Pretraga

[Matura ’21] Na ovom ispitu neće biti zadataka s četiri ponuđena odgovora: Evo kako izgleda matura iz Logike

A- A+

U neke od najmanje popularnih izbornih predmeta na maturi smjestila se Logika. Riječ je o predmetu kojeg je prošle godine polagalo samo 45 pristupnika, a prosječna ocjena koju su ostvarili na ispitu bila je 2,84. Za razliku od većine ostalih ispita, na maturi i Logike nema klasičnih pitanja s četiri ponuđena odgovora, nego se sastoji od zadataka alternativnog izbora, kratkog i produženog odgovora, te zadataka dopunjavanja.

foto: Martina Gelenčir | srednja.hr

Prema kalendaru Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, državna matura iz Logike piše se 17. lipnja. Taj ispit svake godine piše vrlo mali broj maturanata, pa je tako lani na njega izašlo oko 45 učenika.

Što se sve ispituje na Logici?

Ispitom iz Logike, piše tako u ispitnom katalogu NCVVO-a, ispituje se znanje u četiri područja: pojam, sud: neformalna i formalna logika, zaključak: neformalna i formalna logika te metodologija.

Prema katalogu, od pristupnika se očekuje da zna ispravno rabiti logičko nazivlje, prepoznati i odrediti oblike misli te odrediti svojstva oblika misli. Pristupnici koji izaberu Logiku na maturi također moraju znati odrediti odnose među oblicima misli iste i različite vrste te primijeniti osnovne logičke postupke u ispitivanju svojstava oblika misli.

Maturanti koji će pisati ovaj ispit moraju znati koristiti logičko ideografsko pismo i grafičke postupke u opisivanju oblika misli i ispitivanju njihovih svojstava te prepoznati znanstvene metode. Detaljniji ishodi kojima maturanti moraju ovladati navedeni su u ispitnom katalogu pri dnu teksta.

Ispit iz Logike sadržavat će 20 zadataka, a najviše, 40% bodova, donosi gradivo vezano uz zaključak (formalnu i neformalnu logiku).

Izdvojeni članak
državna matura

[Matura ’21] Samo jedan udžbenik za pripremu, a ocjene najlošije: Evo kako izgleda matura iz Sociologije

Nema zadataka s tri ili četiri ponuđena odgovora

Za razliku od većine ostalih ispita, ispit iz Logike ne sadržava pitanja višestrukog odgovora s tri ili četiri odgovora, nego se sastoji od drugih vrsta zadataka.

To su zadaci alternativnog izbora gdje se nalazi nekoliko tvrdnji za koje pristupnik treba odrediti jesu li točne ili netočne. Druga i treća vrsta zadataka su zadaci kratkog i produženog odgovora, gdje pristupnik upisuje kratak odgovor ili na pitanje odgovara u nekoliko rečenica. Posljednja vrsta zadataka su zadaci dopunjavanja u kojima pristupnici moraju dopuniti rečenice, izvode ili sliku upisivanjem niza riječi, brojeva ili drugih znakova koji nedostaju te docrtavanjem.

Ispit iz Logike traje 120 minuta bez stanke, a pristupnik u ispitu može ostvariti 60 bodova.

U tablicama ispitnog kataloga, koji se nalazi u nastavku, prikazan je jedan od mogućih načina pripreme za ispit upotrebom gimnazijskih udžbenika na 25. stranici. Dodatan savjet za pripremu je i rješavanje već provedenih ispita objavljenih na stranici Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.33 MB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.