Pretraga

Iznenađenje na maturi iz Likovnog: U ispitu se pojavio profesor kojeg svi vole

A- A+

Likovnu umjetnost na državnoj maturi ove je godine pisalo oko 1.090 kandidata, a predmet je to čije je polaganje uvjet za upis nekolicine fakulteta, poput Grafičkog, Arhitektonskog i pojedinih smjerova Tekstilno-tehnološkog. Nakon ispita smo porazgovarali s tri maturantice koje su pisale Likovni. Dojmovi oko težine su podijeljeni, a pažnju je većini pristupnika privuklo pitanje o mnogima omiljenom profesoru – Baltazaru.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Karmela je učenica Srednje škole Valpovo, a Likovni je danas pisala jer planira upisati studij geografije na Sveučilištu u Zadru.

– Ukupan dojam ispita, hm. Mislim da su nam mogli malo olakšati s obzirom na situaciju. Pitanja su bila dosta teška, pogotovo ucrtavanje na priloženu sliku. Imam nade za prolaz. Najteža mi je bila analiza djela s obzirom na to da ju na takav način nismo vježbali na nastavi. Nekakav grčki hram, ako sam ga dobro prepoznala. Sve u svemu mislim da sam analizu ipak solidno napisala.

Maturanti su trebali analizirati Panteon

Izdvojeni članak

Zmija i zebe pravile probleme na maturi iz Biologije: ‘Ponovilo se nekoliko zadataka s prošlih matura’

U prvom dijelu ispita, kaže, nedostajalo joj je vremena, a iz ispita očekuje ocjenu dobar.

– Vježbala sam po priručniku i ostalim maturama. Mislim da je ovogodišnji dosta teži u usporedbi s ostalim godinama, rekla nam je Karmen kojoj je ovaj utorak poprilično užurban jer popodne piše i ispit iz Geografije.

Gabriela iz Gimnazije Karlovac smatra da je težina ispita bila primjerena.

– Ispit nije bio previše težak, ponovila su se dva, tri pitanja s prošle mature. Problem mi je predstavljao zadatak u kojem su se trebali odrediti motivi zemaljske i nebeske sfere, otkriva nam Karlovčanka.

Dodaje, ona je imala dovoljno vremena za test i analizu.

– Trebali smo analizirati Panteon, koji je dosta poznat primjer i smatram da su pitanja bila okej, osim što su tražili da se navede po osam primjera. To je jedini izborni predmet koji sam pisala i prije mature sam riješila jedan test i prolistala bilježnicu. Mislim da sam ju dobro riješila i da ću dobiti tri do četiri, zaključuje Gabriela.

Pitanje o profesoru Baltazaru

Izdvojeni članak

[VIDEO] Toni Milun riješio mnogima težak zadatak s koracima koji se pojavio na A i B razini Matematike

Jedan od zadataka koji je obilježio ovaj ispit je onaj o profesoru Baltazaru. Maturantima je on posebno privukao pažnju.

– Najteži zadatci su mi bili zadaci povezivanja, a dok sam listala knjižicu me iznenadio zadatak s Baltazarom iako mislim da nije bio toliko težak. Bila su ponuđena četiri odgovora poput stilizacije i plastičnosti pa smo morali odrediti koji pojam se odnosi na sliku, kaže nam Magdalena iz Srednje škole Čakovec.

Generalno gledajući, ispit joj, dodaje, nije bio pretežak.

– Ispit mi je bio solidan, bilo je poznatih slika ali oko nekih sam se jako dvoumila. Iako mi je prošlo uredu, ne znam što bih očekivala. Na analizi smo dobili rimski hram Panteon što mi nije baš odgovaralo dok sam vidjela pitanja jer su mi se činila dosta teška pa sumnjam da sam taj dio dobro napisala. Za ispit sam se pripremala tako da sam čitala svoje bilješke koje sam zapisivala na nastavi te smo puno ispita s profesoricom riješili. Matura je općenito svake godine sve teža pa mi je ovaj ispit ipak bio malo teži nego prijašnji, kaže nam Gabriela koja iz ovog ispita očekuje ocjenu tri ili četiri, a pisat će još maturu iz Politike i gospodarstva te planira upisati grafički dizajn na Grafičkom fakultetu u Zagrebu.

Ovoga utorka piše se još Geografija, a u srijedu su na rasporedu ispiti iz Kemije i Sociologije.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.