Pretraga

[Matura ’21] Samo jedan udžbenik za pripremu, a ocjene najlošije: Evo kako izgleda matura iz Sociologije

A- A+

Već je nekoliko godina zaredom matura iz Sociologije predmet mature kojeg učenici najlošije rješavaju. Prošle godine prosječna ocjena iznosila je 2,03. Za pripremu se savjetuje korištenje samo jednog udžbenika, a ispitni katalog kojeg je objavio NCVVO otkriva kako će izgledati taj ispit.

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

Prema kalendaru državne mature 2020./2021., ispit iz Sociologije maturanti će polagati 11. lipnja. Ispitni katalog ostao je isti kao lani.

90 minuta za 35 zadataka

To znači da se ispitom iz Sociologije i ove godine provjerava se dostignuta razina znanja i razumijevanja te sposobnost zaključivanja, rasuđivanja i integracije znanja u pet područja: sociologija kao znanstveni pogled na društvo; društvo i društvena struktura; kultura, socijalizacija i identitet; društvene institucije; globalizacija i njezine društvene posljedice.

U samom ispitnom katalogu koji se nalazi pri dnu teksta, od navedeni su sadržaji koje bi maturanti trebali usvojiti za uspješno rješavanje ispita iz Sociologije.

Znanje i razumijevanje poviše navedenih pet cjelina ispitivat će se kroz 35 zadataka višestrukog izbora te kratkog i produženog odgovora. Zadano vrijeme pisanja ispita je 90 minuta, a pristupnici na njemu mogu ostvariti najviše 60 bodova.

Literatura za pripremu ispita svima je dobro poznati udžbenik Nenada Fanuka, ‘Sociologija’, a uz to se pristupniku savjetuje i  proučavanje područja ispitivanja te primjera zadataka u katalogu te rješavanje  ispita provedenih prethodnih godina.

Dojmovi prošlogodišnjih maturanata

Prošle godine maturu iz Sociologije pisalo je 398 učenika. Već smo spomenuli kako je to ispit s najlošijim rezultatom – prosječna ocjena bila je 2,03, dok se prosječna postotna rješenost kretala između 31 i 40%. Bodovni prag za ocjenu dovoljan iznosio je tek 30%.

– Po meni je ispit bio dosta zahtjevan jer nisam baš imala puno vremena za pripremiti se i mislim da je sat i pol premalo vremena za riješiti cijeli ispit s obzirom da ima puno opširnih pitanja, rekla nam je nakon ispita maturantica Anita.

Detaljnije o tome što vas ove godine očekuje na maturi iz Sociologije možete pročitati u katalogu koji slijedi, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu. Za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u sustavu kvizovi.srednja.hr pod temom ‘Državna matura’.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.50 MB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.