Pretraga

Ispit na kojem su lani dominirale jedinice, ovogodišnjim maturantima – lagan: ‘Sve sam znala riješiti’

A- A+

Čak 3.235 učenika na ovogodišnjem je ljetnom roku mature za izborni predmet odabralo Psihologiju. Najčešća ocjena na prošlogodišnjoj maturi iz Psihologije bila je jedinica, ali očekivanja ovogodišnjih maturanata s kojima smo pričali nakon ispita – daleko su veća. Naši sugovornici ističu kako im ispit uopće nije bio težak, štoviše, dio njih tvrdi da su zadaci poprilično lakši u odnosu na prošlogodišnje.

Uz Sociologiju i Fiziku, Psihologija je prošle godine bila jedan od predmeta na kojima je najčešća ocjena bila – nedovoljan. Tada su se maturanti žalili na težinu ispita, ali iskustvo ovogodišnjih nešto je drugačije. Učenici s kojima smo razgovarali nakon današnjeg ispita iz Psihologije kažu nam da im ispit nije bio težak.

‘Ispit je stvarno bio lagan’

Izdvojeni članak
esej u vrećici, državna matura

Drama u zagrebačkoj školi: Kod dvadesetak učenika poništava se ispit mature

– Sve u svemu, ispit je stvarno bio lagan, pitanja su bila jako jednostavna i razumljivo postavljena. Osjećam se super jer sam sve znala riješiti i očekujem dobru ocjenu. Nijedan zadatak mi nije bio previše težak, jedino su mi malo više vremena oduzela zadnja dva zadataka gdje smo morali navesti svoje primjere, jer sam smišljala neke dobre primjere, kaže nam Karla, učenica opće gimnazije u Srednjoj školi Novska.

Ispit iz Psihologije pisao se 80 minuta i vremena je, dodaje, bilo dovoljno pa je uspjela i provjeriti svoje odgovore.

– Pripremala sam se stvarno dosta. Učila sam iz skripte koja je napravljena po preporučenoj literaturi i iz priručnika za maturu iz Psihologije jer su u njemu primjeri pitanja mature pa mi je to jako pomoglo. Također sam rješavala i neke stare mature i sva pitanja se vrte oko jednog te istog. Ovaj ispit mi se ne čini nešto previše teži od prošlogodišnjeg, čak bi rekla da je bio i lakši, veli Karla i dodaje da iz ispita očekuje vrlo dobar ili odličan, a planira upisati socijalnu pedagogiju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

Neki su imali poteškoća s biheviorizmom i stresom

Izdvojeni članak
državna matura

Objavljena rješenja osnovne razine Matematike: Provjerite što vam je točno, a što ne

Iva je bivša maturantica koja je danas pisala psihologiju jer želi upisati istoimeni studij. Studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu inače je drugi najpoželjniji studij među maturantima u Hrvatskoj.

– Ukupan dojam je da je test bio srednje zahtjevan, ali se mogao dobro riješiti. Osjećam se super, zaista sam zadovoljna napisanim. Ne mogu izdvojiti najteži zadatak, nije ga bilo. Neke koje nisam znala odmah riješiti ostavila sam za kraj pa sam se kasnije vratila na njih i sjetila se odgovora. Tako da mi ni ti zadaci nisu bili teški, bilo je samo puno onih zadataka produženog odgovora na koje se opširnije odgovara i donose po tri boda, prepričava nam Iva.

I ona se kao i naša sugovornica Karla dosta pripremala. Intenzivnija priprema trajala je otprilike mjesec dana, s tim da je gradivo počela ponavljati još početkom godine.

– Kao i uvijek, očekujem peticu, nema smisla da očekujem neku manju ocjenu nego onu koju želim. Ne pišem više ništa, ovo mi je zadnji ispit, sad se mogu odmoriti i čekati rezultate i kreću prijave za dom, rekla bih još više stresa, ali neka, barem je ovo gotovo, zaključuje Iva.

Karlo je, pak, maturant Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića iz Čitluka, a želi upisati fakultet u Hrvatskoj pa ovdje polaže državnu maturu i nada se upisati dvosmjerni studij filozofije uz povijest na Filozofskom fakultetu. I njegov dojam nakon Psihologije sličan je kao kod prethodne dvije sugovornice.

– Moj ukupni dojam je pozitivan. Test je bio puno laganiji u odnosu na prošlu godinu, koliko mi se čini. Tako da sam zadovoljan. Najteži zadatak mi je bio ‘kako biheviorizam objašnjava stres’, ja mislim. Pripremao sam se samo par sati dan prije, ali imam dobru podlogu iz škole. Vremena je bilo dovoljno jer pitanja nisu bila zahtjevna pa sam završio 10 minuta prije kraja. Očekujem dobar ili vrlo dobar,a  još mi preostaje pisati ispit iz Filozofije, kaže nam Karlo.

‘Iznenadila sam se koliko se toga može naučiti u samo dva dana’

Izdvojeni članak
matura fizika

Započeo drugi blok mature, preko 7.000 pristupnika pisalo Fiziku: ‘Ispit je bio poprilično težak’

Samo 80 minuta za rješavanje 45 zadataka bilo je dovoljno i Iti, učenici Gimnazije Nova Gradiška.

– Iskreno, ukupni dojam je super. Bilo je lakše no što sam očekivala, težina je bila normalna i primjerena.Ni jedan zadatak mi nije bio posebno težak, naravno bilo je nekoliko sitnica koje nisam znala, ali to je moj propust kojega sam svjesna. I ono što nisam znala bilo mi je poznato, samo neutvrđeno s moje strane. Za ispit sam se krenula pripremati odmah nakon Matematike, dakle prije dva dana. Htjela sam krenuti i prije, ali jednostavno nisam stigla od učenja za ostale predmete. Znam da to nije pohvalno, ali sam se iznenadila koliko se toga može naučiti u samo dva dana. Psihologiju sam u srednjoj školi imala dvije godine, pa sam se dosta toga i sjećala, što vjerojatno pridonosi mojem bržem snalaženju, kaže nam Ita.

Dodaje, prošlogodišnji ispit nije stigla riješiti pa ne može usporediti težinu zadataka kao naši ostali sugovornici.

– Očekujem ocjenu vrlo dobar, žao mi je što nisam učila još nekoliko dana jer bi sigurno napisala i za odličan. Od izbornih predmeta sam polagala samo psihologiju, i višu razinu svih obaveznih predmeta, a planiram upisati studij psihologije ili komunikologije u Zagrebu, ili studij kulture medija i menadžmenta u Osijeku, kazala nam je Ita.

Ljetni rok državne mature danas se u 14 sati  nastavlja ispitom iz Logike, a u ponedjeljak su na rasporedu Biologija i Filozofija. Podsjetimo, danas su objavljena rješenja B razine Matematike, a možete ih vidjeti na linku.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.