, te jedan od deset predmeta na kojima su učenici postigli stopostotni rezultat. Psihologija je jedan od predmeta čiji se način provođenja ispita u 2019. neće mijenjati – u 80 minuta ispitivat će se kompetencije iz devet nastavnih područja.

Foto: srednja.hr

Državna matura iz Psihologija piše se 12. lipnja 2019. i jedan je od popularnijih izbornih predmeta kojeg je lani pisalo preko 4.000 kandidata. Ispitom se provjerava dostignuta razina znanja te kompetencija iz ukupno devet područja: psihologija kao teorijska i primijenjena znanost, biološke osnove ponašanja, osjeti i percepcija, emocije i motivacija, pamćenje i učenje, inteligencija i stvaralaštvo , razvojna psihologija, ličnost i psihički poremećaji te socijalna psihologija. Osim poznavanja činjenica, maturanti moraju biti sposobni povezivati i primjenjivati znanja iz navedenih područja.

80 minuta za 45 pitanja

Ovih devet područja ispitivat će se kroz 45 pitanja podijeljenih u četiri cjeline, a ukupno je na njemu moguće ostvariti najviše 76 bodova. Ispit iz Psihologije traje ukupno 80 minuta bez prekida.

Tri su tipa zadataka koja će se pojaviti na ispitu iz Psihologije – zadaci višestrukoga izbora, zadaci kratkoga odgovora te zadaci produženog odgovora. Iz kojih će područja biti najviše zadataka vidljivo je u tablici koja slijedi.

Literatura za pripremu ispita iz Psihologije su dva udžbenika koji su propisani i odobreni od Ministarstva znanosti i obrazovanja:

1. Bratko, D., Psihologija, udžbenik za psihologiju za gimnazije, Profil, Zagreb, 2001.

2. Šverko, B. (ur.), Psihologija, udžbenik za psihologiju za gimnazije, Školska knjiga, Zagreb, 2006.

Polazni tekstovi pravili probleme na prošlogodišnjoj maturi

Već smo spomenuli kako su lani pristupnici ispitu Psihologije imali poprilično dobre rezultate. No, mnogo bure na dan ispita izazvalo je par pitanja za koje su maturanti morali dobro provježbati moždane vijuge.

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Na PiG-u maturanti moraju pokazati znanje iz čak 8 područja, a ‘bubanje’ napamet neće biti dovoljno

– Najviše su me mučili zadaci s biološkim osnovama ponašanja, pošto to baš i nisam previše učila. Najgori mi je bio zadatak gdje smo trebali opisati tri razlike između somatskog i vegetativnog sustava, kazala nam je nakon ispita maturantica Petra iz Srednje škole Koprivnica.

Prošlogodišnji maturanti požalili su se i na težinu pitanja vezanih uz polazne tekstove. U prvom tekstu glavni akter bio je maturant koji se brine za prirodu, posebice za opstanak dobrog dupina u Jadranu, zbog čega volontira. Bilo je potrebno odgovoriti  na pitanja u kojoj je razvojnoj fazi maturant, kakva mu je dimenzija ličnosti prema petfaktorskom modelu, kako njegov mlađi brat iskazuje animizam, te nabrojati tri komponente stava i potkrijepiti ih rečenicama iz teksta.

U drugom tekstu riječi je bilo o Zoranu koji je bio nagovoren na odlazak u planine. Povremeno je putem uzimao glukozu za snagu, smetala mu je kiša, vrh mu se činio daleko, a koordinacija mu je bila dobra. Maturanti su morali znati odgovore na pitanja gdje se nalazi Zoranov centar za koordinaciju, kako emocije utječu na njegovo ponašanje, zašto mu se činilo da se on pomiče, a oblaci stoje.  Kako su točno glasila ta pitanja provjeriti možete na ovoj poveznici.

Prošle godine prag prolaznosti za Psihologiju iznosio je 30%, a pragove za ostale ocjene možete vidjeti u tablici koja slijedi.

Detaljnije o tome što vas čeka na maturi iz Psihologije možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz na ovom linku. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019.

[scribd id=391880484 key=key-ybClm18LhURtpz8o3X1c mode=scroll]