Pretraga

[Matura ’21] Objavljeni popis djela za analizu: Provjerite što vas očekuje na dvosatnom ispitu iz Likovnog

A- A+

Prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, najčešća ocjena na ispitu iz Likovnog lani je bila dvojka, a taj ispit polagalo je oko tisuću maturanata. U odnosu na prošli godinu ispitni katalog, a time i područja koja će se ispitivati – ostaju isti. Upravo je detaljno proučavanje kataloga jedan od načina pripreme za maturu iz Likovnog.

Foto: srednja.hr

Ispit mature iz Likovnog o maturanti će polagati 16. lipnja 2020., prema kalendaru NCVVO-a. Njime se ispituju se sadržaji iz svjetske i nacionalne likovne umjetnosti, kroz pet područja: temeljni sadržaji likovne umjetnosti, likovna umjetnost od pretpovijesti do romanike, likovna umjetnost od romanike do 20. stoljeća, likovna umjetnost 20. stoljeća te dizajn, fotografija i film.

Obrazovni ishodi za svaku od cjelina, odnosno ono što pristupnici trebaju znati da bi ostvarili uspjeh na ispitu, možete vidjeti u tablicama ispitnog kataloga pri dnu teksta.

120 minuta za 47 zadataka

Sam ispit sastojat će se od dvije ispitne cjeline koje sadržavaju ukupno 47 zadataka. Prva cjelina sastoji se od 32 zadatka višestrukog izbora, povezivanja i skupine zadataka vezanih za jedan slikovni primjer. U drugoj ispitnoj cjelini maturanti će morati analizirati likovni primjer kroz zadatke dopunjavanja, produženog odgovora i kratkog odgovora, a ukupno ih je 15. U ispitnom katalogu i to od 53. stranice, nalaze se i primjeri likovnih djela za analizu, koja se mogu pojaviti u ispitu.

Izdvojeni članak
informatika

[Matura ’21] Maturanti imaju 100 minuta za rješavanje 36 zadataka: Provjerite kako će izgledati ispit iz Informatike

– Navedeni su likovni primjeri koji će se detaljno ispitivati u drugoj ispitnoj cjelini analiza likovnoga primjera. Međutim, u prvoj ispitnoj cjelini ispitivat će se znanje i na drugim relevantnim likovnim primjerima koji nisu navedeni u Ispitnome katalogu, a ključni su za provjeru znanja iz zadanih obrazovnih ishoda, piše u katalogu.

Ispit iz Likovne umjetnosti piše se 120 minuta, a pristupnik na njemu može ostvariti najviše 100 bodova.

U ispitnom katalogu kao literatura za pripremu ispita iz Likovne umjetnosti navedeni su udžbenici koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja za rad u gimnazijama i strukovnim školama u proteklome četverogodišnjem razdoblju. Uz to, a kako bi ostvarili uspjeh na ispitu, pristupnicima se savjetuje proučavanje područja ispitivanja i primjera zadataka te rješavanje provedenih ispita.

Tijekom pisanja obaju dijelova ispita iz Likovne umjetnosti dopušteno je upotrebljavati isključivo kemijsku olovku kojom se piše plavom ili crnom bojom, flomastere i ravnalo.

Lani je najčešća ocjena bila dvojka

Već smo u uvodu spomenuli kako je lani najčešća ocjena na Likovnom bila dvojka, a prosječna postotna riješenost ispita bila je između 41 i 50%. Bodnovni prag za ocjenu dovoljan iznosio je 30% ukupnog broja bodova.

Umjetničko djelo kojeg su maturanti prošle godine morali analizirati bio je Partenon.

– Ispit mi je bio solidan, bilo je poznatih slika ali oko nekih sam se jako dvoumila. Iako mi je prošlo uredu, ne znam što bih očekivala. Na analizi smo dobili rimski hram Panteon što mi nije baš odgovaralo dok sam vidjela pitanja jer su mi se činila dosta teška pa sumnjam da sam taj dio dobro napisala. Za ispit sam se pripremala tako da sam čitala svoje bilješke koje sam zapisivala na nastavi te smo puno ispita s profesoricom riješili. Matura je općenito svake godine sve teža pa mi je ovaj ispit ipak bio malo teži nego prijašnji, ispričala nam je lani nakon Likovnog maturantica Gabriela.

Detaljnije o tome što vas ove godine očekuje na maturi iz Likovnog možete pročitati u katalogu koji slijedi, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu. Za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u sustavu kvizovi.srednja.hr pod temom ‘Državna matura’.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [5.66 MB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.