Pretraga

[Matura ’21] Jedinica je lani bila najčešća ocjena: Imate 80 minuta za rješavanje 45 zadataka iz Psihologije

A- A+

Najčešća ocjena na maturi iz Psihologije bila je nedovoljan, unatoč tomu da su učenici nakon ispita bili pozitivnih dojmova. Ispitni katalog za ovu godinu nije se mijenjao, što znači da učenici koji odaberu taj izborni i dalje imaju na raspolaganju 80 minuta za rješavanje 45 zadataka.

Foto: Melanie Brown; Unsplash

Prema kalendaru državne mature kojeg je objavio NCVVO, učenici koji za izborni predmet na maturi odaberu Psihologiju, taj će ispit pisati 11. lipnja.

Ispituje se znanje iz devet područja

Ispitom iz Psihologije ispituje se znanje iz čak devet područja: psihologija kao teorijska i primijenjena znanost, biološke osnove ponašanja, osjeti i percepcija, emocije i motivacija, pamćenje i učenje, inteligencija i stvaralaštvo, razvojna psihologija, ličnost i psihički poremećaji te socijalna psihologija.

Slično kao i na Biologiji, a to je učenicima ponekad posebno izazovno, osim dostignute razine znanja i kompetencija, ispitom iz Psihologije provjerava se povezivanje i primjena znanja iz navedenih područja. Konkretni opisi onoga što pristupnici moraju usvojiti nalaze se u ispitnom katalogu pri dnu ovog teksta.

Sve to ispitat će se kroz 45 zadataka podijeljenih u četiri cjeline. Riječ je o zadacima kratkog i produženog odgovora te zadacima višestrukog izbora. Za njihovo rješavanje maturanti će na raspolaganju imati maksimalno 80 minuta, a ukupno se na ispitu može ostvariti najviše 76 bodova.

Literatura za pripremu ispita iz Psihologije su sljedeći udžbenici:

1. Bratko, D., Psihologija, udžbenik za psihologiju za gimnazije, Profil, Zagreb, 2001.
2. Šverko, B. (ur.), Psihologija, udžbenik za psihologiju za gimnazije, Školska knjiga, Zagreb, 2006.

Dojmovi prošlogodišnjih pristupnika

Prosječna postotna riješenost ispita iz Psihologije lani je bila između 41 i 50%. Prag prolaznosti na ovom predmetu iznosio je 30%. Psihologiju je prošle godine na ljetnom roku pisalo 3.235 učenika, a oni s kojima smo porazgovarali ispit nisu ocijenili preteškim.

– Iskreno, ukupni dojam je super. Bilo je lakše no što sam očekivala, težina je bila normalna i primjerena.Ni jedan zadatak mi nije bio posebno težak, naravno bilo je nekoliko sitnica koje nisam znala, ali to je moj propust kojega sam svjesna. I ono što nisam znala bilo mi je poznato, samo neutvrđeno s moje strane. Za ispit sam se krenula pripremati odmah nakon Matematike, dakle prije dva dana. Htjela sam krenuti i prije, ali jednostavno nisam stigla od učenja za ostale predmete. Znam da to nije pohvalno, ali sam se iznenadila koliko se toga može naučiti u samo dva dana. Psihologiju sam u srednjoj školi imala dvije godine, pa sam se dosta toga i sjećala, što vjerojatno pridonosi mojem bržem snalaženju, rekla nam je nakon ispita maturantica Ita.

Detaljnije o tome što vas ove godine očekuje na maturi iz Psihologije možete pročitati u katalogu koji slijedi, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu. Za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u sustavu kvizovi.srednja.hr pod temom ‘Državna matura’.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [794.67 KB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.