Pretraga

[Matura ’20] Jedna ispitna cjelina lani stvarala posebne probleme na Njemačkom: Doznajte kako izgleda taj ispit

A- A+

Za pisanje Njemačkog jezika na državnoj maturi lani se odlučilo oko 1.600 pristupnika. Najčešća ocjena na osnovnoj razini bila je trojka, a na višoj trojka i četvorka. I ove će godine maturanti imati mogućnost odabira Njemačkog na maturi, kao obveznog ili izbornog predmeta, a struktura ispita u odnosu na prošlu godinu ostaje ista.

Foto: Unsplash

Sam iz Njemačkog ispit sastoji se od tri cjeline: čitanje, pisanje i slušanje. Za svaku od cjelina u ispitnom su katalogu od 37. stranice navedeni savjeti za pripremu.

Osnovna razina Njemačkog jezika

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Trebam li proći esej da bih prošao ispit? Evo što vas očekuje na maturi iz Engleskog

Na osnovnoj razini ispit iz njemačkog pisat će se najviše 130 minuta i na njemu se maksimalno može ostvariti 65 bodova. Za rješavanje ispitne cjeline čitanja i pisanja maturanti imaju ukupno 100 minuta i one se provode odvojeno od ispitne cjeline slušanja, koja traje maksimalno 30 minuta.

Od pristupnika se u cjelini pisanje očekuje da može napisati niz jednostavnih izraza i rečenica povezanih jednostavnim veznicima, te smisleno povezanim rečenicama pisati o svakodnevnim pojavnostima iz svojega okruženja. Kandidati koji se odluče za B razinu Njemačkog trebat će napisati kratki tekst u obliku osobnog pisma ili elektroničke pošte, duljine od 60 do 80 riječi.

Cjelina čitanje sastoji se od ukupno je 30 zadataka višestrukog izbora, dopunjavanja i povezivanja u cjelini čitanje. Kod rješavanja te cjeline od pristupnika se očekuje da razumiju kratke, jednostavne tekstove koji sadržavaju najučestaliji vokabular.

Na osnovnoj razini u ispitnoj cjelini slušanje od vas se očekuje da znate odredi temu teksta, glavne misli i poruke u tekstu te određene specifične informacije u tekst. Ova cjelina sastoji se od 20 zadataka višestrukog izbora i povezivanja.

Viša razina Njemačkog jezika

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Ispit iz Njemačkoga jezika na višoj razini traje ukupno 180 minuta i donosi najviše 85 bodova. Bodovi u svakoj od triju ispitnih cjelina čine u ukupnome rezultatu jednu trećinu, stoji tako u ispitnom katalogu.

Cjelinom pisanja ispituje sposobnost prikladnoga i točnoga izražavanja u pisanim oblicima. Esej mora biti oblikovan tako da je jezično točan i razumljiv i pritom sadržavati između 200 i 250 riječi. Važno je napomenuti kako će se on bodovati s nula bodova ako je pisan velikim tiskanim slovima ili ako je nečitko napisan.

Ispitnom cjelinom čitanje na višoj se razini ispituje se sposobnost samostalnoga čitanja s razumijevanjem. Ova ispitna cjelina sastoji se od 40 zadataka povezivanja, višestrukog izbora i dopunjavanja koji su vezani uz različite polazne tekstove.

Cjelinom slušanje ispituje se kod pristupnika sposobnost razumijevanja slušanog teksta. Maturanti koji pristupaju višoj razini moraju moći razumjeti glavne misli i opće poruke u tekstu te određene specifične informacije pojedinosti u tekstu, osnovna i implicitna značenja. Slušanje se sastoji od 25 zadataka povezivanja i višestrukog izbora.

Dojmovi prošlogodišnjih maturanata

Već smo u uvodu napisali kako je najčešća ocjena na osnovnoj trojka, a na višoj razini trojka i četvorka. Pet maturanata nakon samog ispita otkrilo nam je svoje dojmove s Njemačkog. Iako su njihova iskustva različita, u jednom se slažu – pod testom su osjećali stres i nervozu, a najteži dio ispita većini je bilo slušno prepoznavanje.

Izdvojeni članak

Slušanje pravilo probleme na maturi iz Njemačkog: ‘Izgubila sam 10 godina života’

– Bojala sam se teških riječi koje ne razumijem, ali uistinu ih nije bilo. Prvi dio – čitanje nije bio težak, ali nisam imala dovoljno vremena za detaljno pročitati zadnja dva teksta zbog opsežnosti prva tri koja su imala dosta dvosmislenih pitanja. Posebno težak bio mi je četvrti zadatak u dijelu čitanja, a ono što me negativno iznenadilo bila je brzina kojom su pričali govornici u prvom zadatku drugog dijela (slušanje). Čini mi se da je prijašnjih godina, na testovima koje sam rješavala za vježbu, taj zadatak bio puno sporiji, kazala nam je nakon ispita maturantica Lucija.

U nastavku se nalazi ispitni katalog iz Njemačkog jezika, a jedan od načina pripreme jest i taj da se upoznate s načinom ispitivanja propisanim u tom katalogu. *napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.49 MB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.